Terugblik – gelezen in 2012

geplaatst in: Boeken | 0

In 2012 heb ik 26 boeken gelezen. Een heel stuk minder dan ik van tevoren gedacht had. Voor de Goodreads Reading Challenge had ik aan het begin van 2012 aangegeven dat ik 52 boeken zou lezen. Ik ben dus op de helft gestrand… En dat is mijn eigen schuld. Ik heb me teveel laten afleiden door andere dingen.

Boeken met ★★★★★

John Boyne – De jongen in de gestreepte pyjama

(vertaling van: The boy in the striped pyamas)

Berlijn 1943. Als de negenjarige Bruno op een dag uit school komt, zijn al zijn spullen in kratten gepakt. Hun nieuwe huis staat naast een hek dat zich uitstrekt zover het oog maar reikt, een hek dat Bruno afschermt van de vreemde mensen die hij daarachter ziet bewegen. Op een van zijn ontdekkingstochten ontmoet Bruno een jongen wiens leven en omstandigheden zeer verschillen van dat van hem. Toch sluiten de jongens vriendschap.

Mijn mening: ontzettend mooi en bevreemdend boek. Met onze kennis van de Tweede Wereldoorlog in het achterhoofd heeft Bruno een zeer beperkt beeld van de wereld. Hij zou graag willen ruilen met het jongetje achter het hek, omdat die niet volgens hem veel meer vrijheid heeft dan hijzelf.Te koop bij Bol.com:

Justin Cronin – The passage
(vertaald als: De oversteek)

De zesjarige Amy Harper Belafonte, verlaten door haar moeder, is de dertiende proefpersoon in een geheim project van de Amerikaanse overheid. Een experiment dat volledig misloopt wanneer de eerste twaalf proefpersonen – die besmet zijn met een dodelijk virus – uitbreken. Amy weet met de hulp van een FBI-agent te ontsnappen en samen verschuilen ze zich in de bossen van Oregon, ver verwijderd van de menselijke beschaving die wordt vernietigd door de gevolgen van het experiment. Honderd jaar later. Een ommuurde kolonie van overlevenden probeert zich staande te houden tegen de aanvallen van de kwaadaardige wezens die het dorre Amerikaanse landschap bevolken. Dan verschijnt er uit het niets een jonge vrouw, ze heeft geen stem, geen herinneringen. Ze raakt bevriend met een groep jonge overlevenden, onder wie een getraumatiseerde man die verliefd op haar wordt. Ze moeten de oversteek maken naar de plaats waar zij vandaan kwam om het geheim van haar mysterieuze bestaan te ontdekken – een geheim met de kracht om de wereld te redden.

Mijn mening: een spannend boek en een intrigerend toekomstbeeld. Meer is te lezen op mijn eerdere blogbijdrage.
Te koop bij Bol.com:

Arnon Grunberg – De man zonder ziekte

Een jonge Zwitserse architect reist af naar Bagdad om een nieuw operagebouw te ontwerpen. Een man die ervan overtuigd is dat een architect het leven van de mens mooier en makkelijker moet maken.

Mijn mening: een geweldig boek. De hoofdpersoon is vrij naïef over het werk dat hij in Bagdad gaat doen. Het loopt dan ook niet helemaal zoals hij had gedacht. Meer verklap ik niet, want dan verpest ik het plezier van het lezen van dit boek.
Te koop bij Bol.com:

J.K. Rowling – Harry Potter and the philosopher’s stone (Harry Potter 1) 
(vertaald als: Harry Potter en de steen der wijzen)

Harry Potter is een doodgewone, maar ongelukkige jongen die sinds de dood van zijn ouders bij zijn saaie en hardvochtige oom en tante woont, in de bezemkast onder de trap. Op een dag arriveert er een geheimzinnige brief voor hem. En daarna nog een, en nog een. De brieven veranderen Harry’s hele leven: hij wordt gered door een woeste figuur op een vliegende motorfiets en hij komt erachter wie zijn verongelukte ouders waren. Met een speciale trein die vertrekt van Perron 9 3/4 belandt hij op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus, waar hij alles leert over bezemstelen, toverdranken en monsters. En uiteindelijk moet Harry het opnemen tegen zijn aartsvijand Voldemort, een levensgevaarlijke tovenaar.

