Zomer: jeugdboeken waar ik naar uitkijk

geplaatst in: Boeken | 0
Designed by Freepik
Designed by Freepik

uitgeverij A.W. Bruna

Ik heb de zomeraanbieding via de website bekeken(12 april). Ik heb geen boeken gezien die ik wil lezen.

uitgeverij Bakermat

De zomeraanbieding staat nog niet op de website (12 april)

uitgeverij Blossom Books

Ik heb de zomeraanbieding via de website bekeken (27 maart)

Jessica Brody – Elke dag maandag (15+) – augustus
Ellison Sparks heeft de ergste maandag ooit. Ze krijgt een verkeersboete, staat vreselijk op de schoolfoto, verpest haar softbal-try outs en haar speech voor de klassenvertegenwoordigersverkiezing en tot overmaat van ramp maakt haar rockster-vriendje Tristan het uit. Om niks! Ellison is ervan overtuigd dat als ze deze maandag over zou kunnen doen, alles goed zal komen. Dus als ze de volgende ochtend wakker wordt en ontdekt dat het wéér maandag is, weet ze precies wat haar te doen staat: voorkomen dat Tristan het uitmaakt. Maar hoe vaak ze de maandag ook over mag doen, het lijkt erop dat hij steeds hetzelfde eindigt… Lukt het Ellie om er een goede dag van te maken? Of blijft het voor altijd maandag?

Donna Freitas – Unplugged (15+) – juli
Skye leeft in de App-wereld; een extravagante, online versie van de echte wereld. Ze werd hier jaren geleden door haar familie naartoe gestuurd in de hoop op een beter leven, maar Skye is een niemand. Een virtuele zestienjarige zonder geld voor dure downloads en exclusieve apps, die van haar virtuele personage iets bijzonders kunnen maken zodat ze in de App-wereld zal opvallen. Al haar hoop is gevestigd op het moment dat ze mag uitpluggen en haar familie in de echte wereld kan ontmoeten. Maar dan worden de grenzen tussen de twee werelden gesloten en zit Skye voor de rest van haar leven gevangen in de App-wereld. Skye riskeert haar leven om haar droom waar te maken – maar eenmaal terug op aarde ontdekt ze dat de realiteit veel duisterder is dan ze zich herinnerde.

Tahereh Mafi – Verdermeer (10+) – augustus
De twaalf jaar oude Alice Alexis Koningsdauw heeft maar drie dingen in de wereld die ertoe doen: Moeder, die haar niet eens zou missen; haar drielingbroertjes, die haar niet echt kennen en Vader, die altijd van haar gehouden heeft. Op de dag dat Vader uit Ferenwoud verdween had hij niets anders bij zich dan een liniaal, dus volgens sommigen ging hij de zee opmeten. Volgens anderen de hemel. De maan. Misschien had hij geleerd om te vliegen en wist hij niet hoe hij moest landen. Maar dat is nu bijna zes jaar geleden en Alice is vastbesloten om hem te vinden. Ze houdt nog meer van Vader dan ze houdt van avontuur en nu gaat ze het een beleven om het ander te vinden.

uitgeverij Brandt

Ik heb de zomeraanbieding via de post gekregen (bekeken 12 april)

Hans van der Beek – De honger van Max (12+) – september
ontvangen als recensieboek
Op een gure januaridag komen vier Nederlandse jongeren aan op Mortimer Mansion, een kostschool voor bijzonder onderwijs in Cornwall. In dit typisch Britse kasteel met zijn wonderlijke esoterische staf en zijn ruige omgeving belanden ze in de brugklas. Ze beleven van alles wat je kunt verwachten van pubers die bij hun ouders weg zijn… en nog veel meer. Op deze unieke school wordt de ochtend gegroet, voor het eten gedankt en het leven gevierd – zij het lang niet altijd helemaal op de manier die ouders en docenten voor ogen stond!

Judith Eiselin – Het vuur van Louise (12+) – september
ontvangen als recensieboek
Op een gure januaridag komen vier Nederlandse jongeren aan op Mortimer Mansion, een kostschool voor bijzonder onderwijs in Cornwall. In dit typisch Britse kasteel met zijn wonderlijke esoterische staf en zijn ruige omgeving belanden ze in de brugklas. Ze beleven van alles wat je kunt verwachten van pubers die bij hun ouders weg zijn… en nog veel meer. Op deze unieke school wordt de ochtend gegroet, voor het eten gedankt en het leven gevierd – zij het lang niet altijd helemaal op de manier die ouders en docenten voor ogen stond!

Nicolien Mizee – De wereld van Wollebrandt (12+) – september
ontvangen als recensieboek
Op een gure januaridag komen vier Nederlandse jongeren aan op Mortimer Mansion, een kostschool voor bijzonder onderwijs in Cornwall. In dit typisch Britse kasteel met zijn wonderlijke esoterische staf en zijn ruige omgeving belanden ze in de brugklas. Ze beleven van alles wat je kunt verwachten van pubers die bij hun ouders weg zijn… en nog veel meer. Op deze unieke school wordt de ochtend gegroet, voor het eten gedankt en het leven gevierd – zij het lang niet altijd helemaal op de manier die ouders en docenten voor ogen stond!

Jet Steinz – De tranen van Saar (12+) – september
ontvangen als recensieboek
Op een gure januaridag komen vier Nederlandse jongeren aan op Mortimer Mansion, een kostschool voor bijzonder onderwijs in Cornwall. In dit typisch Britse kasteel met zijn wonderlijke esoterische staf en zijn ruige omgeving belanden ze in de brugklas. Ze beleven van alles wat je kunt verwachten van pubers die bij hun ouders weg zijn… en nog veel meer. Op deze unieke school wordt de ochtend gegroet, voor het eten gedankt en het leven gevierd – zij het lang niet altijd helemaal op de manier die ouders en docenten voor ogen stond!

uitgeverij Callenbach (onderdeel van Kok)

Ik heb de zomeraanbieding via de website bekeken (12 april). Ik heb geen boeken gezien die ik wil lezen

uitgeverij Clavis

Ik heb de zomeraanbieding via de website bekeken (12 april)

Luigi Ballerini – Mijn naam is nul (12+) – juli
Nul wordt binnenkort veertien jaar. Hij heeft nog nooit een andere persoon aangeraakt. Hij is nog nooit buiten geweest. Nul is opgegroeid in een virtuele wereld waar hij getraind wordt om snel te zijn en doelen te raken. Maar dan gaat het mis. Zijn virtuele wereld valt weg en Nul belandt in de echte wereld, waar het sneeuwt en koud is en alles hem vreemd voorkomt. Nul moet kiezen. Teruggaan of een nieuw leven beginnen?

