Kinder- en jeugdboeken waar ik naar uit kijk (najaarsaanbiedingen)

geplaatst in: Boeken | 2

Voor mijn website Ikvindlezenleuk houd ik natuurlijk bij wat er aan nieuwe boeken gaat verschijnen. Van sommige uitgeverijen krijg ik regelmatig een brochure opgestuurd waarin staat welke boeken er uitgegeven gaan worden. Daarnaast kijk ik op de websites van uitgeverijen waar meestal ook een digitale versie van deze brochure te vinden is. De komende maanden gaan er weer heel veel leuke boeken verschijnen. Bij deze een overzicht per maand (van augustus t/m januari).

Augustus
Philippe Lechermeier – Het geheime dagboek van Klein Duimpje
Davidsfonds, 252 bladzijden, 10+
Klein Duimpje ken je vast wel van zijn avontuur met de reus en de zevenmijlslaarzen. Maar wist je ook dat hij verliefd is op zijn buurmeisje? Of dat hij en zijn zes broers 79 dagen lang overleefden in het bos?
Ik ben dol op sprookjes en dit lijkt mij een leuk boek om te lezen voor ‘december sprookjesmaand’ Verder zien de illustraties er erg mooi uit
Koop dit boek bij Bol.com

Sebastien Perez – Superhelden lusten geen spruitjes
Clavis, 96 bladzijden, 8+
In dit boek maakt Superheld Fosfo je helemaal wegwijs in het geweldige beroep van Superheld. Ontdek geheime info, beleef spannende avonturen en lees exclusieve getuigenissen van de grootste Superhelden ter wereld. (En leer waarom échte Superhelden nooit spruitjes mogen eten.)
Dit lijkt mij een leuk prentenboek om voor te lezen, en de illustraties zien er goed uit
Koop dit boek bij Bol.com

September
Simone Arts – Plan C
Holland, 128 bladzijden, 10+
De ouders van de elfjarige Diede hebben het voorbereidende traject voor pleegzorg afgelegd. Met spanning wachten ze de komst van hun eerste pleegkind af. En dan is daar Cees. Hoewel iedereen op alles is voorbereid, blijkt het niet mee te vallen, niet in het minst omdat Cees zelf er een verborgen agenda op nahoudt.
Een verhaal over pleegzorg lijkt mij interessant en goed om aandacht aan te besteden op mijn website
Koop dit boek bij Bol.com

Alyze Bos – De verschrikkelijke sneeuwman
Lemniscaat, 112 bladzijden, 10+
Het is een ongelofelijke rotwinter. Het regent alleen maar, en tot overmaat van ramp moet Eefje Suikerhart verhuizen naar het huis van haar oma, die haar heup gebroken heeft. Niet dat Eefje dat erg vindt, maar haar moeder ziet het helemaal niet zitten. En dan laat haar vader ook nog eens een reusachtige spiegel aan diggelen vallen. Dat betekent zeven jaar ongeluk. Net als het weer omslaat, er een dik pak sneeuw ligt en de winter toch nog leuk lijkt te worden, slaat het ongeluk toe. Wanneer Eefje in de schemering door het park loopt, komt ze oog in oog te staan met de Verschrikkelijke Sneeuwman. Ze overleeft de ontmoeting, maar niemand gelooft haar. Sterker nog: als het monster inbreekt in een snackbar en de boel leeg vreet, denkt iedereen dat een zwerver dat heeft gedaan: een zwerver in een grote witte bontjas. Eefje kan het niet over haar kant laten gaan. Zij weet dat het monster bestaat. Ze neemt zich voor om de onschuld van de zwerver en haar eigen gelijk tegenover de wereld te bewijzen.
Dit verhaal klinkt spannend en intrigerend
Koop dit boek bij Bol.com

Valeria Docampo – Assepoester
De Eenhoorn, 48 bladzijden, 6-
Het romantische verhaal van Assepoester verteld in bijzondere beelden en met een luxueuze vormgeving! Illustratrice Valeria Docampo is bekend van de prachtige illustraties uit “Het land van de grote woordfabriek”.
Lijken me heel mooie illustraties. Vond de illustraties in “Het land van de grote woordfabriek” ook al zo mooi
Koop dit boek bij Bol.com

Thijs Goverde – De meesterdief trilogie
=> dit boek heb ik gekocht tijdens de Kinderboekenweek
Holland, 385 blz, 10+ (heruitgave)
Falco vertelt het verhaal van zijn leven: hoe hij werd geboren in de stad Duim, die zo ver weg ligt dat ze er nog nooit van auto’s of computers hebben gehoord. Hoe hij gestolen werd door een kinderdief en toch wist te ontsnappen. Hoe hij zo stinkend rijk is geworden. Maar ook hoe hij ruzie kreeg met Ekster, de dief der dieven. Een ruzie met een ongelofelijke afloop…
Klinkt spannend
Koop dit boek bij Bol.com

Jennifer Holm – De veertiende goudvis
Hoogland & Van Klaveren, 208 bladzijden, 10+?
De elfjarige Ellie houdt niet van veranderingen. Ze mist haar oude school. Ze mist haar beste vriendin. Ze mist haar overleden goudvis. Maar dan verschijnt er plotseling een merkwaardig jongetje bij haar thuis. Hij is bazig en een beetje zonderling, maar het gekste is: hij lijkt verdacht veel op Ellie’s opa, een natuurkundige die altijd een bijzondere fascinatie heeft gehad voor onsterfelijkheid. Zou dit puisterige puberjongetje werkelijk opa Mevin kunnen zijn? Heeft hij dan toch het geheim van de eeuwige jeugd ontdekt.
Klinkt grappig en fascinerend
Koop dit boek bij Bol.com

Harm de Jonge – Oscar en de Ornikop
Hoogland & Van Klaveren, 80 bladzijden, 10+?
In het plafond zit een vochtkring die lijkt op een wolk. Oscar ligt er vanuit zijn bed naar te kijken. Hij kent de plek al heel lang. Vaak was het een spannende wolk waarmee hij naar verre landen kon reizen. Maar vandaag is het een regenwolk en gromt er donder boven het huis. De regenwolk op het plafond rommelt. Het begint te regenen boven Oscars bed. Er vallen een paar druppels op zijn wang. Hij veegt ze gauw weg. Het gordijn voor het open raam ritselt. Door de straat rent een windvlaag. Oscar hoort buiten in de dakgoot een donker geluid. Net alsof een vader zijn keel schraapt. Het houdt op met regenen en als Oscar opzij kijkt, ziet hij de Ornikop voor het dakraam.
Klinkt spannend, intrigerend en sprookjesachtig. En Charlotte Dematons maakt mooie illustraties
Koop dit boek bij Bol.com