Mijn mening: ik ben al jaren fan van Harry Potter en ik vond het ongelooflijk leuk om dit boek weer eens te lezen. Nouja, ik heb me laten voorlezen door Stephen Fry. Een hele goede keuze voor het voorlezen. Blijft een leuk boek!
Te koop bij Bol.com:

Boeken met ★★★★☆

Arie Boomsma – De relishow

Barnabas Holee, de eerste evangelist in Nederland met een artiestennaam, deelt de liefde van Jezus bij voorkeur fysiek. Talkshows zien hem graag verschijnen en de voorste kerkbanken worden tijdens zijn diensten over het algemeen gevuld door wild flitsende glamourfotografen. Maar zoals aan de meeste dingen in het leven hangt ook aan populariteit een prijskaartje. En voor een evangelist is de prijs misschien nog wel hoger dan voor de rest van ons.

Mijn mening: leuk boek, met een fascinerende hoofdpersoon. Meer hierover kun je lezen in mijn eerdere blogbijdrage.

Te koop bij Bol.com:

Robin Hobb – Golden fool (Tawny man 2)
(vertaald als: De gouden nar)

Fitz has succeeded in rescuing Prince Dutiful from the clutches of the Piebald rebels, and has returned with him to Buckkeep castle. With Dutiful safe again, Queen Kettricken can proceed with plans to marry him to the Outislander princess, Elliania, but with tensions building among the peoples of the Six Duchies over Kettricken’s tolerance of the Wittted, even Buckkeep is no longer safe. A reluctant Fitz is assigned to protect the young prince, and also train him in the Skill, and in doing so he finally makes contact not only with his estranged daughter, Nettle, but with someone in Buckkeep who may possess a greater Skill talent than Fitz. And who may represent a terrible threat to the Farseers. Meanwhile, Elliania arrives, and before she will accept Prince Dutiful’s betrothal challenges him to undertake an impossible quest. He must kill a legendary Outislander dragon.

Mijn mening: leuke serie om te lezen. Robin Hobb heeft een prettige schrijfstijl en de verhalen die ze schrijft zijn fascinerend. Als je eenmaal begint blijf je lezen…
Te koop bij Bol.com:

Robin Hobb – Fool’s fate (Tawny man 3)
(vertaald als: Lot van de Nar)

A small and sadly untried coterie – the old assassin Chade, the serving-boy Thick, Prince Dutiful, and his reluctant Skillmaster, Fitz – sail towards the distant island of Aslevjal. There they must fulfil the Narcheska’s challenge to her betrothed: to lay the head of the dragon Icefyre, whom legends tell is buried there deep beneath the ice, upon her hearth. Only with the completion of this quest can the marriage proceed, and the resulting alliance signal an end to war between the two kingdoms. It is not a happy ship: tensions between the folk of the Six Duchies and their traditional enemies, the Outislanders, lie just beneath the surface. Thick is constantly ill, and his random but powerful Skilling has taken on a dark and menacing tone, while Chade’s fascination with the Skill is growing to the point of obsession. Having ensured that his beloved friend the Fool is safely left behind in Buckkeep, Fitz is guilt-stricken; but he is determined to keep his fate at bay, since prophecy foretells the Fool’s death if he ever sets foot on the isle of the black dragon. But as their ship draws in towards Aslevjal a lone figure awaits them!

