boekomslag Hella S. Haasse - Schaduwbeeld, of het geheim van Appeltern

Joan Derk van der Capellen (1741-1784) verzette zich in de tijd van de Republiek der Nederlanden tegen machtsmisbruik van de regenten. Hij schreef het beruchte pamflet tegen Willem V: Brief aan het volk van Nederland, dat in de nacht van 25 september 1781 over heel Nederland werd verspreid. Het was een hartstochtelijke oproep om oude vrijheden en rechten van de burger te verdedigen. Hella S. Haasse plaatst van der Capellen, die ondanks zijn zwakke gestel en lethargische aard voorvechter en grondlegger van onze moderne democratie werd, in internationaal perspectief: ze voert bevriende tijdgenoten als Benjamin Franklin en John Adams op, die met hem in contact zijn geweest of hadden kunnen zijn.

Klik hier voor meer informatie over dit boek

Wat vind ik van dit boek?

Zoals ik al eens eerder heb geschreven ben ik een fan van de boeken van Hella Haasse. De boeken die ik van haar heb beslaan een plank of drie in mijn boekenkast. Dit boek heb ik al jaren in mijn kast staan, maar ik had het nog nooit gelezen. Het is een historische roman, waarbij Haasse het leven van Joan Derk van der Capellen heeft beschreven. Dit is een geromantiseerd verhaal waarbij historische figuren en gebeurtenissen worden gebruikt om een fictief verhaal te schrijven. Van der Capellen zou zo geleefd en gedacht kunnen hebben zoals in dit boek, maar het is niet te controleren.

Ik vond het leuk om een beter beeld te krijgen van het (politieke) leven in Nederland aan het einde van de achttiende eeuw.

Oorspronkelijk geplaatst op 23-04-2008 op tantetil.vkblog.nl


Geef een reactie

Onzinreacties en spam worden natuurlijk niet geplaatst...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.