Kinder- en jeugdboeken waar ik naar uit kijk (voorjaar)

geplaatst in: Boeken | 0
Designed by Freepik
Designed by Freepik

Voor mijn website Ikvindlezenleuk houd ik bij wat er aan nieuwe boeken gaat verschijnen. Van een aantal uitgeverijen krijg ik regelmatig een brochure opgestuurd waarin staat welke boeken er uitgegeven gaan worden. Ik vind het altijd erg leuk om deze brochures door te bladeren. Hieronder staan boeken die mij persoonlijk leuk lijken om te lezen. Oftewel, mijn verlanglijstje 🙂

uitgeverij Bakermat

Hans Christian Andersen – De sneeuwkoningin (6+) – april
De magie van een van de mooiste sprookjes van Hans Christian Andersen werd op deze pagina’s tot leven gebracht door de prachtige illustraties van Manuela Adreani.

Lewis Caroll – Het echte sprookje van Alice in Wonderland (6+) – april
Wanneer Alice een Wit Konijn voorbij ziet rennen, besluit ze hem te volgen. Ze kruipt achter hem aan een holletje in, maar dan valt ze plots en komt ze terecht in een wonderlijke wereld. Een wereld waar de natuurwetten niet gelden, maar wel die van de fantasie. Een wereld die geïllustreerd werd op zo’n manier dat je zelf de magie van Wonderland op elke pagina voelt.

Michael Engler – Olifantastisch (6-) – maart
Een groot pakket – hoe spannend! En dan zit er ook nog een sprekende olifantenknuffel in. Anton is dolgelukkig en vertrekt samen met zijn nieuwe vriend op avontuur: ze beklimmen de Kilimanjaro, komen in de steppe leeuwen tegen en zwieren samen van liaan naar liaan. Het is een geweldige namiddag – tot Antons mama met het droevige nieuws komt: het pakketje was eigenlijk voor het buurmeisje Louise bestemd …

Angie Lake – Kasper Klungels Fantastische ontdekkingen – De ijzermobiel (8+) – februari
Ken je Kasper Klungel, of Uitvinderskop (haha), al? Hij is een supergeheime spion en de toekomstige assistent van de grootste superheld ALLER TIJDEN, IJzerkop! Kasper en Lukas weten dat ze alles uit de kast moeten halen om Kaspers aartsvijand, Alexander Richelieu, te verslaan. Alexander is een vijandelijk brein met een even vijandelijk brein als pa, ze zijn ook verschrikkelijke valsspelers. Kan pap de dag redden met zijn speciale brouwseltje van superbruisende cola? Of zal Superhond hen weer uit de nood moeten helpen?

Francesca Rossi – Kippetje Sneeuwwitje en de zeven uiltjes (6-) – april
“Heel lang geleden was er eens in een kippenhok …” Zo begint een fantasierijke, grappige herwerking van het overbekende, meest geliefde sprookje van alle tijden! Het bloedmooie prinsesje dat door de boze stiefmoeder wordt achtervolgd, is nu een kippetje met “pluimen zo wit als sneeuw”. Haar avonturen kneden het verhaal van de Gebroeders Grimm tot een grappig, onweerstaanbaar sprookje.

uitgeverij Blossom Books

Becky Albertalli – Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld (15+) – februari 
Lees mijn recensie op Ikvindlezenleuk
Simon Spier is zestien jaar en valt op jongens, maar dat gaat eigenlijk niemand echt wat aan. Maar dan belandt een e-mail naar zijn online crush Blue bij de verkeerde persoon en is Simons geheim niet meer veilig. Plotseling is het leven van Simon behoorlijk ingewikkeld. Simon piekert over een manier om zijn ouders en vrienden te vertellen over zijn geaardheid, maar baalt er tegelijkertijd van dat dit niet op zijn eigen voorwaarden kan. En waarom moet je eigenlijk je seksualiteit uberhaupt verantwoorden?

Marina Gessner – De afstand tussen jou en mij (15+) – april
Na het lezen van dit boek wil je nog maar één ding: je smartphone in de prullenbak gooien en 2000 kilometer wandelen met een rugzak op je rug. ‘De afstand tussen jou en mij’ is een bijzonder levendig verhaal over de zeventienjarige McKenna, een dapper, zelfstandig meisje dat in haar eentje de Appalachian Trail in Amerika bewandelt. in een paar maanden loopt ze van een van de noordelijkste staten van Amerika naar het zuiden, leert ondertussen zichzelf kennen, voor zichzelf opkomen én neemt belangrijke beslissingen die haar de rest van haar leven zullen helpen.

uitgeverij Clavis

Véronique Caplain – Bang voor de wolf (6-) – maart
Papa Geit leest voor aan zijn kleintjes. Een vreselijk eng verhaal over een wolf! Papa moet blijven zeggen dat er geen échte wolf in het bos woont. Maar klopt dat wel?

Gerard van Gemert – Verlamd (Eilandgeheimen) (12+) – mei
Jespers vader is politieagent. Jaren geleden heeft hij twee roofovervallers achter de tralies gekregen. Jesper ontdekt dat er een derde crimineel bij de zaak betrokken was. En dat ide wraak wil nemen op zijn vader door Jesper of zijn broer of zus iets aan te doen. De mysterieuze misdadiger lijkt regelmatig in hun buurt op te duiken, maar niemand weet precies wie hij is. Jesper besluit het heft in eigen handen te nemen en zelf de dader te ontmaskeren.

Simone de Jong – Het geheim van mijnheer Hartjes (10+) – juni
Mara is vaak ziek en moet dan thuis blijven en uitrusten. Lekker saai! Tot ze ontdekt dat er in haar buurt een geheime club bestaat. De aan gebak verslaafde oude dames van deze ‘breiclub’ zijn niet zo dement als ze lijken: ze breken in bij eenzame en zieke mensen, en proberen hen te helpen. Mara wil ook lid worden…

Jeanet Kingsma – Mosselvogel (8+) – maart
Riska is nog maar net op de camping als ze een schelp in handen krijgt. Het lijkt een gewone mossel, maar dan gaat de schelp open! Het diertje dat erin zit, heeft allemaal rode donsveertjes. Als ze ook nog een snavel ziet, kan Riska er niet meer omheen: dit is geen mossel, maar een vogel! Hij is zo bijzonder dat zij en haar vriendje Sjoerd hem geheimhouden. Maar hoelang lukt dat?