Helen Docherty – De ridder die niet wilde vechten (6-) – juni
Leo is een rustige, vriendelijke ridder die niets liever doet dan lezen. Maar mama en papa vinden dat een ridder af en toe moet vechten. Daarom sturen ze Leo op pad om een draak te temmen …

Li Lefebure – Raaf en Papegaai. Expeditie Regenwoud (6+) – augustus
ontvangen als recensieboek
Reis mee met Raaf en Papegaai. In deze bundel vol spannende verhalen leren ze  samenwerken, helpen ze dieren in nood, ontdekken ze het regenwoud, leren ze omgaan met drukte in hun hoofd én vinden ze moed. Ben jij klaar voor avontuur?

Daniel Napp – Zo maak je een boek (6-) – juli
Hoe komt een schrijver op het idee voor een boek? Wat doet een uitgever? Wie maakt de
mooie tekeningen in boeken? En waarvoor heb je een drukker nodig? Ontdek het in dit boeken-boek.

Margreet Schouwenaar – Niesje, mis je (8+) – juli
Stel je voor. Je heet Niesje, je wordt geplaagd, je hebt geen vriendinnen en je moeder krimpt tot het formaat van een kleuter. Gelukkig heb je wel een opa, een hond en veel fantasie. En gelukkig komt er een nieuw meisje in de klas. Een ongewoon meisje dat je vriendin wordt. Wat denk je, is dat genoeg om uit de penarie te komen?

Maria Turtschaminoff – Maresi (15+) – juni
Maresi is nieuw in het Rode Klooster van Menos, een eiland waar mannen niet mogen komen. Zoals veel meisjes is ze gevlucht voor honger en vervolging, maar vond ze een nieuw thuis in het klooster. Op een lentemorgen komt Jai aan op het eiland. Ze is op de vlucht voor haar vader. In haar kielzog brengt ze gevaar en verschrikking mee. Iedereen in het klooster wordt op de proef gesteld, maar niemand méér dan Maresi.

uitgeverij Columbus (onderdeel van Royal Jongbloed)

Ik heb de zomeraanbieding via de website bekeken (17 mei), maar ik heb geen boeken gezien die ik wil lezen.

uitgeverij Davidsfonds

Ik heb de zomeraanbieding via de website bekeken (12 april)

Dirk Bracke – De martelaar (15+) – juni
Nadat Abbou en Mounna naar België gevlucht zijn, sluiten Emir Salim en zijn strijders zich aan bij IS. In Raqqa, bolwerk van het kalifaat, krijgt Yassine een opleiding om in België een aanslag op de ongelovigen te plegen. Een aanslag waarbij ook Abbou en Mounna moeten boeten voor hun verraad. Voor Yassine is het de gedroomde kans om eeuwige roem als martelaar te krijgen. Hij krijgt de opdracht om zich met de vluchtelingenstroom te laten meedrijven om ongemerkt in België te komen. Een harde tocht door Europa waarbij hij steeds onder de radar moet blijven, niet mag opvallen omdat niets zijn heilige taak in gevaar mag brengen. Tijdens de tocht ontmoet hij Barika, een zelfbewuste vrouw die hij haat en bewondert. In Brussel zoekt hij Ahmed op die al bezig is met de aanslag voor te bereiden. Eenmaal in België zijn Abbou en Mounna op hun hoede omdat ze veronderstellen dat ze hun broeders niet zomaar kunnen verraden. Ze trouwen, Ali wordt geboren en stilaan worden ze zorgelozer. Ze weten echter niet dat Ahmed hen in het oog laat houden…

uitgeverij De Eenhoorn

Ik heb de zomeraanbieding via de website bekeken (17 mei).

Beatrijs Peeters – Vals nest (12+) – augustus
Drago wordt opgenomen in een pleeggezin. Hij wil er zich niet thuisvoelen, want dat ziet hij als verraad aan zijn echte ouders. Zijn pleegzus, Lisa, is minder aardig dan iedereen denkt. Zij verbergt veel voor haar ouders, en ziet Drago als een concurrent. Hoe sneller Drago weer vertrekt, hoe beter. De twee jongeren moeten tegen wil en dank samenleven in een huis dat gonst van geheimen en onderdrukte gevoelens.

uitgeverij De Fontein

Ik heb de zomeraanbieding via de website bekeken (12 april)

Eoin Colfer – Een vriendje voor altijd (6-) – augustus
Mattie is een verzonnen vriendje. Hij vindt het altijd geweldig als hij wordt opgeroepen, en elke keer weer doet hij hard zijn best het allerleukste denkbeeldige vriendje te zijn. Maar vroeg of laat vindt zijn vriendje een echt vriendje, in de echte wereld, en verdwijnt Mattie stukje bij beetje, tot hij door de wind wordt meegenomen.

