boekomslag H.G. Wells - The world set free

The World Set Free is a novel written in 1913 and published in 1914 by H. G. Wells. The book is based on a prediction of nuclear weapons of a more destructive and uncontrollable sort than the world has yet seen.

Klik hier voor meer informatie over dit boek

Over het boek

The history of mankind is the history of the attainment of eternal power. (eerste zin van “The world set free”)

Na de ontdekking van nucleaire energie in het begin van de jaren 50 (van de twintigste eeuw) komt de wereld terecht in een nucleaire oorlog (1956). De wereld wordt hierdoor niet vernietigd, maar wel de maatschappij zoals wij die kennen. In de stedelijke gebieden kan niet meer gewoond worden, dus mensen moeten op zoek naar nieuwe plaatsen om te gaan wonen. Door nucleaire energie wordt het leven gemakkelijker. Voedsel wordt synthetisch gemaakt, dus het maakt niet meer uit waar mensen wonen. Er worden gemeenschappen gesticht midden in woestijnen, boven op bergen. Gewoon op een mooie plek! Sowieso is er in de nieuwe maatschappij veel meer aandacht voor de esthetische kant van leven. In het boek wordt vanuit deze toekomst teruggekeken op het begin van de nucleaire tijd. Er wordt met een meewarige blik gekeken: wat waren die mensen nog na├»ef en wat waren ze druk bezig met macht veroveren.

The catastrophe of the atomic bombs which shook men out of cities and businesses and economic relations shook them also out of their old established habits of thought, and out of the lightly held beliefs and prejudices that came down to them from the past. (citaat uit “The world set free”)

Wat vind ik van dit boek?

Ik ben het boek “The world set free” van H. G. Wells gaan lezen, omdat ik dacht dat dit een vervolg was op “The war of the worlds”. Dat is niet zo. “The world set free” is een toekomstroman, geschreven in 1913. De ‘verre’ toekomst was 1950 en verder. Voor ons inmiddels het verleden…

Ik vond het een vreselijk boek. Het is ontzettend traag geschreven. Het boek bestaat uit een aantal delen en de samenhang tussen die delen was mij niet geheel duidelijk. Het boek leest als een wetenschappelijke studie over de nucleaire periode. Ik vind het geen aanrader.


2 reacties

  1. @Glaswerk: ik denk dat je hier inderdaad weinig aan gemist hebt.

Geef een reactie

Onzinreacties en spam worden natuurlijk niet geplaatst...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.