Coen de Kort – Moord! en dat soort dingen (10+) – maart
Ahmed kiest liever voor een illegaal bestaan in Nederland dan dat hij met zijn familie teruggaat naar het land waar hij geboren is. Leo Meijer, een doorgewinterde crimineel op leeftijd, biedt hem bed, bad en brood. Maar daar staat wel wat tegenover. Ahmed ziet inmiddels de uitzichtloosheid van zijn situatie in en accepteert het aanbod, inclusief de voorwaarden. Kan hij zijn draai vinden in de keharde criminele wereld van Leo?

Susanne Koster – Lege kamers (15+) – april
Na een traumatische gebeurtenis verhuist Venita met haar broer en ouders vanuit een klein dorp naar het grote Amsterdam. Ze is er bijzonder eenzaam, tot ze Camila leert kennen. Camila is dominant, maar met haar kan Venita tenminste praten over het allesoverheersende schuldgevoel dat ze maar niet kan loslaten. Venita vindt dat iemand gestraft moet worden voor haar verleden. En Camila is het daarmee eens.

Angela Pelaez-Vargas – Mijn vriend Oscar (6-) – maart
Op bezoek bij zijn grootvader vertelt Casper een verhaaltje: ‘Ik heb een nieuwe vriend, Oscar. Hij heeft heel grote oren, een heel grote neus, heel grote ogen en een héél grote mond…’

Rob Vangansewinkel – Wonder Wout (10+) – mei
Het zorgeloze leventje van Wout staat plotseling helemaal ondersteboven: in zijn hoofd hoort hij vreemde stemmen, voorwerpen zweven door de lucht en hij krijgt wekenlang huisarrest. En dan is er nog die geheimzinnige inbreker die ‘s nachts naast zijn bed staat. Dat heeft vast iets te maken met de lichtgevende steen in zijn kleerkast. Samen met zijn beste vrienden gaat Wout op onderzoek uit? Ga je mee?

Isabelle Quinn – Suni. Het grote crisisplan (10+) – maart
Als haar vervelende neef Wesley komt logeren, denkt Nikita hem moeiteloos aan te kunnen. Maar daar vergist ze zich in… En dan gebeurt er iets heel onverwachts: na jaren van afwezigheid verschijnt haar oude fantasievriendin Suni opeens in haar kamer. Ze is onzichtbaar voor iedereen behalve Nikita, maar ze blijkt wel echt te zijn! Dat wordt heel snel duidelijk als Suni besluit om wraak te nemen op pestkop Wesley…

uitgeverij Columbus

Ineke Kraijo – Vechten tegen de golven (10+) – januari
Lees mijn recensie op Ikvindlezenleuk
Dirk woont op het eiland Marken, in de Zuiderzee. Als hij 12 wordt, moet hij van school af om te gaan werken als visser, net als zijn vader en opa. Dirk wil veel liever doorleren om dokter te worden, maar hij heeft geen keus. In de nacht van 13 op 14 januari 1916 steekt er een zware storm op. Het eiland overstroomt. De golven beuken de huizen kapot en bijna niemand kan zwemmen. Ook het huis van Dirk komt onder water te staan. Dirk moet vechten voor zijn leven en voor dat van zijn familie, maar het water is sterk. Zullen ze het overleven?

uitgeverij Davidsfonds

Hilde van Cauteren – De nachtspelers (12+) – maart
De negentiende eeuw is bijna voorbij. Slagersdochter Etta Brason verkoopt behalve vlees ook zelfbereide nachtmerries en kleermakersknecht Matheo Boutonnière handelt stiekem in mooie dromen. Jacob Oswald Feyn, de man achter de wereldtentoonstelling, wordt hun belangrijkste klant en die samenwerking blijft niet zonder gevolgen.

uitgeverij De Eenhoorn

Sally Grindley – Wat een ei! (6-) – maart
Wanneer een eend een vreemd ei vindt, houdt ze het warm totdat het openbreekt. ‘Mama’, roept het grappige wezen dat eruit komt. Moeder eend zorgt voor het wezen, dat immens veel eet en snel groter is dan haarzelf. Ze wil het leren zwemmen, maar de waterplas is te klein. Vliegen lukt ook niet, want het wezen heeft geen vleugels. Maar rennen kan het wel. Het rent ervandoor, om de wereld te verkennen. Als het terugkomt, is het niet alleen…

Brigitte Minne – Paultje, echt geen jongen (12+) – maart
De jaren 50 van de vorige eeuw. Paultje heeft een zware steen in zijn buik. Hij wil liever een meisje zijn. Maar dat is niet naar de zin van zijn vader. Hij dwingt zijn zoon in cowboypakjes, overlaadt hem met soldaatjes en ander ‘jongensspeelgoed’. Ook al past Paultje zich aan – hij wil zijn ouders geen verdriet aandoen – , toch blijft diep in hem Paulien wonen. Bij zijn grootmoeder vindt hij een geestverwant. Zij begrijpt zijn pijn. Maar wanneer Paultje 16 jaar is, wordt het dubbelleven hem te veel.

Inge Misschaert – Duifje (8+) – maart
Zonder is een half dorp. De andere helft heet Met. Met en Zonder hebben ruzie. Al heel lang. Niemand weet meer hoe dat precies kwam. Beer is de zoon van de leider van Zonder. Op een dag ziet hij Dui fje. Ze komt niet uit Met. Ze woont niet in Zonder. Ze is een vreemde. Ze zit daar maar, op de grens van Zonder en Met. Om zich heen maakt ze een kring van stenen. Wanneer de leiders van Met en Zonder haar zien, sturen ze haar weg. Maar Duifje gaat niet weg.

