boekomslag Selma Lagerlöf - De wonderbare reis van Niels Holgersson

Dit is het wereldberoemde verhaal van Niels Holgersson, de jongen die een dwerg werd en op de rug van een witte gans naar Lapland vloog.

Klik hier voor meer informatie over dit boek

Mijn samenvatting

Het verhaal gaat over een jongetje Niels dat tegen de dieren van zijn ouders zeer vervelend is. Voor straf wordt hij door een kabouter verkleind. De ouders van Niels zijn dan naar de kerk en weten hier niets van. De wilde ganzen vliegen over het land en roepen naar tamme ganzen dat ze mee moeten vliegen als ze echte ganzen willen zijn. De tamme gans Maarten van de ouders van Niels wil ook mee en om dat te voorkomen springt Niels naar hem toe om hem te grijpen. Hij vergeet daarbij dat hij inmiddels een kabouterformaat heeft en wordt door Maarten meegesleurd.

Ze vliegen met de wilde ganzen mee naar het noorden van Zweden, een tocht die lang duurt. Onderweg maakt Niels allerlei avonturen mee en leert veel over de dieren en mensen. Uiteindelijk komen ze weer bij het huis waar Niels vroeger woonde. Hij durft zijn ouders niet onder ogen te komen, maar als Maarten gevangen wordt door hen om te slachten en op te eten, besluit hij dat zijn vriendschap met Maarten meer waard is dan de schrik van zijn ouders. Hij stapt naar binnen en blijkt weer zijn eigen formaat te hebben.

Wat vind ik van dit boek?

Toen ik klein was was de tekenfilm van Niels Holgersson populair. Wie kent niet het liedje:

Hoog in de lucht boven Zweden
Over de huizen en over de zee
Vliegen de ganzen naar Lapland
Kruimel en Nils mogen mee
Nils Holgersson vliegt op een gans naar de zon
Nils Holgersson, komt ie in het najaar weer om
Laag in de donkere bossen
Hoog in de bergen waar ‘t koud is en guur
Nils en de ganzen beleven
Steeds weer een nieuw avontuur …

Het boek had ik nog nooit gelezen. Toen de herfst begon en de ganzen weer dagelijks over ons huis vlogen leek me het een geschikt moment om het boek eens uit mijn boekenkast te halen.

Ik vond het een leuk boek om te lezen. Op sommige momenten is het wat gedateerd, wat niet gek is gezien het feit dat het boek begin twintigste eeuw geschreven is. Het is een boek dat goed bij de herfst past. Stiekem kijk ik nu bij de ganzen even of er ook een kaboutertje rond loopt……

Dit bericht is oorspronkelijk geplaatst op tantetil.vkblog.nl op 4 december 2005


Oude reacties

Jeroen – 06 december 2005 16:04
Ik zag laatst dat de tekenfilm op dvd is uitgebracht en voor een prikkie te koop is. Die ga ik zeker een keer aanschaffen, uit nostalgie. Ik hoor zo nog alle stemmen in mijn hoofd.

Tante Til – 06 december 2005 16:19
Alvast veel kijkplezier!

Geef een antwoord

Onzinreacties en spam worden natuurlijk niet geplaatst...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.