Vrouwke Klapwijk – Jens en de slaapbus
Callenbach, 48 bladzijden, illustraties van Andrea Kruis, 6+
Jens woont met zijn ouders en zijn zusje Floor op een boerderij. Op een dag komt oom Rik het erf oprijden met een oude kampeerbus. Jens mag helpen om de bus op te knappen, en als de bus klaar is gaan ze samen een rondje rijden. Maar ze gaan niet alleen een rondje rijden, ze gaan zelfs een nachtje kamperen. In het bos maakt Jens een spannend avontuur mee als hij ‘s nachts moet plassen. En dan zijn er nog de verhalen van oom Rik, over tijgers en andere enge beesten.
Er staat een Citroën HY op de voorkant van het boek en dat vind ik een geweldige auto. En dit lijkt me een grappig verhaal
Koop dit boek bij Bol.com 

Sjoerd Kuyper – Robin en God
Lemniscaat, 124 blz, 6+ (heruitgave)
Hoe zit dat nou met God? Dat wil Robin graag weten. Maar volgens zijn vader bestaat God niet, klaar uit. Toch weet Robin dat zo net nog niet, dus hij gaat te rade bij zijn opa, die wel denkt dat God bestaat, en ook denkt er wel veel van te weten. Maar God is niet zo eenvoudig – zeker niet als je zoveel vragen kunt bedenken als Robin. En al helemaal niet als je vader ook nog vol blijft houden dat het allemaal onzin is.
Lijkt me interessant om een jeugdboek over het bestaan van God te lezen, klinkt filosofisch
Koop dit boek bij Bol.com

Bas van Lier – Schorre zeehonden en flodderwinden
Hoogland & Van Klaveren, 80 bladzijden, 8+?
De afwasmachine. In bijna elk huis in Nederland staat er wel een. Veel mensen kunnen (of eigenlijk – willen) zich net meer voorstellen hoe het leven was voordat dit apparaat werd uitgevonden. Maar wist je dat de afwasmachine eigenlijk al in 1876 is bedacht, door een keurige mevrouw in Amerika die vond dat haar bedienden bij het afwassen te veel van haar dure borden kapot maakten? Niet een beroepsuitvinder dus, of een technicus van een machinefabriek. Maar een heel deftige dame.
Klinkt interessant, past goed bij thema van de kinderboekenweek
Koop dit boek bij Bol.com

Marloes Morshuis – Koken voor de keizer
=> dit boek heb ik gewonnen via het boekenblog van Connie
Lemniscaat, 220 bladzijden, 10+
De elfjarige Mich kookt voor zijn leven. Zeven dagen lang moet hij iets maken wat de keizer lekker vindt. Probleem: de keizer lust niks. Wint Mick de strijd op leven en dood, dan redt hij niet alleen zichzelf, maar ook alle mensen die door de keizer zijn verbannen, onder wie zijn eigen ouders. Verliest hij, dan wacht hem een gruwelijke straf…
Klinkt spannend
Koop dit boek bij Bol.com

Jandy Nelson – De hemel begint bij je voeten
Blossom Books, 304 bladzijden, 15+, september (heruitgave)
Jennie Walker is zeventien als haar zus Bailey plotseling overlijdt. Vanaf dat moment staat ze er alleen voor, terwijl Lennie gewend is veilig in de schaduw van haar temperamentvolle zus te blijven. Daarbij zijn er, ondanks haar niet-bestaande voorgeschiedenis met de liefde, opeens twee jongens die haar aandacht vragen. Toby was het vriendje van Bailey, en ze lijken als enigen elkaars verdriet écht te begrijpen. Joe is nieuw, komt uit Parijs en heeft een magische grijns en een ongelooflijk muzikaal talent. Lennie worstelt met haar nieuwe plaats in het middelpunt van de belangstelling én met de aandacht van Toby en Joe. Bij de een vergeet ze haar verdriet, maar alleen de ander kan haar troosten. Voor Lennie zijn de jongens als de zon en de maan. En ze weet dat als die botsen, de hele wereld explodeert.
Ik heb haar andere boek met veel plezier gelezen. Ben benieuwd naar dit boek
Koop dit boek bij Bol.com

Corien Oranje & Cees Dekker – Het geheime logboek van topnerd Tycho
Royal Jongbloed, 128 bladzijden, 10+
=> dit boek heb ik als recensie-exemplaar ontvangen

Brandalarm, rondvliegend glas en een grote krater op de plek waar eerst het fietsenhok stond. Het is een zootje op Tycho’s school! Was het echt een stuk ruimtepuin dat uit de lucht kwam vallen? Tycho’s oom, die alles weet van ster ren en planeten, denkt van wel. Hij komt op school vertellen over het heelal, en over de oerknal. Tot verontwaardiging van een paar ouders die zeggen dat er nooit is oerknal is geweest. Wie heeft er gelijk? Tycho en zijn klasgenoten besluiten zelf op onderzoek uit te gaan om uit te zoeken hoe het zit met de oerknal en met de evolutie. Want als God alles heeft gemaakt – dan is het alleen maar cool om meer te ontdekken over hoe hij dat gedaan heeft!

Ik ben benieuwd naar dit boek omdat het gaat over God èn wetenschap
Koop dit boek bij Bol.com

Anna van Praag – Een heel bijzonder meisje
Lemniscaat, 112 bladzijden, 15+
Ze noemen zichzelf Casa Nostra en ze hebben hun eigen vakantie-eiland in Italie. Een groep succesvolle mensen die samen werken en feesten, verbonden door een vrouw: de mooie, onbetwiste leidster Sofia. Alicia is elf als haar ouders zich aansluiten en vanaf dat moment begint haar dubbelleven. Onder de allesomvattende vleugels van Sofia leert ze de liefde kennen en het leven vieren – alles een groot avontuur. Dat er af en toe ook onverklaarbare en zelfs gevaarlijke dingen gebeuren bij Casa Nostra neemt ze voor lief. Totdat haar wonderland van de ene dag op de andere ophoudt te bestaan. Alicia vindt zichzelf terug tussen de brokstukken van haar eerder nog zo perfecte leven. In haar gedachten schrijft ze Sofia een lange brief die de vorm aanneemt van een droomachtige stroom van herinneringen.
Lijkt me een fascinerend en boeiend onderwerp
Koop dit boek bij Bol.com

Philip Reeve & Sarah McIntyre – Shen en de 66 sledehondjes
Veltman, 224 bladzijden, 8+
Een race naar het Einde van de Wereld. Een race die maar eens in een mensenleven wordt gehouden. En de prijs? Alles wat je hart maar wenst. Shen en Sika willen dolgraag meedoen en de felbegeerde prijs winnen, maar de weg naar de overwinning is bezaaid met sneeuwtrollen, zeemonsters en een bende nogal hongerige yeti’s. Shen en Sika hebben echter iets dat alle andere deelnemers niet hebben. Nou ja, eigenlijk hebben ze zesenzestig dingen – mopshondjes om precies te zijn. Dat is een hondenslee met wel 264 pootjes…
Klinkt grappig
Koop dit boek bij Bol.com

