Boeken die indruk hebben gemaakt

geplaatst in: Boeken | 0

Het is alweer een tijdje geleden dat ik via Facebook werd uitgedaagd om een Top Tien samen te stellen van boeken die indruk op mij hebben gemaakt. Daar moest ik even over nadenken. Het is uiteindelijk een top 11 geworden, omdat ik niet kon bepalen welk boek van dit lijstje weggelaten moest worden.

Mijn top 11 in alfabetische volgorde:
Chr. van Abkoude – Kruimeltje

Kluitman, 1923 (1e druk), 168 bladzijden, 10+
Lees mijn recensie op Ikvindlezenleuk

In de decemberkou sjokt ‘s avonds laat een kleine jongen met zijn handen in zijn zakken door de sneeuw. Het is Kruimeltje, die door vrouw Koster, de vrouw bij wie zijn moeder hem als baby heeft achtergelaten, weer de straat op is gestuurd. Hij mag pas terugkomen als hij wat geld heeft verdiend om zijn kost en inwoning te betalen. Eenzaam loopt Kruimeltje door de straten van Rotterdam. Op een avond vindt Kruimeltje een hond. Moor, net zo’n verschoppeling als hijzelf. De twee worden onafscheidelijke vrienden.

Isabel Allende – Het huis met de geesten
Wereldbibliotheek, 1982 (1e druk), 431 bladzijden
Esteban Trueba, een tirannieke, wellustige grootgrondbezitter, staat centraal in het leven van vier uitzonderlijke vrouwen: Rosa de Schone, de nimf met het groene haar. Haar zuster Clara, de dromerige helderziende, en haar dochter Blanca, die een verboden liefde koestert voor een linkse protestzanger met wie zij een dochter krijgt. Dit meisje, Alba, zal later, in een tijd van verval en terreur, de wonderbaarlijke geschiedenis van haar familie optekenen om, zoals ze zegt, ‘het verleden te laten herleven en mijn eigen ontzetting te overwinnen’.
Thea Beckman – Kruistocht met spijkerbroek
Lemniscaat, 1973 (1e druk), 363 bladzijden, 12+

Kruistocht in spijkerbroek vertelt het verhaal over Dolf Wega, die met een tijdmachine terechtkomt in 1212 en belandt in een Kinderkruistocht. Dankzij de kennis die hij als twintigste-eeuwer van het leven en de wereld heeft, weet Dolf het kinderleger te behoeden voor een humanitaire ramp. De vraag is alleen of hij ooit terug zal keren in zijn eigen eeuw.

Emily Bronte – Wuthering heights
Engeland, 1847 (1e druk), 344 bladzijden
Op een dag duikt de vondeling Heathcliff op in het afgelegen landgoed Woeste Hoogten. Ondanks de verschillen in afkomst en temperament bloeit tussen de ruwe en onhandelbare Heathcliff en de dochter des huizes, Catherine, een warme vriendschap. Dan echter kiest Catherine toch niet Heathcliff, maar de veel verfijndere Edgar Linton als echtgenoot. In de afgewezen Heathcliff brandt een verschrikkelijke woede en wraakzucht los, die tenslotte, als een natuurramp, alle bewoners van de Woeste Hoogten zal treffen.

Louis Couperus – Eline Vere
Van Kampen, 1889 (1e druk) (tegenwoordig: LJ Veen Klassiek), 568 bladzijden
De meeslepende, virtuoos vertelde geschiedenis van Eline Vere speelt zich af in de kringen van de gegoede Haagse burgerij aan het einde van de negentiende eeuw. De onafwendbaarheid van het noodlot krijgt gestalte in de zwakke, overgevoelige en wankelmoedige Eline, een meisje van stand, begaafd, maar niet in staat zich aan te passen aan het `banale leven . Door haar angst voor de werkelijkheid verliest zij zich in dromerijen, waarna de angst alleen maar verhevigd terugkomt. Het noodlot slaat langzaam maar onvermijdelijk toe.