Anne Provoost – Ik wil naar verder (6-) – februari
‘Ik ga’, zegt Vissenkind. ‘Waar naartoe?’ vraagt zijn moeder. ‘Gewoon, naar verder.’ Ook Kitten, Meisje, Spokenkind en Ruimtewezen trekken de deur achter zich dicht, ondanks de bezwaren van hun ouders. Ze gaan elk op verkenning, op weg naar verder. ‘Hoe was het daar in verder?’ vraagt Vissenvader als Vissenkind terug is. ‘Elke dag kan je steeds verder naar verder’, zegt Vissenkind. Of lijkt dit alleen maar zo?

uitgeverij De Fontein

Davide Cali – Wat me nu toch gebeurde op weg naar school (6-) – februari
Wat me nu toch gebeurde op weg naar school… Davide Cali en Benjamin Chaud maakten samen dit prentenboek vol fantasierijke smoezen. Eerst stelen reuzenmieren je ontbijt. Daarna volgt een ontmoeting met boosaardige ninja’s, een gigantische aap, een mysterieuze mollenmeute en ontelbare andere verbazingwekkende omwegen op weg naar school. SMOESJES, SMOESJES! Of toch niet?

Drew Daywalt – De groeten van de krijtjes (6-) – mei
Lees mijn recensie op Ikvindlezenleuk
Teun denkt dat hij rustig verder kan kleuren nu de krijtjes uit zijn kleurdoos tevreden zijn, maar niets is minder waar. Er zijn in de laatste jaren veel andere krijtjes gedupeerd. Zij werden achtergelaten op een vakantie-adres, verdwenen tussen de kussens van de bank of werden opgegeten (en uitgespuugd!) door de hond. Teun krijgt ansichtkaarten van al deze ongelukkige exemplaren. Weet hij ook voor hen een oplossing te bedenken?

Sophie McKenzie – Zusje vermist (12+) – april
Op een zonnige dag gaat Lauren met haar achtjarige zusje Madison naar het strand. Daar verdwijnt Madison. Lauren raakt totaal in paniek. Hoe moet ze dit haar ouders vertellen? Moet ze de politie toch inlichten? En waarom overkomt het juist Lauren, die ooit op dezelfde plek werd ontvoerd?

uitgeverij Gottmer

Bronagh Curran – In het spoor van de eclips (12+) – maart
Lees mijn recensie op Ikvindlezenleuk
Het leven zit de 15-jarige Nat Dobbs niet ect mee. Hij stottert, is mager en bepaald geen sociaal genie. Hij doet wel zijn best om goed in de groep te passen, maar de laatste keer dat hij dat probeerde, eindigde hij met zijn onderbroek op zijn enkels – op de lokale televisie. De schaamte na dit incident is zo groot dat Nats ouders besluiten naar een ander dorp te verhuizen. Daar leert Nat Milo Quincey kennen. Milo, een 65-jarige kluizenaar met ALS, luistert tenminste naar hem. Als Milo Nat vertelt dat hij heel graag de totale zonsverduistering in Kentucky zou willen zien – de eerste in de VS in 35 jaar – besluit Nat dat hij mee wil gaan. Tot Nats grote vreugde stemt dorpsbeauty Celeste ermee in om hun chauffeur te zijn. De road trip wordt een onverwacht succes en de drie groeien steeds dichter naar elkaar toe. Maar een tragisch ongeval wacht hen in de duisternis.

Catharina Valckx – Victor (6-) – februari
Het bijzonder interessante leven van Victor Victor de kat woont in een grote stad en heeft een leuk clubje vrienden waar hij veel mee optrekt. Hoewel zijn dagen erg van elkaar verschillen (zo heeft hij een bizarre dag, een stromende-regendag, een dag met stroomstoring, een stomme dag en een bijna perfecte dag), zijn ze allemaal doordrenkt van grapjes en de vele gekke dingen die gebeuren. Wat dacht je bijvoorbeeld van een paard dat alleen maar achterstevoren kan lopen?

Bette Westera – Zeg maar tegen de juf dat ik wat later kom (6+) – maart
Achtergelaten langs de Franse snelweg Sander doet altijd braaf wat zijn vader en moeder zeggen – het resultaat van een consequente opvoeding, volgens zijn ouders. Maar op een dag, als Sander na een urenlange autorit lekker aan het springen is op een springkussen ergens langs de Franse snelweg, heeft hij daar ineens geen zin meer in. Als zijn moeder hem roept komt hij nu eens níét meteen. Maar als hij uitgesprongen is en naar de auto wil lopen, staat die er niet meer. Papa en mama zijn vertrokken! Zonder hem. Sander besluit te gaan liften en dat is het begin van een groots avontuur.

uitgeverij Hoogland & Van Klaveren

Wolf Erlbruch – De eend, de dood en de tulp (heruitgave) (6+) – mei
Opeens merkt de eend dat de dood naast haar staat. Ze schrikt.
‘Ik ben altijd in de buurt, al zo lang als je leeft,’ zegt de dood. ‘Voor het geval dat’.
‘Voor het geval dat?’ vraagt de eend.
‘Ja, voor het geval je iets overkomt. Een nare kou, een ongeluk – je weet maar nooit.’
‘En daar ga jij nu voor zorgen?’

uitgeverij Karmijn

JonArno Lawson – Blommetjes (6-) – februari
Lees mijn recensie op Ikvindlezenleuk
In Blommetjes zien we een meisje aan de hand van haar vader door een drukke stad wandelen. Haar vader heeft weinig oog voor zijn dochter of de omgeving: hij is constant met zijn telefoon in de weer. Het meisje daarentegen ziet haar omgeving wél: ze plukt bloemetjes. Maar niet alleen dat, de bloemetjes geeft ze door aan anderen die eenzaam zijn of verdrietig. Ze maakt hun dag een stukje mooier. En haar vader? Die heeft zijn telefoon inmiddels uitgezet.

