boekomslag Marten Toonder - De labberdaan

Het volk der Labberdanen is zo hoogmoedig werken prettig te vinden. Gelukkig laat werkgever Bommel hier een frisse wind waaien.

Klik hier voor meer informatie over dit boek

Wat vind ik van dit boek?

Op een avond, dat heer Ollie zich in zijn studeerkamer had teruggetrokken om na te denken, zette hij uit verveling de televisie aan. Er verscheen een zwart gekleden figuur op het scherm, die met holle stem uitriep: ‘Werken! Dat is onze opdracht in het leven! In kommer en zorg zullen wij ons dagelijks brood verdienen!’
‘Hoe waar is dat,’ prevelde heer Bommel. ‘Een leerzame uitzending!’ Hij sloot de ogen om beter te kunnen luisteren.
‘Wij leven echter in duistere tijden!’, vervolgde de spreker somber. ‘Er worden pogingen gedaan om de werktijden te verkorten en men schroomt niet om meer vrije dagen te eisen. In ledigheid zwerft men door de natuur zonder te bedenken, dat dit hovardij is! Want wij moeten werken, in het zweet onzes aanschijns; dat is nu eenmaal de straf voor onze winderigheid.’
Nu veranderde het beeld. In plaats van de zwarte gedaante verscheen er een aantal figuren op het scherm, die bedrijvig met steenklompen sjouwden, die ze dreunend op elkaar stapelden. Ze bonkten, timmerden en hakten met zo’n geweld dat het geluid van tijd tot tijd uitviel en pas toen het vertrouwde gelaat van de spreker opnieuw zichtbaar werd keerde de rust weer.
‘Wat u gezien hebt, lieve vrienden,’ sprak hij smartelijk, ‘was het volk der Labberdanen. In hun hoogmoed gaan zij zó ver dat zij het werken prettig vinden! Zij arbeiden voor hun genoegen!! Pas op, pas op! Laat u nooit met deze verdorvenen in; het zal u slecht vergaan!’
Dit was een ernstige waarschuwing, die heer Ollie zeker ter harte zou hebben genomen wanneer hij geluisterd had. Doch helaas, zijn ademhaling verried, dat hij in een sluimer geraakt was. De akelige gevolgen zouden dan ook niet uitblijven, zoals de volgende ware geschiedenis ons zal leren.

Zo begint het verhaal “De labberdaan” (in 1965 gepubliceerd als krantenstrip en in 1996 gepubliceerd in een reeks van gebonden uitgaven, geselecteerd door Marten Toonder zelf). Het verhaal deed mij nogal modern aan. Heer Bommel wordt werkgever en ziet zich geconfronteerd met allerlei eisen die door de buitenwereld daarom aan hem gesteld worden. Bij het intypen van de eerste pagina zag ik ook het generatieconflict tussen de oudere generatie (je moet werken om geld te verdienen) en de jongere generatie (werk moet leuk zijn).

Als ik de eerste pagina herlees komt de in het zwart geklede man mij erg ouderwets voor. Ik vind dat je best plezier in je werk mag hebben. Dat zorgt voor een betere werkmotivatie.

Oorspronkelijk geplaatst op 07-02-2007 11:50 op tantetil.vkblog.nl


Oude reacties

Bart / 07-02-2007 15:47
Ik ben van kinds-af-aan al dol geweest op Ollie B. Bommel. Er waren wel eens uitgaven waarvan de plaatjes echt te miezerig klein waren uitgevallen – de Stripman schrijft hier ook over, vandaag.
Benieuwd hoe ik de Bommel-op-de-radio ga vinden. Was niet weg van de erg dunne bekakte stem van Bommel, er zijn meer klachten gehoord inmiddels :-))
Soms went het…in dit geval niet, ben ik bang…

doranne / 07-02-2007 22:33
ik heb de eerste aflevering in mp3 gedownload, kan ik lekker in bed luisteren,viel helaas na 2 minuten al in slaap.

Geef een reactie

Onzinreacties en spam worden natuurlijk niet geplaatst...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.