Carry Slee – Kapot
Overamstel, 272 bladzijden, 12+
=> dit boek heb ik als recensie-exemplaar ontvangen
Julia en haar broer Thijs spelen samen in een succesvolle band. Ze hebben veel vrienden en zijn alle twee tot over hun oren verliefd. Een heerlijk leventje dus. Ze hadden nooit kunnen denken dat het kon gebeuren, maar ineens wordt alles anders. Het drama dat zich thuis afspeelt zet Julia en Thijs lijnrecht tegenover elkaar en dreigt alles kapot te maken.
Ik doe op 9 september mee aan de blogtournee via de uitgeverij
Koop dit boek bij Bol.com

Amy Sparkes – Monstertuin
Lemniscaat, 32 bladzijden, 6-
Even lijkt het erop dat een mooie droom is uitgekomen. Maar dan blijkt dat het wel een hele merkwaardige dierentuin is: hij wordt bevolkt door monsters die nodig getemd moeten worden! Ieder monster vereist natuurlijk een eigen aanpak, dat begrijpt ieder kind. Gaat het lukken alle dieren koest te krijgen?
Lijkt me leuk om voor te lezen
Koop dit boek bij Bol.com

Ruud Spruit – Mijn stad, Rotterdam
Karakter, 224 bladzijden, 10+
=> dit boek heb ik als recensie-exemplaar ontvangen
Aan de hand van 18 verhalen wordt de lezer meegenomen op een speurtocht door de Maasstad. Verhalen waarin kinderen de hoofdpersonages zijn, die vol spanning, avontuur en humor zitten en die een prachtig beeld geven van de ontwikkeling die de stad door de eeuwen heen heeft doorgemaakt. Van de eerste bewoners in de vroege middeleeuwen, de Hoeken en Kabeljouwen en Kaat Mossel, tot de opkomst van de haven, het bombardement en de wederopbouw. Mijn stad, Rotterdam sleept je het avontuur in en brengt de Rotterdamse geschiedenis op een leuke manier dichterbij.
Ik woon sinds een paar jaar in Rotterdam en wil graag meer weten over de geschiedenis van de stad
Koop dit boek bij Bol.com

Ellen Stoop, Ellen – Ik ken jou ergens van
Holland, 128 blz, 10+
“IK WEET WAAR IK JE HEB GEZIEN. VORIGE ZOMER IN FRANKRIJK. C”
Als Sannie het briefje leest, schrik ze zich rot. Dit kan niet waar zijn! Ze weet wel zeker dat ze hém niet heeft gezien op de camping. Trouwens, half Nederland gaat in de zomervakantie naar Frankrijk. Carl kan gewoon niet weten dat zij daar was… en al helemaal niet wat er is gebeurd.
Klinkt spannend. Wat is er gebeurd? 
Koop dit boek bij Bol.com

Helen Vreeswijk – Bloedbroeders
Van Goor (UnieboekSpectrum), 320 bladzijden, 15+
=> dit boek heb ik als recensie-exemplaar ontvangen
De zestienjarige Reza komt met zijn moeder en zus tijdelijk naar Nederland om het familierestaurant van zijn oom voor de ondergang te behoeden. Zijn oom heeft zich door creatief boekhouden in de nesten gewerkt en zit daarvoor een celstraf uit. Zijn twintigjarige neef Ayaan wordt opgezadeld met de zorgen voor het restaurant en het gezin. Ayaan heeft totaal geen affiniteit met het restaurant en denkt maar aan een ding: snel en gemakkelijk geld verdienen zodat hij zijn eigen dromen kan najagen. Om zijn plannen uit te voeren heeft hij echter een handlanger nodig. Reza is daar geknipt voor: hij is familie – een bloedverwant – en bovendien naief en kneedbaar. Zorgvuldig heeft Ayaan de beroving uitgewerkt: de locatie, het tijdstip, de vluchtauto, de vluchtroute en een alibi. Er kan niets fout gaan. Maar dan gaat het toch gruwelijk mis…
Ik mag eind oktober naar een boekenbrunch bij de uitgeverij met Helen Vreeswijk & Buddy Tegenbosch n.a.v. hun nieuwe boeken
Koop dit boek bij Bol.com

Danny Wallace – Hero en de wereldstoppers
Veltman, 328 bladzijden, 10+
Op een dag merkt Hero dat er wat vreemds aan de hand is in zijn woonplaats Dufling (de op drie na saaiste plaats van Engeland). Ineens staat alles helemaal… stil. De vogels in de lucht. De auto’s op straat. De klok aan de muur. Alles. Staat. Stil. Alles, behalve Hero. En dan, alsof er een schakelaar wordt omgezet, komt alles weer in beweging. Alsof er nooit iets is gebeurd. Wat is er aan de hand? En wie zijn de verschrikkelijke wezens die Hero steeds door de stad ziet kruipen?
Klinkt als een grappig en spannend verhaal
Koop dit boek bij Bol.com

Jakob Wegelius – De legende van Sally Jones
Hoogland & Van Klaveren, 112 bladzijden,12+
Het verhaal begint honderd jaar geleden tijdens een tropische onweersnacht. Toen werd er diep in het Afrikaanse regenwoud een gorillababy geboren. Noch de maan, noch de sterren schitterden die nacht. Daarom voorspelt de oudste van de groep, dat de pasgeborene in de toekomst door vele rampen getroffen zal worden. Dit is een verhaal over onopgeloste misdaden in verre, in mist gehulde steden. Een verhaal van kwaad in koortsige jungles en trouwe vriendschap op stormachtige zeeën. Dit… is de legende van Sally Jones.
Klinkt intrigerend, past bij boek “Moordaap” dat bij Clavis in januari uit gaat komen
Koop dit boek bij Bol.com

Richard Zuiderveld en Aant-Jelle Soepboer – Vet oud! Legendarisch
Karakter, 180 blz, 10+
=> dit boek heb ik als recensie-exemplaar ontvangen
In dit derde deel van de Vet oud!-serie worden de lezers meegenomen op een wonderbaarlijke reis door de wereld van mythen, sagen en legenden. Bekende en onbekende verhalen worden in historisch perspectief geplaatst, verklaard en aangevuld met andere spannende avonturen vol met mysterieuze wezens.
Ik ben dol op sprookjes en verhalen. Lijkt mij een heel leuk boek om voor ‘december sprookjesmaand’ te lezen
Koop dit boek bij Bol.com

Oktober
Sanne de Bakker – Sinterklaas zonder baard
Kluitman, 32 bladzijden, 6-
Sinterklaas zonder baard is een geweldig voorleesboek in de weken voor 5 december. Kinderen (en ouders) zullen smullen van dit unieke verhaal, waarin Sinterklaas zijn baard ineens spuugzat is. Zittend in zijn ligstoel op het warme strand in Spanje, krijgt de Sint een ingeving: zijn baard moet eraf. Veel te warm, hij wordt veel te lang en de kinderen zijn er bang voor, denkt Sint. De pietjes weten niet wat ze horen.
Lijkt mij een grappig en anders Sinterklaasverhaal
Koop dit boek bij Bol.com