Jozua Douglas – De ongelooflijke Ravi Ravioli (Costa banana 2) (10+) – september
Als president Fernando de spectaculaire magische show van hypnotiseur Ravi Ravioli op televisie ziet, nodigt hij hem meteen uit. Fernando wil meer weten over de ongelooflijke kunsten van de hypnotiseur. Al gauw raakt de president helemaal in de ban van Ravi en doet alles wat hij zegt.

uitgeverij De Vries-Brouwers

Ik heb de zomeraanbieding via de website bekeken (17 mei)

Helena Kraljic – Wie niet sterk is (6-) – mei
Wat moet je doen als je getreiterd wordt door een stel lelijke pestkoppen? Precies: je moet zorgen dat je slimmer bent dan zij…

Jeroen Schippers – Joke wil spoken (6-) – maart
ontvangen als recensieboek
Joke is een rondzwevende geest. Maar voor rondzwevende geesten valt er weinig te beleven. Om je dood te vervelen! Dus Joke wil iets anders: Joke wil spoken! Ze zoekt een goed laken om iedereen bang mee te maken. Maar dat valt toch niet mee. Jij kunt haar vast helpen!

uitgeverij Gottmer

Ik heb de zomeraanbieding via de post gekregen (bekeken 12 april)

Lisa Boersen – Timo en de oppasninja (8+) – juni
ontvangen als recensieboek
Als dat maar goed gaat… Ninja Yushi komt oppassen Timo’s moeder is stewardess en is veel van huis. Normaal gesproken komt oma oppassen, maar die ligt met een gebroken heup in het ziekenhuis. Even lijkt het erop dat Timo een week lang met de strenge buurvrouw zit opgescheept, maar gelukkig weet oma een betere oplossing – een au pair. Toevallig heeft het bureau er op korte termijn eentje beschikbaar: een Japanse jongen, en hij spreekt nog Nederlands ook! Maar al gauw wordt duidelijk dat Yushi geen gewone oppas is…

Irena Brignull – Havikskruid (12+) – juni
Een eeuwenoude profetie wordt werkelijkheid: nu de oude heksenkoningin op sterven ligt, zal het geslacht Havikskruid de nieuwe koningin leveren. En aangezien Ember Havikskruid weinig magische krachten lijkt te bezitten, ligt het voor de hand dat haar nichtje de uitverkorene is. Maar dan kruist de ‘gewone’ sterveling Poppy hun pad. Door haar leren de heksen wat mensen van vlees en bloed voelen: liefde, passie, verdriet, maar al snel ook jaloezie en haat. Als dan ook nog eens blijkt dat Poppy verontrustend veel bijzondere gaven heeft, komt de profetie op losse schroeven te staan…

Bobbie Peers – William Wenton en de luridiumdief (10+) – september
William woont met zijn ouders in een slaperig dorpje in Noorwegen. Acht jaar geleden moest zijn familie halsoverkop emigreren en van naam veranderen. Waarom weet hij niet precies, maar één ding weet hij wel: hij is gek op het kraken van codes. En daar is hij zo goed in, dat het hem als twaalfjarige lukt de moeilijkste code ter wereld te kraken.

uitgeverij HarperCollins Nederland

Ik heb de zomeraanbieding via de website bekeken (17 mei), maar geen boeken gezien die ik wil lezen

uitgeverij Holland

Ik heb de zomeraanbieding via de website bekeken (17 mei)

Simone Arts – Fashion academy: flamingo meets flower power (10+) 
Fashion is een must!
Tenminste, wél als je op de Fashion Academy zit: de enige school waar alles draait om mode. En op welke school is er vier keer jaar een modefeest en kun je ‘s avonds in de schoolbios series kijken omdat je met je klasgenoten op school woont? Maar wacht…. voor je denkt dat het alleen maar leuk is: school = school! Dus denk ook aan: #Huiswerk (veel) #Regels (streng) #Schooluniform (pimpen mag niet alleen, het moét) #En niet te vergeten: De Geheime Opdracht (wie oh wie krijgt hem?) Het eerste seizoen staat in het teken van flamenco & flowerpower. En dat betekent een Fashion Academy in Spaanse sferen en een zinderende modeshow. Jewel (je-weet-wel ,van het vlog Jewelzzz ) Falk

uitgeverij Hoogland & Van Klaveren

Er staat nog geen zomeraanbieding op de website (17 mei)

uitgeverij Karakter

Ik heb de zomeraanbieding via de post gekregen (bekeken 12 april). Ik heb geen boeken gezien die ik wil lezen

uitgeverij Karmijn

Er staat nog geen zomeraanbieding op de website (17 mei)

uitgeverij Kluitman

Ik heb de zomeraanbieding via de website bekeken (17 mei).

Sanne de Bakker – Bezoek van oma (8+) – augustus
Hoe leuk is het om je overleden oma weer te ontmoeten? Of is het misschien niet zo’n geslaagd idee? In het dorpje Krakelia komen eens per jaar alle doden terug op aarde om oude bekenden te ontmoeten. Bij Dieuwertje is het zover: ze heeft de juiste leeftijd bereikt en op 1 januari krijgt ze bezoek van haar overleden oma. Dieuwertje is dolblij om haar weer te zien. Maar er is één probleem: oma wil niet meer weg. En oma is echt heel leuk en grappig, maar ze bemoeit zich ook overal mee. Hoe komt Dieuwertje weer van haar af zonder haar te kwetsen?

Alex Gino – George (8+) – mei
ontvangen als recensieboek
George is een jongen. Om te zien tenminste. Want George weet zelf dat ze een meisje is. Ze houdt dit voor iedereen geheim. Totdat ze met de klas een toneelstuk van haar lievelingsboek gaan opvoeren. George wil supergraag de hoofdrol van Charlotte spelen. Maar ze mag van de juf niet eens auditie doen… omdat ze een jongen is. Samen met haar beste vriendin Kelly bedenkt George een plan. Zodat ze niet alleen Charlotte kan zijn – maar vooral zichzelf, voor eens en altijd.

Stephen & Lucy Hawking – De geheime sleutel naar het heelal (3 delen) (10+) – juni
ontvangen als recensieboek
De verhalen gaan over George, een heel normale jongen, met een groot geheim. Hij kan namelijk door het heelal reizen en intergalactische avonturen beleven. Het supergeheime computerprogramma Cosmos stuurt George op reizen door de ruimte. Het is zijn taak om Cosmos te beschermen zodat het niet in de verkeerde handen valt. Hierbij krijgt hij hulp van zijn buurmeisje Annie. En dat is hard nodig, want er gebeuren gevaarlijke dingen in de ruimte. Zo is er een gekke wetenschapper die een verschrikkelijk experiment wil uitvoeren en krijgen George en Annie een vreemd bericht…

uitgeverij Kramat

Er staat geen catalogus op de website

uitgeverij Lannoo

Ik heb de zomeraanbieding via de website bekeken (17 mei)

Kate DiCamillo – Neem mijn hand (10+) – juni
Raymie Nachtegaal heeft een plan. Als ze de kindermissverkiezing kan winnen, komt haar vader misschien terug. Maar daarvoor moet ze op majoretteles. Daar moet ze strijd aangaan met de piekerende Louise, die uit een echte showbizzfamilie komt; en met de vurige, koppige Emma, die vastbesloten is om de wedstrijd te saboteren. Maar hoe dichterbij de wedstrijd komt, hoe meer de meisjes – elk met hun eigen angsten en bekommernissen – elkaar vinden.

uitgeverij Lemniscaat

Ik heb de zomeraanbieding met de post ontvangen (bekeken 12 april)

Jenni Desmond – Alberts boom (6-) – juni
Alberts lievelingsboom huilt verschrikkelijk. Hij houdt maar niet op. Wat is er aan de hand? Hoe kan Alberts zijn vriend opvrolijken?

