boekomslag Ursula LeGuin - De ontheemde

Honderdzeventig jaar voor het verhaal aanvangt, heeft een miljoen mensen de planeet Urras verlaten met het ideaal om op de tweelingplaneet Anarres een anarchistische maatschappij op te bouwen. De kapitalistische samenleving van Urras bevredigde hen niet; Anarres moet een nieuw begin worden. Op Anarres is Shevek opgegroeid, een briljant man van de wetenschap die een nieuwe wiskunde van de realiteit ontwikkelt, een revolutionaire manier om de werkelijkheid te bekijken. Zijn werk zal uitmonden in een gloednieuwe methode om te communiceren met zelfs de verste werelden – maar wat veel urgenter is, is dat de mensen van Urras en Anarres met élkaar leren communiceren…

Klik hier voor meer informatie over dit boek

Wat vind ik van dit boek?

In het boek “De ontheemde” is het bijna 200 jaar geleden dat een miljoen mensen de kapitalistische staat Urras verlieten om op de planeet Anarres een anarchistische maatschappij te stichten. Op Anarres is iedereen gelijk en worden alle bezittingen gedeeld. Shevek wordt een briljante geleerde, maar merkt dat hij iets mist. Op zijn wereld worden zijn ideeën niet gewaardeerd. Hij vindt de vrijheid op Anarres maar schijn. Hij wordt uitgenodigd om naar Urras te komen en die uitnodiging neemt hij aan. Op Urras probeert hij de beide werelden met elkaar te verenigen, maar dat gaat moeilijk.

“De ontheemde” vond ik een leuk boek om te lezen. De maatschappij op Anarres is interessant en goed uitgewerkt. Shevek is een hoofdpersoon waarvan je veel te weten komt. Hij wordt een echt mens.


Geef een reactie

Onzinreacties en spam worden natuurlijk niet geplaatst...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.