Lucy Maud Montgomery – Anne van het groene huis (10+) – april
Matthew en Marilla Cuthbert hadden heel wat anders voor ogen toen ze weesmeisje Anne Shirley van het station kwamen ophalen: als kinderloos ouder echtpaar hadden ze immers een jongen besteld om de boerderij later over te nemen! In plaats daarvan is kwebbelkous Anne naar ze toegestuurd, een springerig 11-jarig meisje met lange rode vlechten. Anne rekent er beslist op dat ze naar het weeshuis teruggestuurd zal worden, maar het loopt heel anders. De Cuthberts zijn vanaf de eerste ontmoeting door haar betoverd; zoals Anne dat ook gelukt is bij de miljoenen fans die de afgelopen eeuw van haar zijn gaan houden.

uitgeverij Kluitman

Manon Berns – Het geheim van Monet (Blockbusters 2) (10+) – februari
De Blockbusters-serie van kunsthistoricus Manon Berns werd door De Telegraaf beschreven als ‘Dan Brown voor jongeren’. De 11-jarige Storm en zijn beste vrienden Jimi en Juul vormen samen de Blockbusters: een geheim genootschap van nieuwsgierige ontdekkers. Storms moeder is restaurateur van schilderijen. In haar atelier aan huis onderzoekt zij wereldberoemde meesterwerken. Lezenderwijs steken kinderen wat van kunst op, maar de boeken zijn vooral heel leuk en spannend

Tonja Elbers & Victoria Farkas – Niet voor softies! hoe mijn leven op zijn kop werd gezet (10+) – maart
Niet voor softies! is het gefictionaliseerde autobiografische kinderboekendebuut van Tonja Elbers (25). Ze leeft al 17 jaar met een hersentumor in haar hoofd. Hoe dat is, lees je in dit boek. Tonja: ‘Het is niet mijn eigen verhaal. O nee, dat zou veel te saai zijn. Nee, dit is de Disney-versie van mijn verhaal, met elementen uit mijn leven. In het echt is het leven met een hersentumor veel saaier, frustrerender, eenzamer, onzekerder, viezer, lelijker en een never-ending-story.’

Stephen en Lucy Hawking – De avonturen van George in het oneindige heelal (10+) – maart
De avonturen van George in het oneindige heelal is een superdikke bind-up van drie boeken, geschreven door de wereldberoemde wetenschapper Stephen Hawking en zijn dochter Lucy. De verhalen gaan over George. Hij is een heel normale jongen, met een groot geheim. Hij kan namelijk door het heelal reizen en intergalactische avonturen beleven! Het supergeheime computerprogramma Cosmos stuurt George op reizen door de ruimte. Het is zijn taak om Cosmos te beschermen zodat het niet in verkeerde handen valt. Hierbij krijgt hij hulp van zijn buurmeisje Annie. En dat is hard nodig, want er gebeuren gevaarlijke dingen in de ruimte.

uitgeverij Lannoo

Brian Selznick – De wonderlingen (10+) – april
In De wonderlingen raken twee verhalen met elkaar verstrengeld: één in woorden en één in beelden. Het beeldverhaal begint in 1766 met Billy Wonderling, een eenzame schipbreukeling die in het theater gaat. Het prozaverhaal speelt zich af in 1990 en gaat over Josef, die weggelopen is van de kostschool en terechtkomt bij een vreemde oom in een nog vreemder huis. Langzaam ontdekt Josef zijn afkomst en die is op vreemde wijze verweven met het verhaal van Billy. Aan het einde van het boek komen beide verhalen op grandioze wijze samen. Een verhaal vol mysterie, levendige personages, verrassende twists en een ontroerende ontknoping.

Philip Waechter – Kamperen! (6+) – april
Philip Waechter vertelt met veel gevoel voor humor waarom kamperen zo fantastisch is, zelfs als niet alles verloopt zoals gepland. Over eindeloos lang spelen op het strand, wegvliegende tenten, muggenplagen, nieuwe vrienden en ongekende vrijheid. Wie nog niet dol was op kamperen wordt het na het lezen van dit boek.

uitgeverij Lemniscaat

Margaretha van Andel – In transit (15+) – februari
Het is het jaar 2275. Rheyn B-71 en Levya C-35 hebben hun studies afgerond en staan voor de volgende fase in hun levensplan: het Bezinningsjaar. Hoewel ze worden geacht serieus na te denken over de toekomst, beschouwen ze deze periode als een vakantie. Ze besluiten een illegaal uitstapje te maken naar het reservaat van de raadselachtige grauwers, een sterk op mensen lijkende apensoort. Daar ontdekken ze dat grauwers in huizen wonen, kleding dragen en een eigen taal spreken. Ze hebben zelfs namen. Als ze de grauwer Aag ontmoeten, is de verwarring compleet en stapelen de vragen zich op. Zijn grauwers wel apen? Is de homo sapiens echt uitgestorven, zoals hen is verteld? En hoeveel leugens staan er eigenlijk in de Wet op de Waarheid?

Arienne Bolt – De laatste reis van de Ballerinus (8+) – januari
Ravi woont met zijn vriend IJs, een zwerfhond, aan het water. Op zijn verjaardag verandert zijn leven. Hij krijgt een abonnement voor een dierentuin cadeau en hij ontmoet Sep, een kapitein op leeftijd die vergezeld wordt door zijn sprekende papegaai Sjon, ahum, John. De dierentuin blijkt een oude circustent te zijn, waar circusdirecteur Benno de scepter zwaait. Ravi komt er achter dat Benno van plan is de dieren aan de slager te verkopen. Dat mag natuurlijk nooit gebeuren. Hij besluit de dieren te redden, en na een zenuwslopende avond varen ze uit op de Ballerinus, het schip van kapitein Sep, om de dieren thuis te brengen. Er is wel een probleem… De dieren komen van over de hele wereld! Ravi en Sep trotseren gevaren, proberen uit handen te blijven van de slager en beleven avonturen die onvermijdelijk bij een lange reis horen.