Leigh Bardugo – Six of crows
Blossom Books, 304 bladzijden, 15+
=> dit boek heb ik gekocht in de Kinderboekenweek
geen samenvatting gevonden
Ik heb haar Grisha-trilogie met heel veel plezier gelezen en ben benieuwd naar meer verhalen van haar
Koop dit boek bij Bol.com

Pat van Beirs – Zigeunergebroed
Moon, 304 bladzijden, 15+
1815-1830 – Roerige tijden in Gent. Orangisten willen ‘Zaken-Koning’ Willem I niet kwijt. Wij willen Willem weer! is de leus van het moment. Romanie van Pottelberghe is 17 en een meisje uit de gegoede burgerij met een sterk karakter. Ooit werd ze te vondeling aangeboden door een zigeunerin. Romanies stiefvader is een ambitieus ondernemer die bijzonder goed boert onder het Hollandse Bewind maar op een duistere dag verdwijnt. Romanie raakt zo rechtstreeks betrokken bij alle perikelen die aanleiding geven tot de Belgische Omwenteling van 1830.
Ik hou van verhalen die zich in vroeger tijden afspelen
Koop dit boek bij Bol.com

Saarein te Brake – Prinses Piccalilly
Clavis, 32 bladzijden, 6+
Prinses Piccalilly is boos geboren. Ze kijkt altijd zuur en lacht noit. Als de koning en de koningin een prins voor haar zoeken, stuurt ze alle kandidaten weg. Tot een prins haar gewoon voorbijrijdt…
Lijkt mij een leuk boek om voor te lezen
Koop dit boek bij Bol.com

Circus Patz & Mariette Ciggaar – Villa Willemina
Rubinstein, 144 bladzijden, 8+ (heruitgave)
Als de ouders van Willemina een vreemd bejaardentehuis erven zit er niets anders op dan weer een nieuw avontuur te beginnen. Met zijn drieen verhuizen ze hals-over-kop naar de doodenge villa bovenop een eiland. Als ze voor de oma’s en opa’s in het huis gaan zorgen, gaat er een wereld voor Willemina open, in elke kamer wacht weer een ander avontuur. Soms lijkt het wel of de Villa van binnen steeds verandert. En hoe komt het toch dat er steeds nieuwe opa’s en oma’s komen wonen en de villa maar niet vol raakt?
Klinkt spannend en grappig. 
Koop dit boek bij Bol.com

Dixie Dansercoer & Reina Olivier – Paniek aan boord (De avonturen van Emma Dewit)
Clavis, 128 bladzijden, 10+
Emma vertrekt met haar team op een cruiseschip naar Antarctica. Ze doen onderzoek naar de invloed van toerisme op afgelegen gebieden. Maar sommige deelnemers aan de luxereis zijn met geheime plannen aan boord gegaan. Passagiers verdwijnen en de tocht verloopt helemaal anders dan verwacht. Kan Emma’s ploeg het schip weer op de juiste koers brengen?
Klinkt als een spannend detectiveverhaal
Koop dit boek bij Bol.com

James Frey – Endgame. De luchtsleutel
UnieboekSpectrum, 416 blz, 15+
Na de ultieme strijd in Endgame – De opdracht, waarbij twaalf mensen ‘speelden’ om hun eigen eeuwenoude cultuur, gaat de strijd nu onverminderd door. Endgame, de wereldwijde game die hun lot zal bepalen, is de keiharde realiteit. Ze strijden om de felbegeerde drie sleutels, waarmee de winnaar het voortbestaan van zijn cultuur veiligstelt. Ook in dit tweede dee is er maar een regel: er zijn geen regels. De spelers die nog in de running zijn, vervolgen hun gevecht op leven en dood. Het spel kent letterlijk en figuurlijk geen grenzen en is loodzwaar, de inzet immens hoog. What will be will be.
Ik heb vorig jaar James Frey ontmoet en het eerste deel van deze serie gelezen. Ben benieuwd hoe het verhaal verder gaat
Koop dit boek bij Bol.com

Charlotte Gastaut en Igor Stravinsky – De vuurvogel
Christofoor, 44 bladzijden, 8+
Dit prachtige boek met uitgesneden illustraties vertelt over de magische wereld van het beroemde ballet ‘De Vuurvogel’. In 1910 was dat ballet een daverend succes in Parijs, waardoor de componist Igor Stravinsky bekendheid verwierf. Charlotte Gastaut tovert met goud en diepe kleuren een verhaal van ver weg en lang geleden op haar papieren kantwerk. Een wonderbaarlijk mooie manier om het Russische volks-sprookje tot leven te zien komen. Zullen Prins Iwan, de zoon van de tsaar, en de Vuurvogel de mooie prinses Helena bevrijden uit de greep van tovenaar Kastcheï?
De illustraties zien er mooi uit en het lijkt mij een leuk boek om te lezen voor ‘december sprookjesmaand’
Koop dit boek bij Bol.com

Francesca Haig – Vuurpreek
A.W. Bruna, 384 bladzijden, 15+
Ze werden samen geboren en ze zullen samen sterven… En sterke Alfa-tweelinghelft en een gemuteerde Mega – het enige wat ze delen is het moment van hun dood. De Omega’s leven in afzondering, door hun familie verstoten zodra de mutatie duidelijk wordt. Gedwongen om gescheiden te leven worden ze wreed onderdrukt door hun Alfa-tweelingbroer of -zus. De Alfa’s vormen de elite. Zodra hun zwakkere tweelinghelft is verbannen, zijn ze vrij om een bevoorrecht en veilig leven te leiden terwijl hun Omega-wederhelft ver uit hun gedachten is. Cass en Zach zijn aan de buitenkant allebei volmaakt: geen ontbrekende ledematen, geen zichtbare Omega-mutatie. Maar Cass heeft een geheim en niets zal Zach tegenhouden om dat te ontsluieren.
Klinkt spannend en intrigerend
Koop dit boek bij Bol.com

Patrick Lagrou – Het geheim van de tempelier
Clavis, 160 bladzijden, 12+
Zomervakantie. De 12-jarige Bert is erbij als zijn vader rond een Tempelierhoeve opgravingen leidt. Maar de ontdekking van een graf uit de middeleeuwen wordt het startschot van een hels avontuur. Dit voert hem via Zuid-Frankrijk naar hartje Jeruzalem. Daar, diep onder de Tempelberg, moet het geheim van de tempelier worden ontsluierend. Hierbij valt de jongen van de ene verrassing in de andere. Tegelijk maakt hij kennis met een stad die al eeuwen door godsdienstwaanzin wordt verscheurd.
Klinkt spannend, met aandacht voor geschiedenis
Koop dit boek bij Bol.com