Jo Empson – Fijn konijn (6-) – juli
Konijn vond het fijn om allerlei konijnige dingen te doen, zoals springen en graven en slapen. Maar hij deed ook onkonijnige dingen… met muziek en kleur vulde hij het bos. Door hem voelden ook de andere konijnen zich fijn. Maar op een dag is hij verdwenen. Tot het verdriet van de andere konijnen komt Konijn niet meer terug. Maar hij heeft wel iets achtergelaten…

Alice Hoogstad – Mijn oma is een ooievaar (6-) – augustus
Ontmoet een bonte familie van dieren. Tante olijger, ome ooiedil, vader krokovaar, moeder tijgofant, broer olikroko en zus kokofant, en de hoofdpersoon zelf natuurlijk, ze hebben allerlei vrolijke, kleurige eigenschappen, hobby’s, karaktertrekken en uiterlijke kenmerken van de vier opa’s en oma’s (ooievaar, krokodil, tijger en olifant) – en van elkaar.

Mark Janssen – Niets gebeurd (6-) – mei
geleend bij de bieb
Er is alweer een hele dag niets gebeurd. Niek deed wel een handstand, ging zwemmen en zag muizen. Saar plukte een appel, gleed van een glijbaan en zag een blauwe vlinder. Maar verder was het vooral saai. Oersaai. Of viel het toch wel mee?

Maranke Rinck – Tangramkat (6-) – juni
ontvangen als recensieboek
Een jongen maakt een kat van tangram. Daarna besluit hij een vriendje voor de kat te maken. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan… De Chinese puzzel tangram bestaat uit zeven stukjes: twee grote driehoeken, één middelgrote driehoek, twee kleine driehoeken, één vierkant en één parallellogram. Met deze stukken kun je honderden figuren maken – maar je moet wel álle stukjes gebruiken. Puzzel je mee?

uitgeverij Leopold

Ik heb de zomeraanbieding via de website bekeken (12 april)

Tom Avery – Wat we niet wisten (12+) – september
Jamie en Ned zijn tweelingbroers. Ze doen van alles samen: fietsen, strandjutten, afleveringen van Star Trek kijken. Maar Ned is ziek, en op een dag zal hij Jamie achterlaten. Dan vinden de jongens een vreemd wezen op het strand. Ned wil één laatste avontuur. Stiekem verstopt hij Leonard, zoals hij het wezen noemt, in de garage. Jamie hoopt dat Leonard voor een wonder kan zorgen. Een wonder dat maakt dat Ned blijft. Want Jamie kan niet zonder Ned. Nu niet en nooit niet. Maar is Leonard wel gekomen voor een wonder? Of komt hij voor iets anders?

Marijn Backer – Toen de vogels kwamen (10+) – juni
Sanne is ziek. Ze slaapt steeds meer en ze weet dat ze niet meer beter zal worden. Ze krijgt een boek met sprookjes waaruit haar moeder haar voorleest. En ook Fee, het heksenmeisje uit een van die sprookjes, leest voor. Alleen Sanne kan haar zien. Langzamerhand gaat Sannes werkelijkheid steeds meer over in de sprookjeswereld waarover Fee haar vertelt. Fee stuurt haar zwaluw naar het Land van de Nacht, op zoek naar een geneesmiddel. Of kan de man met het toverfluitje Sanne redden? En Sanne zelf? Wat wil zij?

Tonke Dragt – Toen de maan blauw werd (10+) (heruitgave) – juli
Voor het gesloten hek van de tuin stond iemand: een gedrongen gedaante met een grote hoed en een donkere jas. Hij stond onbeweeglijk naar het huis te kijken. Joost kon zijn gezicht niet zien en toch voelde hij een rilling langs zijn ruggengraat gaan. Hij legde een hand op Pijls rug, en voelde dat het dier beefde. Ik kom van onder de aarde, Magog, Magog, Magoggeltje, zingen de kinderen op het schoolplein. En dan komen de tegels omhoog en rijst een gedaante uit de grond op! Joost durft het lied verder te zingen: Wat hebt ge voor mij meegebracht? Het antwoord is: Een blinkend blauwe maansteen. Om die te krijgen moet hij het voetspoor volgen, tot aan de diepe vijver in het bos, waar de Koning van de Onderwereld heerst. Gelukkig is hij niet alleen: zijn vriend Jan gaat mee. Ze ontmoeten ook Prins I-an, die een belofte aan de Koning moet inlossen. Joost en I-an lopen vele gevaren, maar gelukkig krijgen ze hulp van onverwachte zijde?

Maranke Rinck – Constant. Spelen in Nieuw Babylon (6-) – mei
Een nieuwe wereld, een nieuw geluid! Hoor het lied van de troubadour over de stad van de toekomst. Een stad die je zelf kunt inrichten, en waarin je de ruimte krijgt om zelf te ontdekken en te spelen. Machines en robots nemen het werk over, dus je hebt alle tijd van de wereld om te wandelen, te schilderen, te schrijven, vrienden te maken. Maar wat gebeurt er als opeens een tijger de stad binnenwandelt?