Jarvis – Marcs grote gevaarlijke tanden (6-) – februari
Marc kwam uit een familie vol Buitengewoon Gevaarlijke alligators. Hij joeg iedereen in het oerwoud de stuipen op het lijf. Daar was hij het allerbeste in. Maar dan gebeurt er iets verschrikkelijks: de dieren in de jungle komen achter zijn Grote Geheim. Zal Marc ooit weer angstaanjagend kunnen zijn?

Pieter Koolwijk – Baas van de wereld (8+) – februari
Lees mijn recensie op Ikvindlezenleuk
Ivo en Mila weten niet wat ze overkomt als er een zwerver voor hun neus staat die beweert de baas van de wereld te zijn. Dat Baas niet zomaar een vieze zwerver is begint ze te dagen als ze – achtervolgd door de politie – wegvliegen in een winkelkarretje, in een supersonische ruimte in het riool belanden en erachter komen dat Baas de toekomst kan voorspellen… Voor ze het weten zijn ze betrokken bij een groter plan om de wereld te redden. Zal het goed komen met de wereld? En wat zit er toch in dat verdachte bruine pakket dat Baas voortdurend meesjouwt?

Susin Nielsen – Wij zijn allemaal moleculen (12+) – maart
Ashley en Stanley zijn twee tieners die elkaar normaal gesproken niet zouden tegenkomen. Stanley, dertien jaar en hoogbegaafd, is sociaal gesproken – laten we het voorzichtig zeggen – wat onhandig. De veertienjarige Ashley daarentegen is de populaire (en niet bepaald aardige) beauty queen van school, die, behalve de sociale contacten die ze er heeft, werkelijk niets met school en studeren heeft. Zij kan zich dan ook geen grotere ramp voorstellen dan dat Stanley en zijn vader bij haar en haar moeder in huis trekken. Terwijl Stanley het eigenlijk wel leuk vindt dat hij zo’n grote zus krijgt (hoewel dat het verlies van zijn moeder niet verzacht). Alsof het allemaal al niet moeilijk genoeg is, wordt Ashleys bestaan helemaal omgegooid als haar droomvriendje een heel andere jongen blijkt te zijn dan ze zich had voorgesteld, en haar grote geheim uitkomt: haar ouders zijn gescheiden omdat haar vader homoseksueel is. Haar leven is voorbij, denkt ze. Maar dan heeft ze buiten Stanley gerekend.

Anke de Vries – Littekens (12+) – februari
Lees mijn recensie op Ikvindlezenleuk
De jonge Française Clara brengt de vakantie bij haar grootmoeder door – ver van de stad waar iedereen weet wat haar is overkomen. Waar iedereen haar de schuld geeft van wat er gebeurd is. Paul is uit Nederland komen fietsen en laat een jaar vol ziekte en revalidatie achter zich. Tijdens zijn fietstocht brengt hij een nacht door bij monsieur Martin, die vaker onderdak verschaft aan reizigers. Het is een bijzondere ontmoeting. Maar dan blijkt dat monsieur Martin kort na Pauls vertrek is omgekomen. Is hij van de trap gevallen of is hij geduwd? En hoe heeft Pauls ontmoeting met Martin te maken met de gruwelijke gebeurtenis waar Clara mee worstelt?

Udo Weigelt – Rover gezocht (8+) – maart
Midden in een brede rivier ligt het rijk van koning Ignaz, een eiland waar de mensen al zo lang ze zich kunnen herinneren in alle rust gelukkig leven. Dat lijkt heel leuk, maar dat is het niet voor iedereen: de wachtmeester heeft al zijn hele leven niets te doen. En nu is hij daar ziek van geworden. Zo ziek dat maar één ding hem beter kan maken: een echte rover op het eiland. Een rover waarop hij jacht kan maken. Finn, de stalknecht, maakt zich zorgen om de gezondheid van zijn vriend de wachtmeester, maar wat kan hij doen? Finn verzamelt al zijn moed en gaat op zoek naar een rover. Een tocht die natuurlijk levensgevaarlijk is – want dat zijn rovers nou eenmaal.

uitgeverij Leopold

Annemarie van Haeringen – Eén monster te veel (6-) – april
De oude Dora is nog altijd bang voor het zwart onder haar bed. En daarom breit Sneeuwwitje een monster om onder het bed te leggen, met veel roze, want daar houdt Dora van. Het monster doet alles voor Dora, het lapt de ramen en draagt haar boodschappen. Maar het slaapt NIET onder haar bed! Het monster is ook bang… Sneeuwwitje breit nog een monster, en nog een. Allemaal helpen ze Dora, maar allemaal zijn ze bang… Het bed van Dora raakt vol. Wat nu?

Martijn Niemeijer – Wat niemand ziet (10+) – februari
Lees mijn recensie op Ikvindlezenleuk
Denk aan iets moois! Aan een goudbruine kastanje in de je hand. Denk daaraan.
Elke dag na school dwaalt Ros door de stad. Daar bouwt ze afvaltuintjes. Vlinders en bloemen van zilverpapier, een boom vol verloren elastiekjes, een stil elftal van lege blikjes en flesjes… Dan vindt Ros diertjes van kastanjes en ijzerdraad in haar tuintjes. Iemand ziet waar alle anderen gedachteloos aan voorbijgaan. Iemand ziet háár. Ze heeft een vriend. Maar wie? Ros gaat op zoek naar haar onbekende vriend, die zo haarscherp in de gaten heeft dat ze hem nodig heeft.

Harmen van Straaten – Bor ziet spoken (8+) – april
Voetstappen op zolder, spullen die door de kamer zweven en je naam op een beslagen spiegel, geschreven door een onzichtbare hand… En dat allemaal in een oud, verlaten huis tegenover een kerkhof. Bor weet het zeker: het spookt in het oude huis waar hij met zijn vader naartoe is verhuisd. Papa gelooft er niets van. Hij denkt dat Bor al die gekke dingen zelf doet, omdat hij niet wilde verhuizen. Bor weet wel beter. Hij gaat op onderzoek.

