David Mitchell – The thousand autumns of Jacob de Zoet

David Mitchell - Genre: Roman

Jacob de Zoet gaat aan het einde van de achttiende eeuw als klerk naar Dejima in Nagasaki (Japan). Hij hoopt met deze opdracht genoeg geld te verdienen om te trouwen. Hij wordt de rechterhand van de nieuwe gouverneur in Dejima. In Dejima aangekomen komt Jacob erachter dat de relaties tussen de Nederlanders en de Japanners beperkt zijn. Nederlanders mogen Dejima niet verlaten. In het geheim leert Jacob Japans en hij wordt verliefd op een Japanse. Doordat hij een beetje Japans kan komt hij uiteindelijk met meer Japanners in contact, o.a. over de communicatie tussen Japan en Nederland. De machtsverhoudingen binnen Dejima veranderen en dat komt Jacob niet ten goede.

Ik vond “The thousand autumns of Jacob de Zoet (De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet) van David Mitchell een erg mooi boek. Het boek bestaat uit drie delen die elk vanuit een ander perspectief geschreven zijn. In eerste instantie lijken deze drie delen weinig met elkaar te maken te hebben, maar uiteindelijk komt het allemaal bij elkaar. Dit maakt het boek intrigerend.

In 2009 zijn C. en ik naar Japan geweest en we zijn ook in Dejima geweest. Het is raar om in Japan een stukje Nederlandse geschiedenis tegen te komen. Zeker omdat in die tijd (18e eeuw) Japan een zeer gesloten land was. Na het lezen van dit boek wil ik graag weer terug naar Japan!

Dejima
maquette van Dejima
Nederlandse/Japanse betrekkingen

2 gedachten over “David Mitchell – The thousand autumns of Jacob de Zoet

  1. The thousand autumns of Jacob de Zoet van David Mitchell is inderdaad zéér de moeite waard. De koloniale geschiedenis is fascinerend vanwege de ontmoeting en menging der culturen. Daarbij mogen we de vele nare aspecten als overheersing, onderdrukking, racisme en slavernij overigens niet vergeten.

Geef een reactie