Erna Sassen – Er is geen vorm waarin ik pas (12+) – september
Tessel zit ‘vast’. Met haar profielwerkstuk. Met haar vrienden. Eigenlijk met bijna alles. In elk geval met zichzelf. Door een toeval ontmoet ze Evelien, die kort geleden haar zestienjarige dochter heeft verloren aan kanker. Er ontstaat een bijzondere band, die Tessel zelf niet helemaal begrijpt. Misschien heeft het ermee te maken dat Evelien de enige is die niet voorzichtig met haar is. En die niet aan beleefdheid doet.Stukje bij beetje onthult Tessel wat er is voorgevallen tussen haar en Parcival, een vriend die geen vriend bleek te zijn. Langzaam maar zeker kantelt haar kijk op zichzelf en op de gebeurtenissen. De schaamte hier – over maakt plaats voor woede, zodat Tessel uiteindelijk in staat is zich los te maken uit haar lethargie en haar zelfvertrouwen te herstellen.

Gideon Samson – Eilanddagen (12+) – juni
ontvangen als recensieboek
Ze kunnen je hand pakken en ze kunnen met je dansen, ze kunnen je op het eiland laten blijven en met je naar de sterren kijken, maar aan het eind van het liedje komt het er wel gewoon op neer dat zij verkering hebben (of hoe je dat ook noemt). En jij dus niet. Zo zit het toch?

Max Velthuijs – Het goedige monster (6-) – juni
Ergens op de wereld, in een klein land, leven de mensen tevreden, zonder grote zorgen. Tot de akkers van de boeren worden kaalgevreten. Uit het bos verschijnt een reusachtig monster dat vuur spuwt… Het blijkt echter veel te goedig om gevaarlijk te zijn. De mensen willen hem aan het werk zetten, maar het monster gaat zijn eigen gang. Tot iemand op een slim idee komt. Al snel kunnen de mensen niet meer zonder hem!

Max Velthuijs – Kikker en de vreemdeling (6-) (heruitgave) – juni
Op een dag komt een vreemdeling in het bos wonen. Rat. Eend waarschuwt dat ratten dieven zijn. Ze zijn lui, brutaal en werken niet. Dat weet toch iedereen! En Varkentje zegt dat ratten niet in het bos thuishoren. Maar Kikker besluit zelf een kijkje te gaan nemen.

uitgeverij Luitingh-Sijthoff

Ik heb de zomeraanbieding via de website bekeken (17 mei)

Lida Dijkstra – De ring van koning Salomo (8+) – september
Koning Salomo is een wijze, oude koning. Met zijn magische ring kan hij met demonen en engelen praten. Als op een dag zijn ring verdwijnt, gedraagt de koning zich heel erg vreemd. Wat is er aan de hand? Een weesjongen die in het paleis werkt, weet langzaam maar zeker het mysterie te ontraadselen…

Stephanie Garber – Het zwarte hart (12+) – oktober
De zussen Scarlett en Donatella ontvluchten uit angst voor hun wrede vader het kleine, afgelegen eiland waar ze wonen. Ze worden daarbij geholpen door de o zo verleidelijke maar onuitstaanbare Julian. Ze komen terecht op Dromeneiland, waar de jaarlijkse voorstelling van Caraval wordt gehouden. Het publiek speelt mee in een dodelijk spel en moet achterhalen wat fantasie is en wat echt. Vlak na aankomst op het eiland verdwijnt Donatella, en Scarlett kan maar aan één ding denken: haar zus terugvinden voor de boosaardige Meester van Caraval haar vindt en er doden vallen…

Wilma Geldof – Ollie en het kronkeldier (8+) – augustus
gekocht in de Kinderboekenweek
Ollie is bang. Bang voor de zee, die zijn ouders van hem heeft afgenomen. En bang voor de liefde van zijn pleegouders. Op een dag vindt Ollie een bijzonder dier, Kronkel. Ollie wil hem per se houden en verstopt hem in de schuur. Maar Kronkel hoort thuis in de zee en kwijnt weg in het schuurtje. Giga de goochelaar wil hem helpen. Maar kan Ollie Kronkel laten gaan?

Annabel Pitcher – Zwijgen is goudvis (12+) – juni
Zwijgen is goudvis is het meeslepende en hartverscheurende verhaal over een meisje dat niets liever wil dan haar plek in de wereld vinden. Wanneer ze een blog van haar vader onder ogen krijgt, staat haar wereld op z’n kop. Dat iedereen liegt en de wereld voor de gek houdt, is erg. Maar nog erger is de waarheid. Alle 617 woorden in de blog raken haar recht in het hart. En ze zijn stuk voor stuk waar…

Marlies Slegers – Vijftien (12+) – juni
ontvangen als recensieboek
De 15-jarige Elena voelt zich na de dood van haar vader eenzaam en onbegrepen. Dan leert ze Tim via een chatsite kennen. Ze wordt verliefd op hem en besluit hem te ontmoeten. Niet lang daarna is ze spoorloos…
De 17-jarige Job probeert zijn verleden met drugs en drank – en de reden dat hij zo ontspoorde – te vergeten. Zijn dominante vader maakt het hem niet gemakkelijk. Gelukkig kan hij zijn frustraties kwijt op de kickboksschool, waar hij Daan leert kennen. Maar waarom zegt Daan toch dat hij Job kent?
Dan doet Job een schokkende ontdekking en Elena heeft al haar moed nodig om niet als prooi te eindigen in de handen van een geslepen jager…

Piers Torday – De dieren van het duister (10+) – juli
Kester heeft de laatste wilde dieren gered. Zijn taak zit erop. Denkt hij. Maar diep in de grond, onder de stad, leven nog meer dieren: een gevaarlijke witte hond, een roedel vossen, een bemoeizuchtige spreeuw, een wanhopige rat en nog veel meer. En ze zijn bezig een aanval voor te bereiden op hun menselijke vijanden. Samen met Polly en een groepje zwerfkinderen probeert Kester de wraakzuchtige dieren tegen te houden. Kester heeft de laatste wilde dieren gered, maar kan hij nu de mensen redden?

uitgeverij Manteau

Ik heb de zomeraanbieding via de post gekregen (bekeken 12 april). Ik heb geen boeken gezien die ik wil lezen.

uitgeverij Moon

Ik heb de zomeraanbieding via de website bekeken (17 mei)

Sylvia Bishop – Een olifant op de stoep (8+) – augustus
Wanneer Jet op de ochtend van haar tiende verjaardag haar huis uitloopt, kan ze haar ogen niet geloven. Er zit een wat verwarde olifant op haar stoep. Zo begint een onverwachte en onwaarschijnlijke vriendschap. Kunnen een klein meisje en een nogal grote olifant samen wonen in een doodnormaal rijtjeshuis? Het gaat best goed. Ze verdienen geld door ritjes op de rug van de olifant te verkopen aan kinderen in het dorp. Maar er zijn kapers op de kust. Lukt het Jet om die te slim af te zijn? Kan ze haar olifant houden en beschermen? Gelukkig krijgt ze hulp uit onverwachte hoek!