Mijn mening: leuke serie om te lezen. Robin Hobb heeft een prettige schrijfstijl en de verhalen die ze schrijft zijn fascinerend. Als je eenmaal begint blijf je lezen…
Te koop bij Bol.com:

George R. Martin – A game of thrones (A song of Ice and Fire 1)
(vertaald als: Het spel der tronen)

“Het Lied van IJs en Vuur” verhaalt van de liefdes, de levens en de ambities van de Baratheons, de Lannisters, de Starks en al die andere grote families van de Zeven Koninkrijken. Het begint allemaal in het zuiden, aan het hof, waar de Lannisters sterke spelers zijn. De macht van de koning is tanende. Zijn Hand is onder verdachte omstandigheden om het leven gekomen. Velen zijn uit op eigen gewin. Als de koning Eddard Stark tegen diens zin benoemt tot zijn nieuwe Hand, wordt zowel hij als zijn familie betrokken bij de meest omvattende machtsstrijd ooit, het levensgevaarlijke spel der tronen.

Mijn mening: leuke fantasyserie. De vele verhaallijnen maken het niet altijd gemakkelijk om de boeken te lezen. Inmiddels zijn de eerste twee boeken verfilmd als tv-serie. Leuk om te zien, maar de boeken zijn veel leuker.
Te koop bij Bol.com:

George R. Martin – A clash of kings (A song of Ice and Fire 2)
(vertaald als: De strijd der koningen)

De Strijd der Koningen is het vervolg van de geschiedenis van de Zeven Koninkrijken en het geslacht Stark. Sinds de dood van koning Robert woeden felle opvolgingstwisten. Roberts oudste broer schuwt geen middel om zijn aanspraken te bekrachtigen; zwarte magie noch broedermoord. Koningin Cersei Lannister heerst tot Roberts zoon volwassen is, maar haar aandacht is gericht op hofintriges, terwijl de vijand oprukt naar de hoofdstad. De Noordlanden hebben een eigen koning gekozen: Robb Stark. Zijn legers trekken op tegen de perfide Lannisters, om de moord op zijn vader te wreken. Maar hun gebied blijft ontvolkt achter, open voor een verrassingsaanval … De gesel van de oorlog laat niemand ongemoeid: hoogmoedige vorsten en vervloekte eedbrekers, mensen van eer en rabauwen, wanhopigen en overmoedigen, kinderen en grijsaards, allen zijn een prooi van de wrede wendingen van het lot.

Mijn mening: leuke fantasyserie. De vele verhaallijnen maken het niet altijd gemakkelijk om de boeken te lezen. Inmiddels zijn de eerste twee boeken verfilmd als tv-serie. Leuk om te zien, maar de boeken zijn veel leuker.
Te koop bij Bol.com:

George R. Martin – A storm of swords (A song of Ice and Fire 3)
(vertaald als: Een storm van zwaarden (2 delen: 1 Staal en Sneeuw; 2 Bloed en goud)

‘Een storm van zwaarden’ is het begin van het derde deel uit de vierdelige fantasy-serie ‘Een lied van ijs en vuur’. Vanwege de enorme omvang van het origineel is de Nederlandse vertaling van deel 3 in twee stukken gehakt. De intrigerende geschiedenis van de zeven rivaliserende koninkrijken ontvouwt zich verder. De oorlog tussen het Hart van Vuur (het licht) en de Ziel van IJs (de duisternis) woedt hevig, de koninkrijken zijn verdeeld door bloedveten. Het psychologisch inzicht in de karakters van de broers Jaime ‘de koningsmoordenaar’ en Tyrion ‘de kobold’ Lannistar wordt verdiept, de verloren gewaande Arya Stark stort zich in wilde avonturen en Sansa Stark wordt uitgehuwelijkt aan een zeer onverwachte bruidegom. De tweede band (eerste band: ‘Staal en sneeuw’) van het bijzonder spannende derde deel ‘Een storm van zwaarden’ van de heroische fantasycyclus ‘Een lied van ijs en vuur’. De burgeroorlog tussen de Starks en de Lannisters na de dood van koning Robert zet zich voort. De strijd om de macht is op zijn hevigst. Twee belangrijke huwelijken moeten de banden verstevigen, doch beide bruiloften eindigen ‘s avonds dramatisch. Tyrion Lannister, de Kobold, wordt als schuldige aangewezen en ter dood veroordeeld. Zijn vrouw Sansa is de enige die hem kan vrijpleiten, maar ze is spoorloos verdwenen. Ondertussen staat Jon Sneeuw voor een moeilijke keus bij de Muur.

