Ursula Le Guin – Het oog van de reiger

Twee groepen ongewensten op Aarde zijn verbannen naar een vreemde planeet. De ene groep heeft geweldloosheid als ideaal en de andere (de Bazen) is georganiseerd op een strak-hierarchische basis. Deze kleine maatschappij wordt geregeerd door de Bazen in het tot dan toe bekende deel van de planeet tot de groep die geweldloosheid voorstaat wil uitwijken...

Boekinformatie
Schrijver: Ursula Le Guin
Titel: Het oog van de reiger
Jaartal: 1983
Bladzijden: 180
Vertaald door Annemarie van Ewijck

 

De leukste plek om een boek te kopen is een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen doe dat dan via een linkje hieronder en ondersteun mijn website.
bol.com

 

Over het boek

Het boek “Het oog van de reiger” gaat over een planeet waar twee groepen mensen leven. De ene groep is democratisch georganiseerd en de andere groep is hiërarchisch ingedeeld. De eerste groep wordt door de tweede groep gedomineerd en mogen maar in een deel van de wereld leven. Ze komen uiteindelijk in opstand, zonder geweld te gebruiken.

 

Mijn mening

Het gegeven dat er twee groeperingen op een wereld leven die een tegengestelde levenswijze hebben is interessant. Helaas wordt dit maar oppervlakkig uitgewerkt. De tegenstellingen worden naar mijn mening te zwart/wit neergezet waardoor de personages geen echte mensen worden. Ik zou “Het oog van de reiger” niet nog eens lezen.

De hoofdpersoon is Luz. Zij is de dochter van de baas van de tweede groep. Ze komt er achter dat er ook andere levenswijzen zijn en moet een keuze maken over haar toekomst.

 

Samenvatting en boekomslag komen van de website van Bol.com

 

Geef een reactie

Onzinreacties en spam worden natuurlijk niet geplaatst...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.