Chris Callaghan – Het grote chocoplot (8+) – augustus
Jelly woont samen met haar familie in Chompton-on-de-Lyte, waar iedereen dól op chocolade is. Wanneer het einde der chocoladetijden wordt aangekondigd, kan Jelly haar oren niet geloven. Vastbesloten om het te onderzoeken, volgt Jelly samen met haar oma een spoor van aanwijzingen dat hen naar een deftige chocolaterie leidt. De eigenaar Garibaldi Chocolati is verdacht zelfvoldaan over zijn winkel, hoewel deze op het randje van een faillissement balanceert. Kunnen Jelly en haar oma chocola op tijd redden van de ondergang?

Kate Ling – Eenzaam en extreem ver weg (Ventura-saga 1) (15+) – juli
ontvangen als recensieboek
De 16-jarige Seren leeft aan boord van de Ventura, een ruimteschip van de NASA. De bemanning omvat meerdere generaties en is op weg naar de dichtstbijzijnde bewoonbare planeet. Seren worstelt met de zin van het leven, haar familie en de liefde. Haar generatie werd aan boord geboren, heeft de aarde nooit gekend, maar zal ook de eindbestemming niet bereiken. Haar leven speelt zich af aan boord van de Ventura, en iets anders zal ze nooit kennen. Tenminste… dat is de gedachte waarmee ze is opgevoed.

Julie Murphy – Dumplin’ (15+) – augustus
ontvangen als recensieboek
Willowdean Dickson heeft een maatje meer en vindt dat geen probleem, terwijl iedereen om haar heen geobsedeerd is door de aankomende missverkiezing. Pas als Will een relatie krijgt met haar oogverblindend knappe collega Bo, begint ze te twijfelen over haar figuur. Om haar zelfvertrouwen terug te krijgen, besluit Will het meest afschuwelijke te doen dat ze zich kan voorstellen: ze geeft zichzelf op voor de Clover City’s Missverkiezing. Gaandeweg laat Will niet alleen Clover City versteld staan, maar vooral zichzelf.

uitgeverij Ploegsma

Ik heb de zomeraanbieding via de website bekeken (12 april)

Marieke van Ditshuizen – Oma’s hoofd is versleten (6-) – augustus
Oma Oliie en kleindochter Fien hebben een bijzondere band. Het is voor Fien niet makkelijk als blijkt dat oma dementie heeft. Waarom doet oma soms vreemd? En waarom moet ze ergens anders wonen? Mama probeert het zo goed als ze kan uit te leggen.

Janny van der Molen – Helden! Mensen die de wereld mooier maakten (10+) (heruitgave) – september
Iedereen kan een held zijn, maar sommigen zijn écht ‘superhelden’. Mensen als Nelson Mandela, Florence Nightingale, Mahatma Gandhi of Anne Frank. Die opkwamen voor de rechten van anderen, of vertrouwen bleven hebben in de goedheid van mensen, dwars tegen de vaak afschuwelijke werkelijkheid in. Over zulke helden gaat dit boek, zodat zij voor lezers van vandaag een inspiratiebron kunnen zijn. Speciaal voor deze editie schreef Janny van der Molen drie nieuwe verhalen: over Malala, over Maria Mon­tessori en over Nkosi Johnson, de jongen die tot zijn dood vocht tegen de discriminatie van aidspatiënten. Hij overleed op 12­jarige leeftijd en kreeg de Internatio­nale Kindervredesprijs.

Anne-Marieke Samson – Ik ben Miran. Verhalen van asielzoekerskinderen (8+) – september
Hoe is het om als kind op de vlucht te zijn? Om in een heel nieuw land terecht te komen, waar je de taal niet spreekt en waar alles heel anders is? Hoe is het om op een azc te wonen? En hoelang duurt het voor je weet of je mag blijven…? De IND krijgt dagelijks verzoeken van scholen om in­formatie en materiaal waarmee juffen en meesters in de klas over vluchtelingen kunnen praten. Om in deze behoefte te voorzien schreef Anne­Marieke Samson dit boek. Zij is redacteur/communicatieadviseur bij de IND en interviewde tal van migrantenkinderen. Niet alleen over nare dingen, maar ook over fijne, zoals nieuwe vrienden krijgen.

uitgeverij Querido

Ik heb de zomeraanbieding via de website bekeken (12 april)

Gerda Dendooven – Stella, ster van de zee (8+) – september
Een visser vindt op een dag een klein meisje in zijn netten. Waar komt ze vandaan, wie is ze, wie zijn haar ouders? Niemand weet het. Daarom beslissen de man en de vrouw om het kind te houden. Ze noemen haar Stella Maris, Ster van de Zee. Stella gaat naar school, wordt een kind onder de kinderen van het dorp. Maar ze groeit heel hard en blijft groeien, tot ze te groot wordt voor de klas, voor haar bed, zelfs voor het huis. Ze voelt zich anders, niet meer thuis, en besluit om op zoek te gaan naar het land waar ze vandaan komt. Stella vertrekt weer over zee, maar niet zonder de belofte altijd van haar pleegouders te blijven houden…

Hans Hagen – Jubelientje en de hoed van oma Blootje (6+) – augustus
Op zolder ontdekt Jubelientje prachtige tekeningen die haar opa lang geleden heeft gemaakt. Schetsen van een bijna blote vrouw met alleen maar een hoed. Jubelientje kent die hoed – ze draagt hem elke dag. En die vrouw… ‘Oma, dat ben jij!’ Door het schetsboek komt Jubelientje op het idee een museum in de schuur te maken: Het Wat Heb Je Op Je Hoofd Museum. Samen met Dirk-Jan verzamelt ze hoeden, helmen, haren, en zelfs een hertengewei. En misschien mogen ze wel een hoed van koningin Maxima lenen, of haar kroon…En oma organiseert maar liefst zes vrolijke verjaardagspartijtjes, omdat ze 66 wordt. Ze neemt Jubelientje en Dirk-Jan mee naar het Rijks-, het Spoorweg- en het Kinderboekenmuseum, naar het Stedelijk, het Museon en naar het Muiderslot.