Tonke Dragt – Brief voor de koning
Leopold, 1962 (1e druk), 456 bladzijden, 10+
Tiuri verbreekt de regels, die bepalen dat hij met niemand mag praten in de nacht voordat hij tot ridder zal worden geslagen. Hij opent de deur. Het verzoek dat hem wordt gedaan blijkt een heel gevaarlijke opdracht. Tiuri wordt achtervolgd door boosaardige Rode Ruiters, die hem met de dood bedreigen. Maar hij is vast van plan de uiterst belangrijke brief bij koning Unauwen te bezorgen. De Zwarte Ridder met het Witte Schild heeft niet voor niets zijn leven gegeven…

Hella S. Haasse – Heren van de thee
Querido, 1992 (1e druk), 302 bladzijden
In 1878 trouwden Rudolf Kerkhoven en Jenny Roosengaarde Bisschop in Batavia en gingen zij wonen op de afgelegen thee-onderneming Gamboeng in de Preanger op Java. In het decor van de indrukwekkende, mysterieuze natuur en tegen de achtergrond van de ontwikkelingen in de koloniale politiek, leven we mee met de autocratische ondernemer Rudolf en zijn verbitterd rakende echtgenote.

W.F. Hermans – De donkere kamer van Damokles
Van Oorschot, 1958 (1e druk), 335 bladzijden
De donkere kamer van Damokles vertelt het verhaal van Henri Osewoudt, sigarenhandelaar te Voorschoten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontmoet hij de verzetsman Dorbeck, die sprekend op hem lijkt en die hem opdrachten geeft die hij gewillig uitvoert. Naar aanleiding van zijn daden wordt Osewoudt gevangen genomen, komt weer vrij, pleegt een moord, en nog een moord. Na de bezetting lijkt alles zich tegen hem te keren en wordt hij gekwalificeerd als landverrader. Zich beroepen op Dorbeck blijkt onmogelijk: er is geen enkel spoor dat leidt tot deze man. Het enige dat Osewoudt heeft om de wereld Dorbecks bestaan te bewijzen is een camera met een foto van Dorbeck erin, maar ook die foto blijkt uiteindelijk niet te bestaan. Bestaat Dorbeck echt of heeft Osewoudt hem verzonnen? In hoeverre is Osewoudt zelf verantwoordelijk voor zijn daden? Wie ben je als iedereen je ziet als een verrader en een leugenaar, bestaat er wel zoiets als waarheid en werkelijkheid?


Albert Uderzo & René Goscinny – Asterix de Galliër (eigenlijk alle stripboeken van Asterix & Obelix)
Dargaud, 1962 (1e druk), 48 bladzijden
De Romeinen hebben Gallië bezet. Slechts één dorpje weet weerstand te bieden aan de Romeinse overheersing. Dat is het dorp van de slimme, dappere strijder Asterix, de steenhouwer Obelix, de druode Panoramix, de bard Assurancetourix en het stamhoofd Abraracourcix. Al in het begin van het verhaal blijkt, dat er bepaald iets bijzonders aan de hand is met deze dorpsbewoners. Dat ondervindt een Romeinse patrouille aan den lijve, als ze Asterix tracht te overmeesteren. De kleine Galliër is in z’n eentje vier gewapende Romeinen de baas. Verbijsterd vragen de Romeinen zich in hun legerplaats af, hoe die Galliërs toch aan hun geheimzinnige kracht komen

Hubert Lampo – De komst van Joachim Stiller
Stols/Barth, 1960 (1e druk), 217 bladzijden
Het is de indrukwekkende en raadselachtige geschiedenis van journalist Freek Groeneveld en zijn geliefde Simone Marijnissen, die voorspellende boodschappen ontvangen van Stiller, de mysterieuze hoofdpersoon. Zijn zij het slachtoffer van een practical joke? Van een geestelijk gestoorde?

Otfried Preussler – Meester van de zwarte molen
Lemniscaat, 1972 (1e druk), 216 bladzijden, 12+
Lees mijn recensie op Ikvindlezenleuk
Was het toeval dat Krabat als leerling op de molen kwam, diep in de sombere bossen van Bohemen? De molen blijkt een school van zwarte kunst te zijn. De molenaar is Meester in de toverkunst. Twaalf knechts heeft hij: twaalf leerlingen. Weglopen kunnen ze niet, want de toverkunsten van de Meester zorgen ervoor dat de weg ze steeds weer naar de molen terugleidt. Krabat vlucht dan ook niet. Hij kiest een andere weg, gesteund door de liefde van een meisje.

Ik vond het leuk om dit overzicht te maken. Welke boeken hebben op jou indruk gemaakt?

Te koop bij Bol.com
bij meerdere exemplaren van dezelfde titel is het tweede boek een e-boek

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Geef een reactie

Onzinreacties en spam worden natuurlijk niet geplaatst...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.