Mijn mening: leuke fantasyserie. De vele verhaallijnen maken het niet altijd gemakkelijk om de boeken te lezen. Inmiddels zijn de eerste twee boeken verfilmd als tv-serie. Leuk om te zien, maar de boeken zijn veel leuker.
Te koop bij Bol.com:

George R. Martin – A feast for crows (A song of Ice and Fire 4)
(vertaald als: Een feestmaal voor kraaien)

Er is een strijd om de macht gaande, nadat een gevreesde vorst is overleden. Verschillende personen maken aanspraak op de troon, onder wie een jongen van tien jaar. Zijn moeder wordt regentes, maar doet alle moeite om definitief koningin te worden. Vanuit het noorden vreest men de komst van draken.

Mijn mening: leuke fantasyserie. De vele verhaallijnen maken het niet altijd gemakkelijk om de boeken te lezen. Inmiddels zijn de eerste twee boeken verfilmd als tv-serie. Leuk om te zien, maar de boeken zijn veel leuker.
Te koop bij Bol.com:

George R. Martin – A dance with dragons (A song of Ice and Fire 5)
(vertaald als: Een dans met draken (2 delen: 1 Oude vetes nieuwe strijd; 2 Zwaarden tegen draken)

Het eerste deel van het vijfde boek uit de serie ‘Het lied van ijs en vuur’, over de liefdes, levens en ambities van de Starks, de Lannisters en alle andere grote families van de Zeven Koninkrijken. Het boek speelt zich af in dezelfde periode als het vierde boek ‘Een feestmaal voor kraaien’ (2006), maar wordt ditmaal verteld vanuit het perspectief van personages die in dat boek niet of nauwelijks voorkwamen. We volgen onder andere de belevenissen van Tyrion, Daenerys en Jon. Daenerys heerst als laatste telg van het huis Targaryan, maar er zijn verschillende belagers die het op haar troon hebben gemunt. Het tweede deel van het vijfde boek uit de serie ‘Het lied van ijs en vuur’, over de liefdes, levens en ambities van de Starks, de Lannisters en alle andere grote families van de Zeven Koninkrijken. Het verhaal neemt weer een paar onverwachte wendingen. Tyrion Lannister komt in de problemen en wordt samen met het dwergenmeisje Centje verkocht als slaaf. Theon Grauwvreugd is terug in Winterfel en laat heer Rammert trouwen met een meisje dat zich voordoet als Arya Stark. Ondertussen is de echte Arya ondergedoken in een tempel, waar ze een zware training krijgt als moordenares. Bij de Muur heeft Jon Sneeuw zijn handen vol.

Mijn mening: leuke fantasyserie. De vele verhaallijnen maken het niet altijd gemakkelijk om de boeken te lezen. Inmiddels zijn de eerste twee boeken verfilmd als tv-serie. Leuk om te zien, maar de boeken zijn veel leuker.
Te koop bij Bol.com:

Tea Obreht – The tiger’s wife
(vertaald als: De tijgervrouw van Galina)

Tijd: het heden. Plaats: een Balkanland, verwoest door jarenlange conflicten. Natalia, een jonge arts, is op een missie naar een weeshuis om er kinderen te vaccineren. Onderweg krijgt ze het bericht dat haar geliefde grootvader is overleden, in een veldhospitaal ver weg en onder onduidelijke omstandigheden. Hij was arts, net als Natalia, en ze herinnert zich hoe hij haar vroeger altijd betoverde met zijn verhalen, doorspekt met lokale mythes en legenden, zoals die van de zwervende “doodloze” man. Haar grootvader was een zeer rationeel mens, maar toch raakt ze ervan overtuigd dat hij zijn laatste dagen doorbracht met het zoeken naar deze vagebond, die claimde onsterfelijk te zijn. Terwijl Natalia worstelt met die gedachte, stuit ze op een aanwijzing in haar favoriete roman, The Jungle Book van Kipling, die haar leidt naar het ongelooflijke verhaal van de tijgervrouw van Galina.

