Paolo Giordano – De eenzaamheid van priemgetallen

Paolo Giordano - Genre: Roman

Alice is 7 jaar als ze van haar vader elke dag naar skiles moet. Ze vindt het vreselijk. Op een ochtend verlaat ze het skiklasje en besluit ze alleen naar beneden te skieën. Het is ontzettend mistig en ze komt ten val. Hierbij bezeert ze haar been dusdanig dat ze voor de rest van haar leven verlamd blijft aan dit been. Hierdoor blijft ze een buitenbeentje bij haar leeftijdgenoten. Op de middelbare school ontmoet ze Mattia. Hij is de helft van een tweeling, waarbij hij hoogbegaafd is en zijn zusje zwakbegaafd. Ze zijn ongeveer 7 jaar als ze allebei voor een verjaardagsfeestje worden uitgenodigd. Bij voorbaat schaamt Mattia zich voor zijn zusje en hij laat haar alleen in het park achter. Hij zegt dat ze op hem moet wachen. Als hij na het feestje weer in het park komt is zij verdwenen. Ze wordt nooit meer gevonden. Hierdoor en door zijn hoogbegaafdheid voelt Mattia zich een buitenbeentje. Als ze elkaar ontmoeten worden ze vrienden, maar het is niet altijd een gelijkwaardige vriendschap. Als ze gaan studeren komen ze er achter hoe moeilijk het is om vrienden te blijven en echt contact met elkaar te hebben.

Ik heb het boek “De eenzaamheid van priemgetallen” van Paolo Giordano gelezen vanwege de fascinerende titel. Ik was benieuwd waar deze titel naar zou verwijzen. Priemgetallen zijn net als Alice en Mattia buitenbeentjes, eenzame dingen.

Ik vond het boek saai en het heeft me moeite gekost om het uit te lezen. Alice en Mattia worden geen van beide boeiend genoeg beschreven om ze voor mij interessant te maken. Niet alleen voor hun omgeving, maar ook voor mij blijven ze buitenbeentjes. Hun vriendschap kan mij niet overtuigen…

Geef een reactie