Paolo Giordano – De eenzaamheid van priemgetallen

De zevenjarige Alice moet van haar vader elke dag tegen haar zin naar skiles. Op een mistige ochtend zondert zij zich af van haar skiklasje en besluit ze de afdaling alleen te maken, maar ze komt ten val en raakt voor de rest van haar leven verlamd aan een been. Mattia is de helft van een tweeling. Hij is hyperintelligent, zijn zusje Michela is zwakbegaafd. Als de tweeling wordt uitgenodigd voor een verjaardagspartijtje schaamt Mattia zich bij voorbaat voor het gedrag van Michela en hij besluit om haar op een bank in het park achter te laten met de opdracht dat ze daar op hem moet wachten. Als hij terugkomt is zijn zusje verdwenen en zij wordt nooit meer gevonden. Op de middelbare school kruisen de levens van Alice en Mattia elkaar en er ontstaat een merkwaardige vriendschap. Ze voelen zich vanaf de dag van hun ontmoeting verbonden, maar merken al snel hoe moeilijk het is om wezenlijk contact met elkaar te krijgen.

Boekinformatie
Schrijver: Paolo Giordano
Titel: De eenzaamheid van priemgetallen
Uitgeverij: De Bezige Bij
Jaartal: 2009
Bladzijden: 318
Vertaald door Mieke Geuzebroek, Pietha de Voogd
Genre: psychologisch verhaal

 


Koop dit boek
De leukste plek om een boek te kopen is een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen doe dat dan via een linkje hieronder en ondersteun mijn website.
bol.com

 

Over het boek

Alice is 7 jaar als ze van haar vader elke dag naar skiles moet. Ze vindt het vreselijk. Op een ochtend verlaat ze het skiklasje en besluit ze alleen naar beneden te skieën. Het is ontzettend mistig en ze komt ten val. Hierbij bezeert ze haar been dusdanig dat ze voor de rest van haar leven verlamd blijft aan dit been. Hierdoor blijft ze een buitenbeentje bij haar leeftijdgenoten. Op de middelbare school ontmoet ze Mattia. Hij is de helft van een tweeling, waarbij hij hoogbegaafd is en zijn zusje zwakbegaafd. Ze zijn ongeveer 7 jaar als ze allebei voor een verjaardagsfeestje worden uitgenodigd. Bij voorbaat schaamt Mattia zich voor zijn zusje en hij laat haar alleen in het park achter. Hij zegt dat ze op hem moet wachen. Als hij na het feestje weer in het park komt is zij verdwenen. Ze wordt nooit meer gevonden. Hierdoor en door zijn hoogbegaafdheid voelt Mattia zich een buitenbeentje. Als ze elkaar ontmoeten worden ze vrienden, maar het is niet altijd een gelijkwaardige vriendschap. Als ze gaan studeren komen ze er achter hoe moeilijk het is om vrienden te blijven en echt contact met elkaar te hebben.

 

Mijn mening

Ik heb het boek “De eenzaamheid van priemgetallen” van Paolo Giordano gelezen vanwege de fascinerende titel. Ik was benieuwd waar deze titel naar zou verwijzen. Priemgetallen zijn net als Alice en Mattia buitenbeentjes, eenzame dingen.

Ik vond het boek saai en het heeft me moeite gekost om het uit te lezen. Alice en Mattia worden geen van beide boeiend genoeg beschreven om ze voor mij interessant te maken. Niet alleen voor hun omgeving, maar ook voor mij blijven ze buitenbeentjes. Hun vriendschap kan mij niet overtuigen…

 

Samenvatting en boekomslag komen van de website van Bol.com

 

Geef een reactie

Onzinreacties en spam worden natuurlijk niet geplaatst...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.