Mijn mening: fascinerend verhaal, maar wel wat traag
Te koop bij Bol.com:

Joke Reijnders – Drakenbloed en kamillethee

Merel is elf als ze rook uit haar moeders neus ziet komen. En haar moeders zakdoek zit vol brandgaten. Merel is nieuwsgierig, maar haar moeder laat niets los. Samen met haar beste vriend Jens ontdekt Merel dat er drakenbloed in haar familie zit. Heeft zij het zelf ook? Of is het allemaal nog erger?

Mijn mening: leuk en spannend kinderboek. Meer is te lezen in mijn eerdere blogbijdrage.  
Te koop bij Bol.com:

Boeken met ★★★☆☆
Thea Beckman – Gekaapt!

Kampen 1399. Gerlof gaat scheep op de Sint-Anna voor zijn eerste handelsreis over zee. Maar de reis verloopt heel anders dan Gerlof had verwacht. Op volle zee wordt het schip gekaapt door de bende van Godeke Michaels en Claus Stortebeker, de beruchtste piraten van de Westerzee. Gerlof is niet alleen bang, hij is ook diep verontwaardigd – die piraten stelen en misdragen zich maar, zonder dat er iemand ingrijpt. Zoveel onrecht vraagt om een vergeldingsactie! In Kampen doen zich intussen heel andere problemen voor. Gerlofs zusje Gese is verliefd geworden op de knappe schipheer Simon van Utrecht, maar haar vader wil daar niets van weten; Gese moet van hem met een Kampenaar trouwen. Gese legt zich echter niet zo gemakkelijk bij het besluit van haar vader neer. (tekst van bruna.nl)

Mijn mening: leuk boek. Meer is te lezen in mijn eerdere blogbijdrage.


Cassandra Clare – City of fallen angels (The mortal instruments 4) (nog niet vertaald)

The Mortal War is over and sixteen-year-old Clary Fray is back home in New York excited about all the possibilities before her. She’s training to become a Shadowhunter and – most importantly of all – she can finally call Jace her boyfriend. But nothing comes without a price. Someone is murdering the Shadowhunters who used to be in Valentine’s Circle, provoking tensions between Downworlders and Shadowhunters that could lead to a second, bloody war. And when Jace begins to pull away from her without explaining why, Clary is forced to delve into the heart of a mystery whose solution reveals her worst nightmare: she herself has set in motion a terrible chain of events that could lead to her losing everything she loves. Even Jace.

Mijn mening: dit is het vierde deel van een serie boeken over de Shaduwjagers. Dit boek viel me wat tegen. De vorige delen vond ik veel leuker om te lezen. Het verhaal in dit deel is traag en het levert niet veel nieuws op. Afwachten hoe het volgende (laatste deel) zal zijn…
Te koop bij Bol.com:

Walter Isaacson – Steve Jobs

De enige geautoriseerde en volledige biografie van Steve Jobs. Walter Isaacson heeft de afgelopen drie jaar exclusieve en unieke gesprekken voerde met Jobs, zijn familie en vrienden, om een beeld van de mens Steve Jobs te krijgen. Maar Isaacson heeft ook gesproken met collega’s bij Apple en met zijn concurrenten, om een beeld van de zakenman te krijgen. Wie is de man die de wereld aan zijn voeten kreeg met Apple?