Jan De Leeuw – Babel
De Eenhoorn, 496 bladzijden, 15+
Alice Babel is het rijkste meisje van de wereld. Vanuit haar kamers in het hoogste gebouw van de stad kijkt ze neer op een wereld van werkmieren, bedelaars en terroristen. Alice zou met elk van hen willen ruilen. Na een aanslag, die haar ouders het leven kostte, is ze verlamd. Ze wordt overbeschermd door haar grootvader en voelt zich als een prinses in een toren. Helaas laten de prinsen het voorlopig afweten. Tot Naomi haar kamer binnenwandelt en nieuw leven, maar ook nieuw gevaar met zich meebrengt.
Klintk spannend en sprookjesachtig. Daardoor intrigerend
Koop dit boek bij Bol.com

An Leysen – Baba Jaga
Clavis 48 bladzijden, 6+
Baba Jaga is een wilde vrouw, een meesteres van de magie. Een geest. Of toch een heks? Niemand weet het. Maar iedereen weet het: ze is gevaarlijk! Kan het kleine meijse Olga haar ontvluchten, of zal Baba Jaga haar opeten?
De illustraties zijn erg sprookjesachtig. Lijkt mij een mooi boek om te lezen voor ‘december sprookjesmaand’
Koop dit boek bij Bol.com

Tom Llewellyn – Het huis met de schuine vloeren, pratende ratten en raadsels op de muren
UnieboekSpectrum, 176 blz, 10+
De broers Josh en Aaron Peshik ontdekken al snel dat hun nieuwe huis met schuine vloeren bol staat van de geheimen. Wanneer ze het dagboek vinden van F.T. Tilton, de briljante maar krankzinnig geworden uitvinder die het huis heeft gebouwd, leren ze een donker geheim kennen dat vreselijke rampspoed kan betekenen voor hun hele familie. Kunnen de broers de raadsels van het huis oplossen en een ramp voorkomen voordat het te laat is?
De titel is al grappig!
Koop dit boek bij Bol.com

Beverly Naidoo – Wie is de koning?
Lemniscaat, 72 bladzijden, 8+
Na hun bundel Afrikaanse fabels De hond, de haan en de jakhals, komen ze nu met tien nieuwe verhalen uit Ethipie, Ghana, Marokko, Malawi, Nigeria, Kenia, Zimbabwe en Zuid-Afrika. Er zijn verhalen die je laten gniffelen: als een oude molenaar met de hulp van zijn dochter de sultan te slim af is, bijvoorbeeld, of wanneer de olifant de arrogante leeuw een lesje leert. Er zijn ook verhalen die een raadsel oplossen, zoals waarom apen in bomen wonen, of waarom een nijlpaard geen haard heeft. Je kunt griezelen bij het verhaal waarin de olifant kinderen verslindt en je verbazen over de vertelling van de schildpad die met zijn banjo dieren weet te beheksen.
Lijkt mij leuk om verhalen/sprookjes van een andere oorsprong te lezen. Leuk voor ‘december sprookjesmaand’
Koop dit boek bij Bol.com

Brandon Robshaw – De waanzinnige wens
Moon, 192 bladzijden, 10+?
Wanneer de elfjarige Sam ’s avonds met zijn vader een wandeling maakt, zien ze een
vallende ster. Zijn vader grapt over het doen van een wens – uitkomen zal hij toch niet
volgens hem. Sam wil het toch proberen, maar kan niet kiezen wat hij
moet wensen. Tot hij op het geniale idee komt om een miljoen wensen te
wensen. Deze wens komt daadwerkelijk uit…Was het niet veel
gemakkelijker geweest als hij gewoon een nieuw computerspel had gewenst?
HELP!
Klinkt als een heel grappig verhaal
Koop dit boek bij Bol.com

Rob Ruggenberg – Haaieneiland
Querido, 288 blz, 10+
1722. Tijdens een ontdekkingsreis van Jacob Roggeveen lijdt een van de schepen schipbreuk in de Stille Zuidzee. De bemanning heeft genoeg van alle ontberingen en vier mannen en de dertienjarige Roemer besluiten achter te blijven op een klein koraaleiland. Alles beter dan afgebeuld te worden en ziek zijn van de scheurbuik. Het eiland lijkt een klein paradijs: het is groen, er is eten in overvloed en er worden parales gevonden. En er lijken alleen vrouwen te leven! Roemer sluit vriendschap met een meisje van het eiland en ontdekt dat het er levensgevaarlijk is – en niet alleen omdat de zee er vol zit met haaien…
Na het lezen van ‘IJsbarbaar’ ben ik fan van Rob Ruggenberg geworden
Koop dit boek bij Bol.com

Kevin Sands – De sleutel van Sleedoorn
Gottmer, 288 blz, 10+
Londen, 1665. De 14-jarige Christopher is in de leer bij meester-apotheker Sleedoorn, die hem leert codes te ontcijferen, puzzels op te lossen en met simpele ingrediënten krachtige brouwsels te maken. Hij heeft nog een boel te leren als de stad wordt opgeschrikt door een serie moorden. Christopher ontdekt dat een mysterieuze sekte het niet alleen op zijn meester heeft voorzien, maar een gevaar vormt voor de hele mensheid. Als Sleedoorn wordt aangevallen, heeft hij nog net genoeg tijd om Christopher op pad te sturen met een cryptische boodschap. Samen met zijn beste vriend Tom moet Christopher het raadsel zien te ontcijferen.
Klinkt spannend en mysterieus
Koop dit boek bij Bol.com

Lydia Schwarz – De kruisdraagster (Vervolgd en onderdrukt 1)
Callenbach, 416 bladzijden, vertaald door Jeannet Dekker (“Die Kreuztragerin”), 15+
Vrijheid, gerechtigheid, tolerantie en vrede op aarde: de droom van de mensheid. In het Eurpa van de 22e eeuw is die droom waarheid geworden. Dankzij een systeem van maatregelen waarin in alles wordt voorzien, bestaat er in het door één regering geleide Europa geen ziekte en werkloosheid meer. Alle landen werken samen en alle grond voor oorlog is weggenomen. Voor iedereen wordt gezorgd, ieders identiteit is bekend en ieders schreden worden gevolgd. In deze ‘perfecte wereld’ leeft Anna. Is zij een mens zoals alle anderen? Wellicht. Maar niemand weet dat zij met gevaar voor eigen leven thuis een geheim bewaart.
Klinkt spannend en intrigerend
Koop dit boek bij Bol.com