Marjolijn Hof – Lepelsnijder (10+) – september
Janis woont samen met de oude Frid boven op een berg, ver van de bewoonde wereld. Contact met andere mensen heeft Frid verboden, want de wereld is veel te onveilig: er heerst een gevaarlijke ziekte en overal liggen vijanden op de loer. Alleen Frid zelf daalt af en toe de berg af om de sierlijke lepels te verkopen die Janis uit hout snijdt en om voorraden in te slaan. Maar dan keert Frid niet terug van een van zijn tochten en krijgt Janis bezoek van de koopman Schenkelman, die Frid beschuldigt van leugens en bedrog. Janis blijft alleen achter en als het eten opraakt kan hij maar één ding doen: hij laadt wat spullen op de ezel Kiezel, roept de hond Luki en begint aan de levensgevaarlijke afdaling. Janis hoopt een spoor van Frid te vinden maar algauw realiseert hij zich dat hij op zoek moet naar iets nog belangrijkers: zijn afkomst.

Jean Reidy – En dat doen we dus (6-) – mei
Wat wordt daar elke dag gebouwd? Een hele week lang? Het is een speeltuin! Op zaterdag is alles eindelijk klaar. Iedereen is welkom!

Edward van de Vendel – Ik ben bij de dinosaurussen geweest (6-) – augustus
Edward van de Vendel en Floor de Goede maakten samen een toegankelijk en grappig prentenboek over een jongetje dat dol is op dinosaurussen. Iedere dag verdwaalt hij in zijn lievelings-dino-prentenboek en beleeft zo de meest spannende avonturen met de T-Rex, de stegosaurus en vele anderen. Zijn ouders en zusjes begrijpen er niets van. Tot ze het boek ook gaan lezen…

uitgeverij Rubinstein

Ik heb de zomeraanbieding via de post gekregen (bekeken 12 april). Ik heb geen boeken gezien die ik wil lezen.

uitgeverij UnieboekSpectrum

Ik heb de zomeraanbieding via de website bekeken (17 mei)

Van Goor en Van Holkema & Warendorf
Ali Benjamin – Suzy en de kwallen (12+) – juli
ontvangen als recensieboek
Nadat haar voormalige beste vriendin verdrinkt, is Suzy Swanson ervan overtuigd dat dit komt dooreen zeldzame kwallenbeet. Dingen gebeuren immers heus niet zomaar. Teruggetrokken in haar eigen stille wereld, ontwikkelt ze een plan om haar theorie te bewijzen, zelfs als het betekent dat niemand haar gelooft en ze de wereld over moet reizen in haar eentje.

Kathryn Littlewood – Het geheime ingrediënt van Bakkerij Bliss (10+) – juni
Nadat Roos Bliss de bakwedstrijd heeft gewonnen, is ze niet alleen wereldberoemd, maar ook voer voor paparazzi. Ze blijft het liefst binnen, maar wanneer haar ouders opeens verdwenen zijn, kan ze niets anders dan in actie komen. Roos en haar broers ontdekken al snel dat de verdwijning samenhangt met een veel groter gevaar en dat dat complot de gehele mensheid bedreigt: een vreselijke firma die tijdens een internationaal congres alle wereldleiders wil beïnvloeden met magische ingrediënten – met rampzalige gevolgen. Maar kan Roos zo”n wereldramp wel voorkomen én tegelijkertijd haar ouders redden?

Tosca Menten – Siem Subliem en het geklutste ei (8+) – juni
Siem woont al heel lang bij opa en oma. Siem en opa kunnen samen wel lachen. Ze hebben dezelfde gekke fantasie en bedenken iedere dag een nieuw woord. Maar Siems oma is een autoritaire ex-legerkolonel en Siem moet iedere dag met haar de Slag om Slommeren spelen. Dan krijgt de familie een nieuwe overbuurman. Professor Vladimir Gieg denkt nog gekker dan Siem. Vladimir benoemt Siem tot zijn assistent en Siem mag getuige van zijn van Vladimirs experimenten. Samen werken ze aan een uitvinding die geschiedenis zal schrijven. Maar precies op het moment dat ze De Ontdekking Van De Eeuw doen, gaat alles ineens afgrijselijk mis…

Sanne Roosenboom – Het ministerie van oplossingen (10+) – september
Nina is een avontuurlijk meisje van 11 jaar dat niet van stilzitten houdt. Haar vader is postbode en als hij op een dag een brief aan het mysterieuze Ministerie van Oplossingen mee naar huis neemt, schreeuwt die er natuurlijk om gelezen te worden. De brief is van de 9-jarige Ruben die op school gepest wordt door de gemene Sophia en haar vriendinnen. Hij hoopt dat het ministerie hem kan helpen dit op te lossen. Nina besluit dan om samen met haar beste vriendin, Alfa, Ruben te gaan helpen, aangezien zo’n ministerie natuurlijk niet echt bestaat. Maar dankzij Ruben en zijn stokoude buurvrouw ontdekken ze dat ze zich daarin vergissen: er heeft wel degelijk een Ministerie van Oplossingen bestaan. Ze kunnen zelfs meehelpen aan het opnieuw oprichten ervan, als Sophia hun geheim tenminste niet ontdekt.