Mijn mening: leuk om meer te lezen over Steve Jobs. Ik vind het leuk dat dit boek niet alleen de positieve kanten van hem vertelt, maar zeker ook de negatieve kanten. Ik zou hem niet graag in het echt hebben willen ontmoeten. Hij komt over als een arrogante en eigenwijze man. Maar zijn producten vind ik geweldig…
Te koop bij Bol.com:

Tom Lanoye – Heldere hemel (boekenweekgeschenk 2012)

Het boek bevat drie korte verhaallijnen die met elkaar te maken gaan krijgen. De eerste verhaallijn gaat over Vera, Walter en hun zoon Peter. De tweede verhaallijn gaat over een Russische piloot. De derde verhaallijn gaat over een Amerikaanse legerman. Dit boek is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een vliegtuig dat in 1989 neerstortte op een huis in Vlaanderen. Hierbij kwam een jongeman om het leven. (tekst van mijn blogbijdrage)

Mijn mening: aardig boekenweekgeschenk. Meer is te lezen in mijn eerdere blogbijdrage.

Marente de Moor – De Nederlandse maagd

Zomer 1936. Janna, een jonge Nederlandse schermster, wordt door haar vader op de trein gezet om in de leer te gaan bij zijn oude vriend, maître Egon von Bötticher. Egon, een huzaar die gewond en verbitterd is teruggekeerd uit de Eerste Wereldoorlog, slijt zijn dagen op een verlaten landgoed bij Aken. Hier geeft hij les aan twee beeldschone tweelingbroers en organiseert hij bloedige duels voor studenten. Binnen de poorten van deze eigenaardige wereld gaat Janna, geïntrigeerd door haar ontoeschietelijke maître, op zoek naar antwoorden. Wat is er tussen hem en haar vader voorgevallen, en wie moet de rekening vereffenen? Gaandeweg dringt de buitenwereld het leven op het landgoed binnen en komt het tot een dramatische ontknoping.

Mijn mening: ik vond het een nogal saai boek. Meer is er te lezen in mijn eerdere blogbijdrage.
Te koop bij Bol.com:

Terry Pratchett – Maskerade (Discworld 18)
(vertaald als: Maskerade)

Er gebeuren merkwaardige dingen in de opera van Ankh-Meurbork… Een meesterbrein in avondkleding jaagt jonge sopraantje de stuipen op het lijf, af en toe sterft iemand een raadselachtige dood, en er sluipt een geheimzinnige schim door het gebouw die nogal rare briefjes achterlaat. Dit alles onder het scherpe oog van twee oude dames met punthoeden op die in de engelenbak pinda’s zitten te eten. Ze kijken naar de kroonluchter en zeggen dingen als: ‘Volgens mij hangt er een ongelukje in de lucht.’ Ja, ja, opoe Wedersmeer en Ootje Nak, de beste heksen van de Schijfwereld, zijn een avondje uit, en dat heeft nogal wat consequenties.

Mijn mening: ik vind alle boeken van Terry Pratchett leuk en ook dit boek heb ik weer met af en toe een lach zitten lezen.
Te koop bij Bol.com:

Geronimo Stilton – Fantasia VI

Fantasia wordt bedreigd door de Zwarte Parel Tovenaar: een boze tovenaar die na duizend jaar gevangenschap in de Duistere Draaikolk weer op vrije voeten is! Hij zet alles op alles om zeven kostbare talismannen, die hem een ongekende macht kunnen bezorgen, in zijn bezit te krijgen. Feeënkoningin Florina de Fleur aarzelt geen moment en besluit Geronimo opnieuw om hulp te vragen. En zo begint het volgende, bloedstollende avontuur, waarin Geronimo duizenden gevaren zal moeten doorstaan om te voorkomen dat de tovenaar in zijn doortrapte plannetje slaagt! Gelukkig krijgt hij daarbij wel hulp van nieuwe vrienden.