Manon Spierenburg – Out there
Luitingh-Sijthoff, 288 blz, 12+
Vijf jongeren en een volwassene worden wakker in een vreemd oerwoud. Hebben ze soms een vliegtuigcrash overleefd? Maar waar zijn de brokstukken dan? Ze trekken door het woud, op zoek naar antwoorden. De 12-jarige Olivia heeft het onheilspellende gevoel dat ze iets belangrijks over het hoofd zien. Wie is bijvoorbeeld de vrouw die telkens in haar herinneringen opduikt? En hoe komt het dat ze elkaar kunnen verstaan, terwijl ze ieder een andere taal spreken? Langzaam begint het Olivia te dagen. Zijn ze soms… dood?
Ben heel benieuwd waar dit verhaal over gaat. Lijkt fascinerend
Staat nog niet op Bol.com

Buddy Tegenbosch – Oog om oog
Van Goor (UnieboekSpectrum), 256 bladzijden, 15+
=> dit boek heb ik als recensie-exemplaar ontvangen
Al vanaf de basisschool hoort Jaap-Jan er niet bij. Hij weet wat daarvan de reden is en die reden heeft een naam: Ivar. Door de sadistische spelletjes van Ivar leeft Jaap-Jan elke dag in angst. Bang voor wat zou kunnen gebeuren. Maar wanneer hij achttien is, neemt hij een besluit: vanaf nu gaat alles anders. Hij verhuist, gaat op kamers en begint aan een studie psychologie. Tot zijn verbazing maakt hij snel vrienden, komt hij op een fantastische plek te wonen en wordt hij aangenomen als barman in de grootste club van de stad. Jaap-Jan, inmiddels JJ voor zijn vrienden, heeft het prima naar zijn zin. Totdat op een avond een oude bekende de club binnenkomt: Ivar. Voor de tweede keer neemt JJ een besluit, een besluit met verstrekkende gevolgen.
Ik mag eind oktober naar een boekenbrunch bij de uitgeverij met Helen Vreeswijk & Buddy Tegenbosch n.a.v. hun nieuwe boeken 
Koop dit boek bij Bol.com

Leo Timmers – Garage Gust
Querido, 40 blz, 6-
Vroeg in de ochtend komt Gust in zijn garage aan. Hij heeft veel werk. Iedereen komt langs met een ander probleem: Rico heeft rugpijn, voor Janne is het te warm, Walter mist de zee. Geen paniek: Gust vindt er altijd wat op. Met een ouder scooter, een afgedankte badkuip en een versleten koelkast maakt hij de meest wonderlijke voertuigen op ieders maat. Het is al laat als Gust eindelijk zijn garagepoort sluit en naar huis vertrekt. Maar Gust is heel vuil geworden van het werk. Is er nog iets over van de spullenberg?
Ik heb al andere boeken van Leo Timmers gelezen en ik vind zijn verhalen en illustraties leuk
Koop dit boek bij Bol.com

Jeroen van Unen – Nachtuilen
Luitingh-Sijthoff, 384 blz, 12+
Tobias Durana stapt in het vliegtuig om in Engeland te gaan studeren. Maar in plaats van naar Londen vliegt hij naar een plek die hij absoluut niet kent: de Denari-eilanden. Hij treft er de excentrieke Rika, die hem vertelt dat zijn ouders vroeger van de eilanden zijn weggevlucht. Maar waarom of voor wie weet niemand. Intussen gelooft Louis Vega, de leider van de eilanden, dat Tobias een jarenlange strijd kan oplossen. Maar heeft Vega wel het beste met hem voor? En wat wil Tobias zelf?
Klinkt fascinerend en interessant.
Koop dit boek op Bol.com

Paul Verrept – Porselein
De Eenhoorn, 88 bladzijden, 10+
Porselein was 9 jaar toen hij de veertien treden naar de woonkamer opliep. Hij wist van niets… In de woonkamer wachtte Porseleins moeder. Ze nam hem mee, weer veertien treden naar boven, naar haar kamer. Zijn bed stond naast het hare. Porselein mocht de kamer niet verlaten. Hij moest zijn moeder beloven het gordijn altijd gesloten te houden.
Klinkt als een zielig verhaal, maar toch fascinerend 
Koop dit boek bij Bol.com

Suzanne Young – De remedie (Het programma 3)
Karakter, 400 bladzijden, 15+
geen samenvatting gevonden
Ik heb deel 1 en 2 van deze serie al gelezen en wil graag weten hoe het verhaal afloopt
Koop dit boek bij Bol.com

Pamela Zagarenski – Het fluisterboek
Christofoor, 40 bladzijden, 6-
Stap binnen in de magische wereld van een klein meisje. Het meisje leent een bijzonder boek van haar leraar. Als ze naar huis rent, merkt ze niet dat alle woorden uit het boek ontsnappen. Thuis is ze teleurgesteld, omdat ze denkt dat er geen verhaal in het boek staat. Maar dan hoort ze gefluister…
Lijkt me een fascinerend verhaal om voor te lezen
Koop dit boek bij Bol.com

November
Petr Horacek – Het lied van de blauwe pinguin
Lemniscaat, 32 bladzijden, 6-
De andere pinguins weten het zo net nog niet. En hoe Blauwe Pinguin ook probeert te laten zien dat hij een van hen is, de anderen laten hem in de steen. Blauwe Pinguin is eenzaam, maar ‘s nachts wordt hij in zijn dromen bezocht door een prachtige witte walvis die hem meeneemt. Voor die walvis maakt Blauwe Pinguin een lied, en hij zingt het elke dag, in de hoop dat de vriend uit zijn dromen komen zal. Het is niet de walvis, maar een kleine pinguin die wordt aangetrokken door zijn lied. Ze worden vrienden – en ook voor hem maakt Bauwe Pinguin een lied. Zo mooi dat ook de andere pinguins naar hem toe komen. Maar dan komt de witte walvis uit zijn dromen hem halen…
Lijkt mij een leuk verhaal om voor te lezen
Koop dit boek bij Bol.com

Koos Meinderts – De zee zien
De Fontein, 144 blz, 15+
Ze zouden samen de schoorsteenpijp op klimmen, Kees en Jan. Dat was de afspraak. Ze wilden weten of je vandaar over de duinen de zee kon zien. Alleen Jan klimt naar boven. Kees ziet hem een dodelijke val maken en rent ervandoor. Als hem uren later verteld wordt dat zijn vriend dood is, reageert hij geschokt, alsof hij van niets weet. Jaren later kijkt Kees terug op de dramatische gebeurtenis uit zijn jeugd: het echte verhaal moet nu maar eens verteld.
Ik vond “Lang zal ze leven” een geweldig boek en ben daardoor benieuwd naar dit boek
Koop dit boek bij Bol.com

Reggie Naus – De pakjespiraat
Ploegsma, 128 bladzijden, 8+
Sinterklaas is weer in het land. Iedereen in de Geraniumstraat krijgt cadeaus, behalve de piratenfamilie Donderbus. Maar waarom eigenlijk…? Dan bewijst Opa Donderbus weer eens dat hij een echte piraat is. Op Pakjesavond doet hij alsof hij Sinterklaas is, en gaat de huizen langs om cadeautjes te roven. Michiel en Billy hebben er een hele kluif aan om hem tegen te houden, maar gelukkig is de echte Sinterklaas er ook nog. Met zijn hulp, en die van alle pieten, komt het uiteindelijk allemaal goed.
Ik heb al eens een boek over deze piratenfamilie gelezen en een Sinterklaasverhaal met piraten lijkt me heel grappig
Koop dit boek bij Bol.com