Dolf Verroen – Hoe mooi wit ik ben (10+) – februari
Lees mijn recensie op Ikvindlezenleuk
Maria krijgt een slaafje voor haar twaalfde verjaardag. Dat is handig. Slaven moeten doen wat jij zegt. Je kunt ze slaan, verkleden of verkopen. Maria stelt geen vragen. Haar leven draait om mooie jurken, theevisites en netjes rechtop zitten – net als dat van haar moeder en tantes. Waarom zou ze verder kijken dan het luxe leven dat ze gewend is? Alles is toch goed zoals het is?

uitgeverij Luitingh-Sijthoff

Alwyn Hamilton – Rebel in de woestijn (15+) – april
Rebel in de woestijn gaat over een stoer meisje dat opgroeit in de woestijn en beter met pistolen dan jongens overweg kan. Vermomd als jongen doet ze mee aan een schietwedstrijd, maar voordat ze het weet is ze samen met een knappe, mysterieuze jongen op de vlucht en wordt ze achternagezeten door angstaanjagende djinns en gewelddadige bandieten.

Gary Northfield – Rollebollen met de Romeinen (Julius Zebra 1) (10+) – maart
Julius Zebra – Rollebollen met de Romeinen van Gary Northfield, het eerste deel van de Julius Zebra-serie, is grappig, spannend en informatief, met zwart-wit illustraties en allerlei weetjes over het Romeinse Rijk. De jonge en eigenwijze zebra Julius wordt samen met zijn vriendje Cornelius, een wrattenzwijn, door soldaten ontvoerd en naar Rome gebracht. Daar moet hij al vechtend zijn hachje redden in de gevaarlijkste arena aller tijden: het Colosseum!

Meg Rosoff – Mij niet gezien (15+) – mei
In Mij niet gezien gaat het over de 12-jarige Mila. Als geen ander voelt ze mensen feilloos aan en kan ze situaties goed inschatten. Wanneer een goede vriend van haar vader vermist wordt, denkt ze te kunnen helpen door naar aanwijzingen te zoeken. Maar wanneer hij onvindbaar blijft, begint ze hevig aan zichzelf te twijfelen. Heeft ze iets belangrijks over het hoofd gezien?

uitgeverij Moon

Annemarie Bon – Free run (12+) – maart
Ward heeft geen identiteitsbewijs, hij is nooit aangegeven bij de burgerlijke stand – hij bestaat niet. Als zijn eveneens illegale, Venezuelaanse moeder op een dag wordt opgepakt en uitgezet, staat Ward er alleen voor. De enige die daar verandering in kan brengen is zijn biologische vader, die hem bij zijn geboorte nooit erkend heeft. Dan begint een spannend verhaal over de zoektocht naar Wards biologische vader. Wat Ward op de been houdt, is zijn passie voor freerunning.

Jacob Grey – De zwerm (De wildlingen 2) (10+) – mei
Nu de Spinnende Man is verbannen naar het Land der Doden, is het leven van Kra een stuk veiliger geworden, bevrijd van de duisternis die Blackstone zo lang heeft geteisterd. Maar al snel zorgt een nieuwe schurk voor corruptie en chaos in de stad. Kra moet al zijn moed verzamelen om de strijd aan te gaan met de meest afschrikwekkende wildlingen. Duistere familiegeheimen worden onthuld – en Kra leert dat hij niemand kan vertrouwen.

Jakob Martin Strid – Het ongelooflijke verhaal van de megagrote peer (8+) – februari
In Solby gaat het leven zijn vredige gangetje, totdat kat Mitcho en olifant Sebastiaan een fles uit het water opvissen met daarin een briefje. Is die flessenpost echt van JB – de burgemeester van Solby, die een jaar eerder is verdwenen? Bestaat het Mysterieuze Eiland? Hoe kom je langs de Afschrikwekkende Piraten, de Verschrikkelijke Zeedraak en de Nachtzwarte Zee? En niet in de laatste plaats: wat gebeurt er als je het zaadje plant dat in de fles zat?

uitgeverij Ploegsma

Mina Witteman – Boreas en de duizend eilanden (10+) – april
De reis van Boreas gaat verder! Vanaf de Canarische Eilanden maken Boreas en zijn ouders zich klaar om Europa te verlaten en de grote oversteek over de Atlantische Oceaan te maken. Op weg naar het Caribisch gebied leert Boreas als een pro vissen, navigeren en wachtlopen, maar week na week alleen maar zeewater en je ouders om je heen, doet wel iets met je humeur. Gelukkig valt er genoeg te beleven tot dat ene verlossende moment: land in zicht!

Danny De Vos – Toegang geweigerd (10+) – april
De zomervakantie is aangebroken en Nick gaat met zijn ouders en zus op all-inclusive vakantie naar een Grieks eiland. Toch is de vakantiesfeer anders dan normaal, want het eiland wordt overspoeld door vluchtelingen. De meeste hotelgasten en zelfs Nicks vader zijn heel negatief over hen: er zitten terroristen bij, en ze willen alleen maar naar het westen om te profiteren van onze rijkdom, wordt er beweerd. Dan ontmoet Nick Zaïd, een aangespoelde bootvluchteling van zijn eigen leeftijd. Ze worden vrienden en zien elkaar stiekem in de buurt van het hotel. Nick vindt het oneerlijk dat zijn leven zo veel anders is dan dat van Zaïd. Hij bedenkt een plan: ze ruilen één dag van plaats, zodat Zaïd een echte dag vakantie heeft om even bij te komen. Het plan lukt, maar Nick komt terecht in de vluchtelingenstroom en wordt meegevoerd… Kan hij nog terug?

uitgeverij Querido

Timothée de Fombelle – Het schrift van Perle (12+) – februari
Lees mijn recensie op Ikvindlezenleuk
Joshua Perle is verbannen naar onze wereld, naar het Parijs van de jaren dertig. Maar hij wil terug naar zijn eigen wereld, die van feeën, sprookjesprinsen en magie. Daar wacht zijn grote liefde op hem, dat weet hij zeker. Hij móét een manier vinden om bij haar te komen. Maar hoe kan hij een wereld bereiken waarvan iedereen zegt dat die alleen in de fantasie en in boeken bestaat?