Mijn mening: leuk kinderboek met veel illustraties en een grappige paginaopmaak. Meer is er te lezen in mijn eerdere blogbijdrage.
Te koop bij Bol.com:

Carlos Ruiz Zafon – The prisoner of heaven (Cemetery of forgotten books 3) 

(vertaald als: De gevangene van de hemel)

Fermín Romero de Torres staat op het punt te trouwen met zijn geliefde Bernarda. Een bezoekje van een duistere persoon, kreupel en met slechts één hand, die een peperdure editie koopt van De graaf van Montecristo, zet alles op losse schroeven. Barcelona, 1957. Daniel Sempere en zijn vriend Fermín Romero de Torres, de helden uit De schaduw van de wind, moeten er opnieuw op uit om de grootste uitdaging van hun leven het hoofd te bieden.Net nu het leven hun schuchter begon toe te lachen, duikt er een verontrustende figuur op in de boekwinkel van de heer Sempere en hij dreigt een gruwelijk geheim te onthullen dat al decennia ligt begraven in het duistere geheugen van de stad.

Mijn mening: ik vind dit boek minder leuk om te lezen dan de vorige twee boeken uit de serie. Het verhaal uit dit boek vond ik wat saai.
Te koop bij Bol.com:

Boeken met ★★☆☆☆

Jean Auel – The land of painted caves (vertaald als: Het lied van de grotten)

Jean Auels boeken hebben al miljoenen lezers meegevoerd naar de boeiende prehistorische wereld van Ayla en haar tijdgenoten. In dit zesde en laatste deel van de serie kunnen haar vele fans eindelijk lezen hoe het afloopt met Ayla, Jondalar en hun dochtertje Jonayla. De saga gaat verder met de opleiding die Ayla geniet tot Zelandoni, een spiritueel leider en genezer. Ze wordt de acoliet van de Zelandoni van de Negende Grot en ze begint aan een reeks intensieve reizen die deel uitmaken van haar heilige training. Maar het dagelijks leven in de prehistorie is zwaar en Ayla worstelt om de juiste balans te vinden tussen haar spirituele roeping en haar taak als jonge moeder van Jonayla. De gevolgen kunnen niet uitblijven en haar relatie met Jondalar komt onder spanning te staan.

Mijn mening: een saai en langdradig boek. Meer is er te lezen in mijn eerdere blogbijdrage.
Te koop bij Bol.com:

Kerstin Ekman – Doodsklokken

(origineel: Dödsklockan)

Zoals ieder jaar gaan zeven vrienden in het uiterste noorden van Zweden op elandenjacht. Ze raken verzeild in een nachtmerrie als ze na het traditionele jachtdiner een vrouw doodrijden en besluiten het lijk in de bossen te verbergen. Het is het begin van een reeks afschuwelijke gebeurtenissen, die de onderlinge verhoudingen in de groep onder steeds grotere druk zetten: het lugubere geheim wordt ontdekt, de mannen worden gechanteerd en een dorpeling komt onder verdachte omstandigheden om het leven. Wat een enerverende jacht had moeten worden, eindigt in een aangrijpend drama.

Mijn mening: een saai boek. Ik heb het wel uitgelezen omdat ik wilde weten hoe het zou aflopen met de chantage.


Diana Gabaldon – Outlander (Outlander 1) (vertaald als: De reiziger)

Een jonge, Engelse vrouw loopt kort na de Tweede Wereldoorlog tijdens een wandeling in de Schotse Hooglanden door een gespleten monoliet die deel uitmaakt van een magische cirkel. Hierdoor komt ze terecht in het turbulente Schotland van 1743 en trouwt om aan een wisse dood te ontsnappen een vogelvrij verklaarde Sejot. Beiden worden opgejaagd door een sadistische kapitein van de Engelse dragonders, maar kunnen na tal van avonturen en in het besef dat de loop van de geschiedenis veranderd kan worden, een nieuw bestaan opbouwen.

Mijn mening: een langdradig verhaal met erg veel sexscenes erin. Naar mijn mening had het gegeven interessanter uitgewerkt kunnen worden. Ik ga dus zeker de rest van de serie niet lezen…
Te koop bij Bol.com:

Simone van der Vlugt – De ooggetuige

Een jonge slechtziende vrouw is getuige van een overval met dodelijke afloop. Hoe goed heeft zij de daders kunnen zien? Wat doen de daders als ze vernemen dat zij niet blind is maar slechtziend?