Michael Reefs – Schim van het kwaad (De Bieb-bende 4)
Stormsteen, 400 bladzijden, 10+
=> dit boek heb ik als vooruitleesexemplaar ontvangen

Het jaarlijkse Festival van de Zeven Winden betekent een zonnige start van april voor de inwoners van Zuidbaai. De vijf leden van de Bieb-bende vermaken zich met verschillende activiteiten in de Drakenvallei. Maar de rust wordt al snel verstoord als het ene familielid na het andere verdwijnt. De Bieb-bende staat voor een moeilijke keuze: op zoek gaan naar hun familieleden of de vierde Hemelrijder bevrijden uit het schilderij. Ze komen terecht op het eiland Tyriana, waar ze door George Hill – de Man met de Bijl – aan een aantal gevaarlijke testen worden onderworpen. Als ze het uiterste van hun krachten bereiken, beseffen de kinderen eindelijk waarom ze uitverkoren zijn voor dit avontuur. Maar zijn ze sterk genoeg om de testen te overleven en George opnieuw te slim af te zijn?
Ik heb de vorige delen met heel veel plezier gelezen en ben benieuwd hoe het verhaal verder gaat

Daan Remmerts de Vries – Odysseus
Hoogland & Van Klaveren, 44 bladzijden, 8+?
Wie kent ze niet, de beroemde verhalen uit de Odyssee, waarin Odysseus terugkeert naar zijn thuisland Ithaca en onderweg zijn mythische avonturen beleeft.
Lijkt mij leuk voor ‘december sprookjesmaand’
Dit boek staat nog niet bij Bol.com

Ransom Riggs – Bibliotheek der zielen (Mevrouw Peregrine 3)
Clavis, 440 bladzijden, 15+
De tijd dringt voor de bijzondere kinderen. Mevrouw Peregrine is nog steeds niet veilig, dus Jacob Portman en Emma Bloom beginnen aan een extreem gevaarlijke reddingsmissie. Ze bereizen een door oorlog verscheurd landschap, leren nieuwe bondgenoten kennen en trotseren grotere avonturen dan ooit tevoren. Maar kan Jacob echt de held zijn die de bijzondere kinderen denken dat hij is?
Ik vond deel 1 erg goed, en wil deel 2 (staat in mijn kast) en deel 3 ook heel graag lezen
Koop dit boek bij Bol.com

Tjibbe Veldkamp – De knopjeswinkel
Rubinstein, 28 bladzijden, 6-
Op een dag staat bij Keet in de straat een knopjeswinkel, met alle mogelijke knopjes. Keet drukt op een vaderknopje. Nu zal ze een vader krijgen die haar moeder blij maakt en haar ook! Tenminste, dat zegt de knopjesmaker…
Klinkt fascinerend. Hoe werken de knopjes? En ik heb inmiddels meer prentenboeken van Tjibbe Veldkamp gelezen en ze zijn meestal erg grappig
Koop dit boek bij Bol.com

Floortje Zwigtman – Wolfsroedel
Luitingh-Sijthoff, 512 blz, 15+ (heruitgave)
Roemenie, eind negentiende eeuw. Vulpe, Alexandra en Ion ontvluchten hun saaie dorp, op zoek naar avontuur. Ze sluiten zich aan bij een roversbende. Bij een verlaten klooster ontdekken ze het graf van prins Vlad Tepes, ook wel Dracula genoemd. Tijdens het blootleggen van het graf raken de drie in de ban van de gruwelverhalen van een schaapsherder. Al snel wordt duidelijk dat ze moeten kiezen voor het goede of het kwade. Met het verlaten van hun dorp lieten ze ook alle regels en beschaving achter. Langzaam verworden de jongens tot wolven…
Klinkt erg fascinerend. 
Deze heruitgave staat nog niet op Bol.com

December
Iris Stobbelaar – Stranders
Ploegsma, 448 blz, 12+
Job baalt zo van zijn kleine zusje, dat hij haar letterlijk weg wenst. Kaatje belandt in de wereld van de ‘Stranders’: mensen die verwenst zijn en nooit meer gered. Deze wereld wordt bevolkt door de meest bizarre monsters, ontsproten aan de fantasie van degenen die iemand verwenst hebben. Er is maar een manier om Kaatje te redden: Job moet haar gaan halen. En zorgen dat hij zelf niet strandt…
Klinkt als een spannend verhaal
Koop dit boek bij Bol.com

Jasmine Warga – Mijn hart en andere zwarte gaten
Karakter, 320 bladzijden, 15+
De zestien jaar oude natuurkundenerd Aysel is geobsedeerd door het plannen van haar eigen dood. Met een moeder die haar nauwelijks kan aankijken zonder met haar ogen te knipperen, klasgenoten die continu achter haar rug om omver haar roddelen, en een vader die met zijn gewelddadige misdrijf het plaatsje waar ze woont schokte, heeft Aysel redenen genoeg om haar leven te beeindigen. Er is alleen een probleem: ze weet niet zeker of ze het alleen durft. Maar als ze op een website stuit die de optie ‘Samen zelfmoord’ biedt, denkt ze de oplossing te hebben gevonden – Roman, een tienerjognen die achtervolgd wordt door de gevolgen van een familietragedie, zoekt ook een partner. Hoewel Aysel en Roman niks met elkaar gemeen hebben, beginnen ze deel uit te maken van elkaars leven. Maar naarmate hun zelfmoord vastere vorm aanneemt, begint Aysel zich af te vragen of ze er wel mee wil doorgaan. Ze zal uiteindelijk moeten kiezen tussen haar wens om een einde aan haar leven te maken of proberen Roman ervan te overtuigen om hun levenskrachten te bundelen.
Lijkt me een mooi verhaal, met een zwaar onderwerp
Koop dit boek bij Bol.com

Januari
Hrefna Bragadottir – Het boek van Hamlet
Clavis, 40 bladzijden, 6-
Hamlet is gek op boeken. Maar als hij auditie doet om in een verhaal te komen, wijzen de juryleden hem af… Arme Hamlet! Maar ziet hij het nu goed? Hij staat allang op de cover van een boek!
Lijkt mij een leuk verhaal om voor te lezen
Koop dit boek bij Bol.com