Hans Hagen – Yuna’s maan (10+) – april
Op het eiland waar Yuna woont verzamelt iedereen zich om de zwarte steen bij volle maan. Yuna’s oma vertelt verhalen en de bewoners luisteren ademloos toe. Maar deze keer wachten ze tevergeefs. Het schip met Yuna’s opa wordt vermist. Oma dwaalt over het eiland, ze wil dat Yuna haar plaats inneemt als verhalenverteller. Maar Yuna weet niet wat ze vertellen moet. Ze kan het niet, ze wil het niet, ze durft niet. Ze is pas twaalf. In het holst van de nacht komt er een geheimzinnige vreemdeling naar het eiland, hij helpt Yuna haar eigen stem te vinden.

M.G. Leonard – Keverjongen (8+) – maart
De vader van Darkus is spoorloos verdwenen. Hij is voor het laatst gezien in een afgesloten zaal van het natuurhistorisch museum waar hij werkt. De politie staat voor een raadsel en weet niet waar ze hem moeten zoeken. Darkus gaat zelf op onderzoek uit en ontdekt dat zijn vader een gevaarlijke tegenstander had. Een vijand waar Darkus in z’n eentje nooit tegen op kan. Maar onverwacht krijgt hij hulp, eerst van een enorme kever, en dan van honderden andere insecten die vliegend, kruipend, prikkend en bijtend op spectaculaire manier de strijd aangaan.

Herman van de Wijdeven – Meneer Jules of het einde van alles (10+) – april
Op een avond verandert alles in de stad waar Jonathan woont. Er is geen weerbericht en er is geen nieuws. Papa heeft geen afspraken in zijn agenda morgen. Er komt geen morgen meer. Het wordt buiten almaar donkerder. Iedereen is in de war en geschrokken. Behalve meneer Jules. Die had het zien aankomen. Want zijn grote dromenmachine, hapert al een tijdje. En Zwart, de conciëge van het hoogste flatgebouw van de stad, zegt dat de mensen spijt hebben van alles wat ze niet hebben gedaan. Jonathan gaat de nacht in. Hij weet hoe hij ervoor kan zorgen dat het donker weggaat. Maar hij moet de anderen eerst zien te overtuigen.

uitgeverij Rubinstein

Han G. Hoekstra – De ijsmuts van Prins Karel en veel meer (6-) – januari
In De ijsmuts van Prins Karel en veel meer zijn een aantal van Han G. Hoekstra’s beste op rijm gezette ballades bijeengebracht, aangevuld met een paar kortere versjes, en geïllustreerd door Fiep Westendorp.

Sjoerd Kuyper – Het robotje van Schiphol (6-) – april
Lees mijn recensie op Ikvindlezenleuk
Op Schiphol verdwijnt een koffer van de lopende band, terug de bagageruimte in. Daar neemt een robotje het koffertje van de band en gaat snel op zoek naar de rechtmatige eigenaar.

Harmen van Straaten – De liefste kusjes zijn voor jou (6-) – januari
Lees mijn recensie op Ikvindlezenleuk
Terug van weggeweest De liefste kusjes voor jou, geschreven en getekend door Harmen van Straaten. Maar dat is niet alles. Want aan dit vrolijke grote prentenboek, is een cd teogevoegd waarop vier liedjes te beluisteren zijn. Gecomponeerd door Rutger de Bekker (o.a. de Vliegende Panters) en gezongen door de altijd even geliefde Jenny Arean. Met de liedjes: De liefste kusjes zijn voor jou, Ik mis je, Ik heb van jou gedroomd vannacht, Betoverd door jou.

uitgeverij UnieboekSpectrum

Josh Lacey – De drakenoppasser (6+) – maart
Lees mijn recensie op Ikvindlezenleuk
Het klonk zo simpel: Eddie zou een weekje op het ietwat ongewone huisdier van zijn oom Morton passen, terwijl die op vakantie is. Maar al gauw is de koelkast leeg, staan de gordijnen in de fik en rent de postbode hun huis voorbij… Wanneer Eddie langzaamaan wat meer drakenoppaservaring heeft opgedaan, blijkt draak Ziggy opeens verdwenen. Eddie vindt hem terug in een kast. Heeft hij soms iets te verbergen? Wat is toch het geheim dat oom Mortons draak met zich meedraagt?

Emily Mackenzie – Sammie en de wollen wonderenwedstrijd (6-) – februari
Sammie is anders dan de meeste katten. Hij jaagt niet achter muizen aan en maakt geen ruzie met honden. Nee, Sammie is creatief en hij houdt van breien. Voor zijn vrienden maakt hij mooie nekwarmers, toffe truien en warme trappelpakken. Hij doet mee aan de wollen wonderenwedstrijd, maar dan raakt hij door zijn wol heen. Zal het Sammie lukken toch iets moois te breien en de wedstrijd te winnen?

Myrthe van der Meer – Pien en de spoken (8+) – april
Prinses Pien is de stoerste van het land, samen met haar moeder. Die neemt Pien altijd mee op avontuur, jaagt beren van de weg en worstelt onverschrokken met de tuinslang. Als Pien op een dag haar moeder niet kan vinden en haar zus vertelt dat hun moeder in de put zit, gaat Pien op onderzoek uit. Haar vader vertelt dat haar moeder niet letterlijk in de put zit, maar depressief en verdrietig is, iets wat niemand helaas kan verjagen. Maar Pien wil natuurlijk toch iets doen op geheel eigen wijze, wat tot een heel bijzonder resultaat leidt.