Jacques Vriens – Smokkelkinderen (10+) – september
Arie groeit op in Zuid-Nederland tijdens de crisis van de jaren dertig. Zijn vader probeert met smokkelen aan geld te komen. Hij smokkelt van alles naar België, vooral boter, “het vette goud”. Samen met zijn gehandicapte oudere zus en zijn vader woont Arie bij zijn bazige oma. Over zijn moeder wordt nooit gesproken. Ze zou zijn gestorven bij zijn geboorte. Arie ziet uit naar de dag waarop hij voor het eerst mee mag gaan smokkelen en als “voorloper” moet kijken of de kust veilig is. Maar sommige smokkelaars plegen verraad door de grenswachters in te lichten over op handen zijnde acties. De onrust in het dorp en op school neemt toe. Arie komt midden in die strijd terecht als blijkt dat de vader van zijn vriendinnetje Lisa een van de verraders is. En dan hoort hij tijdens een smokkelnacht ineens iets over zijn moeder…

Best of YA
Iris Boter – Mislukt (15+) – augustus
Zou jij het verleden veranderen als je dat kon?? Loïs krijgt die kans – maar tegen welke prijs? Loïs zit op de kunstacademie. Niemand mag haar goed verborgen geheim weten en daarom houdt ze iedereen op afstand. Zelfs die lieve en leuke Giel. Als Loïs haar studentenkamer uit moet, biedt Giel aan om te helpen en dan blijkt dat hij haar wel ziet zitten. Loïs vindt het doodeng en geweldig tegelijk. Al snel vindt ze een kamer bij mevrouw De Vogel in huis. Maar er gebeuren vreemde dingen: de kat lijkt haar te herkennen en Loïs kan opeens prachtig pianospelen, zonder dat ze dat ooit geleerd heeft. Door Giel breekt er een andere tijd aan. Loïs bloeit helemaal op. Liefde is niet zo moeilijk als ze dacht. Toch mag hij nog steeds niet te dichtbij komen, maar hoelang blijft hij dat accepteren? Dan valt Loïs van de trap en wordt alles anders. Alles.

Sarah J. Maas – Hof van mist en woede (15+) – juli
Feyre heeft de vloek van Amarantha verbroken en is teruggekeerd naar het Lentehof, maar daarvoor moest ze een hoge prijs betalen. De vreselijke dingen die ze heeft gedaan om Tamlin te redden kan niet ze vergeten en ook haar afspraak met Rhysand, Edelheer van het gevreesde Nachthof, heeft ze maar al te goed onthouden. Terwijl Feyre haar weg zoekt door een doolhof van politiek, passie en duizelingwekkende macht, doemt er een veel groter kwaad op. Feyre zou het kunnen tegenhouden, maar alleen als het haar lukt om haar angstaanjagende krachten te beheersen en haar gekwelde ziel te helen.

Mirjam Mous – 2C (15+) – juni
Klas 2C gaat met een touringcar voor een werkweek naar de Ardennen. Amper vertrokken, ontvangen de leerlingen een bericht via de telefoon. In de bus ligt een dvd die afgespeeld moet worden. De chauffeur laat het filmpje zien: er is een bom aan boord! Niemand mag de bus in of uit. Zolang er geluisterd wordt, loopt niemand gevaar. De vraag is wie, hoe en waarom? En is er echt een bom aan boord of is het een grap of een afleidingsmanoeuvre?

Amy Tintera – Reboot (15+) – juli
ontvangen als recensieboek
De zeventienjarige Wren Connolly werd vijf jaar geleden neergeschoten. Na 178 minuten kwam ze weer tot leven – als Reboot. Reboots zijn ongekend sterk, snel en onkwetsbaar, maar hoe langer ze dood zijn geweest hoe minder menselijk ze terugkeren. Wren is met haar 178 minuten de dodelijkste Reboot die er is. Callum Tweeëntwintig daarentegen is nog praktisch menselijk. Wren moet hem opleiden tot soldaat, maar Callum is langzaam, stelt te veel vragen en heeft altijd een glimlach op zijn gezicht. De training verloopt moeizaam, maar Callum maakt iets in haar los. Als ze in zijn buurt is, voelt ze zich menselijker dan ooit. Wren heeft nog nooit een bevel genegeerd, maar wanneer ze het bevel krijgt om Callum te elimineren besluit ze alles op alles te zetten om hem te redden.

uitgeverij Veltman

Er staat nog geen zomeraanbieding op de website (17 mei)

uitgeverij De Vier Windstreken

Ik heb de zomeraanbieding via de website bekeken (17 mei)

Ashild Kanstad Johnsen – Ella & Bas bouwen een stad (6-) – juni
Ella is verhuisd naar de stad waar Bas al heel lang woont. Allebei vinden ze de stad maar grijs, en vol, en recht, en vooral SAAI! En waarom zou het er zo uit moeten zien? Er zijn toch miljoenen kleuren en biljoenen vormen? Ella en Bas besluiten een stad te ontwerpen zoals zij die graag zien, met veel bochten, geheime bergplaatsen en mooie pleinen. Van gebruiksvoorwerpen maken ze vervolgens een schaalmodel dat ze laten zien aan de medewerkers van de gemeente. Die kunnen toch geen nee zeggen tegen de uitvoering van hun prachtige ontwerp?

David Litchfield – Het huis van oma (6-) – mei
Een kleine jongen bouwt iets heel bijzonders als zijn oma overlijdt. Als hij klaar is, kijkt hij in de ogen die hij zelf heeft gemaakt en zegt: “Oma, wakker worden.” Plotseling is het of de sterren dichterbij komen. Oma leeft weer! Een nachtelijk avontuur begint.

Olivier Tallec – Lodewijk I koning der schapen (6-) – juni
De wind blaast een blauwe kroon naar Lodewijk en als hij deze opzet voelt hij zich meteen heel anders, bijzonder. Voorbij is het grazen in de wei, vanaf nu is hij Lodewijk I, koning der schapen! Lodewijk neemt zijn taak serieus: hij spreekt zijn onderdanen toe, laat ze in de schapenpas lopen en tolereert alleen de mooiste schapen in zijn buurt. Maar hoelang kan dat goed gaan?

Welke boeken zou jij willen lezen?

Zie ook mijn wensenlijstje met boeken die in het voorjaar uitkwamen

Designed by Freepik

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Geef een reactie

Onzinreacties en spam worden natuurlijk niet geplaatst...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.