Joelle Charbonneau – NODIG
Karakter, 320 bladzijden, 15+
Een voor een sluiten de tieners in Nottawa, Wisconsin, zich aan bij het nieuwste en hipste sociale medium, NODIG, en ze moeten daarvoor een vraag beantwoorden: hwat heb je nodig? Een nieuwe iPhone? Een backstagekaartje voor een concert? In ruil voor een schijnbaar simpele taak zal NODIG het verzoek inwilligen. Iedereen doet het. Dus waarom zou jij het niet doen? Kaylee Dunham weet wat ze nodig heeft – een nier voor haar zieke broer. Ze gelooft niet dat een sociaal netwerk zou kunnen helpen, maar ze heeft niets te verliezen. Of wel…? Na haar verzoek te hebben ingediend, realiseert ze zich wat de prijs is die ze zal moeten betalen zodat haar verzoek wordt ingewilligd. De eisen die NODIG aan de gebruikers stelt in ruil voor de vervulling van hun wensen, worden steeds hoger, evenals het aantal slachtoffers dat als gevolg ervan valt. Zal Kaylee in staat zijn om het mysterie achter het NODIG-netwerk te ontrafelen en de stekker eruit te trekken voordat het te laat is…?
Ik heb andere boeken van haar gelezen en ben daardoor benieuwd naar dit boek
Koop dit boek bij Bol.com

Linda Dielemans – Geestenkrijger
Moon, 272 bladzijden, 12+
4000 jaar geleden… Arn is voorbestemd om net als zijn vader later dodenverzorger te worden. Maar als hij een vreselijke fout begaat, brengt hij zijn familie en de rest van zijn dorp in gevaar. De enige manier om zijn fout te herstellen is door een levensgevaarlijke reis te maken naar Melor, die bij De Stenen woont. Arn kan op zijn reis niemand vertrouwen en raakt in vele gevechten verzeild. Waarom ziet iedereen hem als krijger? En zal Melor de oplossing hebben voor zijn problemen?
Ik ben erg geinteresseerd in steencirkels en de prehistorie. Daarom zou ik dit boek graag lezen
Koop dit boek bij Bol.com

Judith Schel – Door. Over het lezen van sterren
Clavis, 216 bladzijden, 10+
Al weken piekert Door over de aankomende Citotoets. Ze praat nergens anders over. Haar ouders zijn het zat en sturen haar naar opa in het bejaardenhuis. Daar wordt ze geconfronteerd met een onbegrijpelijke Latijnse spreuk in een eeuwenoud boek, een merkwaardig voorval in de biljartzaal, een geit die aan de sterrenhemel verschijnt en een revolutionair stofzuigerproject. Al snel staat haar hele leven op z’n kop!
Lijkt mij een leuk verhaal 
Staat nog niet op Bol.com

Dodi Smith – De dagboeken van Cassandra Mortmain
Karmijn, 368 blz, 15+ (in een nieuwe Nederlandse vertaling)
‘Ik schrijf dit terwijl ik in de gootsteen zit.’
De openingszin van De dagboeken van Cassandra Mortmain is onvergetelijk. In het boek, dat geheel in de ik-vorm is geschreven, ontmoeten we de scherpzinnige en humoristische Cassandra Mortmain. Ze is 17 jaar, en woont met haar excentrieke familie in de ruine van een middeleeuws kasteel. Haar vaders schreef ooit een bestseller, maar slijt sindsdien zijn dagen door detectives te lezen in zijn studeerkamer. De familie, waaronder stiefmoeder Topaas, zus Rose en broer Thomas, moet zien rond te komen van… niets. Cassandra verdrijft de tijd door haar dagelijkse belevenissen en observaties op te schrijven in een aantal dagboeken. Al was haar leven nooit echt saai te nomen, door de komst van een rijke Amerikaanse erfgenaam op het naastgelegen kasteel wordt haar leven opeens behoorlijk overhoop gegooid.
Doet me op basis van deze samenvatting denken aan “Wij leugenaars” van E. Lockhart. Ben benieuwd of dat gevoel klopt… 
Koop dit boek bij Bol.com

Marc Veerkamp – Koning Arthur
UnieboekSpectrum, 144 blz, 8+
Al jaren verlangt het Engelse volk naar een koning. Volgens een legende kan er pas iemand gekroond worden wanneer het diegene lukt om een betoverd zwaard uit een enorme steen los te trekken. Veel dappere ridders hebben dit geprobeerd, maar het is tot dan toe nog niemand gelukt. Dan trekt de jonge schildknaap Arthur het zwaard moeiteloos uit de steen. Met hulp van de Tovenaar Merlijn zou Arthur weleens de grootste koning kunnen worden die Engeland ooit heeft gekend.
Ik hou van verhalen over koning Arthur. Lijkt mij voldoende reden…
Koop dit boek bij Bol.com

Jakob Wegelius – Moordaap
Clavis, 616 bladzijden, 12+
Sally Jones is een gorilla. Ze vaart mee op de Hudson Queen, het vrachtschip van haar baasje Chief. Totdat een schimmig smokkelklusje mislukt en Chief onterecht wordt beschuldigd van moord. Sally Jones zet alles op alles om haar vriend weer vrij te krijgen. Wat volgt, is een lange en gevaarlijke strijd waarin het leven van Chief en het leven van Sally Jones zelf op het spel komen te staan.
Klinkt fascinerend
Koop dit boek bij Bol.com

Het bovenstaande overzicht is natuurlijk geheel subjectief. Ik heb gekozen voor boeken die ik zelf graag zou lezen of boeken waarvan ik denk dat het belangrijk is dat ze besproken worden op Ikvindlezenleuk. Ik ga af op de korte omschrijvingen die er bij de boeken staan en/of de boekomslagen. Er staan ook niet van alle jeugdboekenuitgeverijen boeken in mijn overzicht. Dan komen er geen boeken uit die ik heel graag wil lezen. En van een aantal uitgeverijen kan ik helaas geen najaarsaanbieding vinden op hun website.

Wil jij ook kijken wat voor boeken er uit komen?
Blossom Books | A.W. Bruna | Callenbach (onderdeel van Kok) | Christofoor | Clavis | Columbus | Davidsfonds | De Eenhoorn | Gottmer | Holland | Hoogland & Van Klaveren | Karmijn | Kluitman | Lannoo | Lemniscaat | Leopold | Luitingh-Sijthoff | Moon | Ploegsma | Querido | Royal JongbloedRubinstein | Stormsteen | The House of Books | UnieboekSpectrum

Ik heb geen najaarsaanbieding kunnen vinden op de websites van Bakermat | De Fontein | De Vier Windstreken | De Vries-Brouwers | Harlequin YA  | Karakter | LevendigVeltman | Wakkere Muis. Van uitgeverij De Fontein heb ik de aanbieding via e-mail gehad en van uitgeverijen Karakter en De Vier Windstreken heb ik de aanbieding per post gekregen.

Naar welke boeken kijk jij uit?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

2 Responses

  1. Linda

    Hoi Mathilde, Geestenkrijger is vanaf 8 januari 2016 beschikbaar! Ik ben benieuwd wat je ervan gaat vinden. 🙂

Geef een reactie

Onzinreacties en spam worden natuurlijk niet geplaatst...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.