Kirstin Vanlierde – Geheugen van steen

Elke zomer gaat Andrea naar Sant Pere de Rodes in Noord-Spanje. Haar grootvader leidt er de restauraties van het klooster. Voor Andrea is Sant Pere intussen een tweede thuis, maar dit jaar is alles anders. Ze leert de Amerikaanse archeoloog Owen Bussy en de burgemeesterszoon Aviano kennen. Andrea helpt Owen bij zijn zoektocht naar sporen van de katharen, die in de dertiende eeuw als ketters vervolgd werden. En ook met Aviano heeft ze algauw een bijzondere band.

Boekinformatie
Schrijver: Kirstin Vanlierde
Titel: Geheugen van steen
Uitgeverij: Afijn
Jaartal: 2005
Bladzijden: 288
Genre: geschiedenis

 

Koop een boek
De leukste plek om een boek te kopen is een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen doe dat dan via bol.com of bazarow en ondersteun mijn website.

 

Over het boek

Elke zomer, als ze vrij heeft van haar studie, gaat Andrea naar het noorden van Spanje. Haar grootvader leidt daar de restauratie van het klooster Sant Pere de Rodes. Deze restauratie duurt al jaren en daardoor voelt het klooster voor Andrea als haar tweede thuis. Ze vindt het heerlijk om door het klooster en zijn omgeving te dwalen. Dit jaar ontmoet ze de Amerikaanse archeoloog Owen Bussy en de burgemeesterszoon Aviano. Met beide mannen heeft ze snel een bijzondere band en ze vindt hen allebei aantrekkelijk. Owen is op zoek naar sporen van de katharen, die in de dertiende eeuw als ketters vervolgd werden. Volgens historici zijn de katharen niet in de omgeving van het klooster geweest, maar Owen heeft daar een ander gevoel over. Andrea helpt hem bij het zoeken naar sporen. Met Aviano verkent ze de omgeving, die hij goed kent omdat hij hier geboren en getogen is. Alledrie blijken ze een bijna tastbare band met het verleden te hebben en het klooster staat in het middelpunt hiervan. De stenen hebben een geheugen…

 

Mijn mening

Ik hou van het lezen van historische boeken en daarom vond ik “Geheugen van steen” van Kirstin Vanlierde een interessant boek. De katharen zijn met raadselen omhuld en er is niet heel veel over ze bekend. In de dertiende eeuw werden zij door de katholieken als ketters gezien en ze werden door de Spaanse Inquisitie opgejaagd en veroordeeld.

Door het lezen van dit boek krijg je meer informatie over de katharen en vooral hoe gewone mensen in de dertiende eeuw hier tegen aan keken (althans volgens de schrijfster). Het klooster heeft een iets ander verleden dan de dorpsbewoners weten. Andrea, Owen en Aviano ondervinden dit aan den lijve…
Aan de vormgeving van het boek te zien is het een jeugdboek, maar gezien de verhaallijn lijkt mij dit voornamelijk geschikt voor 15-plussers. Er zit nogal wat romantiek in wat voor jongere lezers waarschijnlijk niet interessant is. Verder zijn de hoofdpersonen twintigers en dat staat ver weg van de belevingswereld van jonge tieners. Dit neemt niet weg dat dit een leuk verhaal is om te lezen. Het boek bestaat uit twee verhaallijnen, die regelmatig worden afgewisseld. Door deze verhaallijnen krijg je een inkijkje in het leven in het heden en in het leven van de dertiende eeuw. Hierdoor krijgt het boek meer spanning en ben je als lezer benieuwd naar het geheim van het klooster.

 

Samenvatting en boekomslag komen van de website van Bol.com

 

Geef een reactie

Onzinreacties en spam worden natuurlijk niet geplaatst...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.