Sarah Moore Fitzgerald – De appeltaart van hoop (12+) – april
Lees mijn recensie op Ikvindlezenleuk
Oscar Dunleavy bakt de meest perfecte appeltaarten ter wereld, maar nu wordt hij vermist en vermoed wordt dat hij dood is. Niemand lijkt zich erover te verbazen, behalve zijn beste vriendin Meg en zijn broertje Stevie. Meg en Stevie zijn vastbesloten om te ontdekken wat er met Oscar is gebeurd. Samen leren ze over loyaliteit en vriendschap en de kracht van hoop.

Veronica Rossi – Riders (15+) – mei
De achttienjarige Gideon Blake is commando in opleiding. Bij een van zijn eerste oefeningen valt hij uit een helicopter. Hij overleeft de val op wonderbaarlijke wijze, maar vanaf dat moment is alles anders. Gideon ontdekt dat hij een incarnatie is van een van de legendarische vier ruiters van de Apocalyps. De ruiters worden bij elkaar gebracht door het mooie maar vreemde meisje Daryn, omdat zij weet dat de wereld in groot gevaar is. Samen kunnen ze de wereld redden, maar zal iemand hen geloven?

Jacques Vriens – Die rotschool met die fijne klas (10+) (heruitgave) – maart
De zevende groep is dol op meester Jan Brinkman. Maar de directeur, meester Wijnen, is het niet erg eens met zijn vrije aanpak. Als Brinkman met zijn gammele auto mee wil doen aan een oude-autorace en daarbij een leerling gewond raakt, stijgt de spanning ten top. Uiteindelijk wordt Brinkman zelfs met ziekenverlof gestuurd en de strenge directeur neemt zijn groep over. Maar de kinderen willen hun eigen meester terug. Hoe krijgen ze dat voor elkaar?

Shinsuke Yoshitake – Is het een appel? (6-) – februari
Wanneer een jongen van zijn moeder een appel krijgt, vraagt hij zich af of het wel echt een appel is. Hij bedenkt wat het allemaal zou kunnen zijn als het geen appel is en krijgt de meest fantastische ideeën. Is het misschien een vis die zich vermomd heeft? Of een planeet die uit de lucht gevallen is?

Esther Walraven – Daan & Nadia (15+) – februari
Lees mijn recensie op Ikvindlezenleuk
Na een optreden met zijn band kan de zeventienjarige Daan niet meer op zijn benen staan. Men denkt aan alcoholvergiftiging, maar het blijkt ernstiger. De onvoorstelbare diagnose zet het leven van de altijd optimistische en sportieve Daan op zijn kop: hij heeft een hersentumor. De vijftienjarige Nadia is in alles het tegenovergestelde van Daan: ze is somber, heeft geen goede band met haar ouders en snijdt zichzelf. De oorzaak hiervan ligt bij haar handtastelijke oom. Nadat Nadia opnieuw wordt lastiggevallen door hem, belandt ze door haar eigen toedoen in het ziekenhuis. Uit een toevallige ontmoeting in het ziekenhuis ontstaat een voorzichtige band tussen de twee. Beiden leren langzaam een andere kant van het leven kennen. Terwijl Nadia worstelt met het leven, vecht Daan tegen de dood. Tijdens deze tegengestelde bewegingen in hun levens, verstevigt de band tussen Daan en Nadia. Maar voor hoe lang?

Sarah Zonneveldt – Dromen (15+) – april
Lees mijn recensie op Ikvindlezenleuk
Lucy heeft één grote droom. Als ze klaar is met de middelbare school, wil ze de wereld rondreizen om nieuwe mensen te leren kennen. Haar ouders, die een café runnen, nemen Lucy niet serieus. Dromen kun je tot je achttiende en dan wordt het tijd voor het echte leven, zegt haar vader altijd. En het echte leven is het café overnemen. Jack probeert de droom van zijn vader in vervulling te laten gaan: als allerjongste deelnemer als éérste de finish van de marathon van New York halen. Zijn vader wil het graag, maar voor hemzelf hoeft het eigenlijk niet zo. Jack komt regelmatig in het café, maar omdat het altijd erg druk is, heeft Lucy hem nog nooit opgemerkt. Jack vindt Lucy heel leuk, maar hij durft haar niet aan te spreken. Hij besluit haar brieven te gaan schrijven, die hij stiekem in haar jaszak stopt. Lucy heeft geen idee van wie de brieven zijn, maar ze vindt ze prachtig. Als Lucy en Jack op een dag met elkaar in gesprek raken, heeft Lucy nog geen idee dat hij haar geheime bewonderaar is. Zullen ze elkaar uiteindelijk echt vinden?

uitgeverij Veltman

David Baddiel – De mysterieuze controller (10+) – februari/maart
Heb je ooit een computerspel gespeeld en gedacht ‘Ja, dit is leuk… maar het zou nog leuker zijn als ik ín het spel zat’? Dat het nog leuker zou zijn wanneer je zelf door de ruimte zou springen, enorme gebouwen van blokken zou bouwen of het hele team van Real Madrid zou wegspelen? Dan is De mysterieuze controller echt wat voor jou! De elfjarige tweeling Finn en Ella zijn allebei nerds, maar ze zijn niet identiek. Ella is super goed in videogames, Finn is fantastisch in… nou ja, niets eigenlijk. Dan ontdekken ze op een dag een wel heel bijzondere controller, waarmee ze niet het spel besturen maar… elkaar!

Tim Warnes – Pas op! Afblijven (6-) – februari/maart
Mols beste vriend, het knobbelige-bobbelige ding, heeft een hoed gevonden. Op het label staat: ‘Pas op! Niet aankomen!’ ‘Zet hem af!’, roept Mol. ‘Het kan wel gevaarlijk zijn!’ Dan floept er een konijntje uit de hoed. En nog één. En nog één! Maar konijnen zijn niet gevaarlijk, toch?


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Geef een reactie

Onzinreacties en spam worden natuurlijk niet geplaatst...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.