Mijn mening: een saai verhaal


Boeken met ★☆☆☆☆

Amitav Ghosh – Sea of poppies (vertaald als: Zee van papaver)

Het reusachtige Engelse schip de Ibis staat op het punt een bij voorbaat tumultueuze reis over de Indische Oceaan te maken. Het doel is om tegen China ten strijde te trekken in een grimmig conflict dat later de Eerste Opiumoorlog (1839-1842) zou gaan heten. De bemanning van het schip bestaat uit een bonte stoet personages: zeevaarders, verstekelingen, koelies en criminelen. In een tijd van koloniale onrust brengt het lot een groep mensen uit India en het Westen samen: van de berooide Indiase vorst Neel tot de bevrijde Amerikaanse slaaf Zachary en van de gevluchte, jonge Indiase vrouw Deeti tot de vurige Française Paulette. Terwijl de oude familiebanden steeds minder belangrijk worden, groeit de saamhorigheid tussen de jaházbhai, de broeders van het schip.

Mijn mening: zo ontzettend langdradig dat ik al snel besloot dat ik hier mijn tijd niet mee ging verdoen. Zeker niet toen ik er achter kwam dat dit het eerste deel van een trilogie is…
Te koop bij Bol.com:

De teksten en boekomslagen komen van bol.com, tenzij anders wordt aangegeven


Chronologisch overzicht 
01 Marente de Moor – De Nederlandse maagd = ★★★☆☆
02 Jean Auel – The land of painted caves (Earth’s children 6) = ★★☆☆☆
03 Robin Hobb – Golden fool (Tawny man 2) = ★★★★☆
04 Robin Hobb – Fool’s fate (Tawny man 3) = ★★★★☆
05 Justin Cronin – The passage (The passage 1) = ★★★★★
06 Arie Boomsma – De relishow = ★★★★☆
07 J.K. Rowling – Harry Potter and the philosopher’s stone (Harry Potter 1, luisterboek) =★★★★★
08 Tea Obreht – The tiger’s wife = ★★★★☆
09 Tom Lanoye – Heldere hemel (boekenweekgeschenk 2012) = ★★★☆☆
10 Terry Pratchett – Maskerade (Discworld 18) = ★★★☆☆
11 John Boyne – De jongen in de gestreepte pyjama = ★★★★★
12 George R. Martin – A game of thrones (A song of Ice and Fire 1) = ★★★★☆
13 George R. Martin – A clash of kings (A song of Ice and Fire 2) = ★★★★☆
14 George R. Martin – A storm of swords (A song of Ice and Fire 3) = ★★★★☆
15 George R. Martin – A feast for crows (A song of Ice and Fire 4) = ★★★★☆
16 George R. Martin – A dance with dragons (A song of Ice and Fire 5) = ★★★★☆
17 Simone van der Vlugt – De ooggetuige = ★★☆☆☆
18 Walter Isaacson – Steve Jobs = ★★★☆☆
19 Arnon Grunberg – De man zonder ziekte = ★★★★★
20 Kerstin Ekman – Doodsklokken = ★★☆☆☆
21 Diana Gabaldon – Outlander (Outlander 1) = ★★☆☆☆
22 Cassandra Clare – City of fallen angels (The mortal instruments 4) = ★★★☆☆
23 Geronimo Stilton – Fantasia VI = ★★★☆☆
24 Carlos Ruiz Zafon – The prisoner of heaven (Cemetery of forgotten books 3) = ★★★☆☆
25 Joke Reijnders – Drakenbloed en kamillethee = ★★★★☆
xx Amitav Ghosh – Sea of poppies = ★☆☆☆☆ – ik heb dit boek niet uitgelezen
26 Thea Beckman – Gekaapt! = ★★★☆☆

Uitleg van beoordeling

★☆☆☆☆ – slecht
★★☆☆☆ – onvoldoende
★★★☆☆ – gemiddeld
★★★★☆ – goed
★★★★★ – geweldig

Geef een reactie

Onzinreacties en spam worden natuurlijk niet geplaatst...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.