Jan Terlouw – Het touwtje uit de brievenbus & Katoren revisited

geplaatst in: Recensie | 0
Jan Terlouw – Het touwtje uit de brievenbus & Katoren revisited

Op 30 november 2016 hield Jan Terlouw in De Wereld Draait Door een pleidooi over vertrouwen in de samenleving, met als symbool het 'touwtje uit de brievenbus'. Het pleidooi werd veel besproken en is in dit boekje in z'n geheel na te lezen. Het dient als inleiding op het langere 'Katoren revisited'. Hierin vertelt Terlouw, aan de hand van zijn klassieke jeugdboek 'Koning van Katoren', hoe hij de maatschappij op dit moment beschouwt. 

Informatie
Schrijver: Jan Terlouw
Titel: Het touwtje uit de brievenbus & Katoren revisited
Uitgeverij: Lemniscaat
Jaartal: 2016
Bladzijden: 65
Genre: zonder genre
Leeftijd: 18+

Wanneer heb ik dit boek gelezen?
Boek gelezen: 18 september 2017
Mijn mening:

De leukste plek om een boek te kopen is een (kinder)boekwinkel. Als je toch online wilt kopen doe dat dan via een linkje hieronder en ondersteun mijn website. Of leen het boek bij de bibliotheek.
bol.com

Mijn samenvatting

Het pleidooi van Jan Terlouw, De Wereld Draait Door, 30 november 2016
Toen ik een kind was, was het oorlog. De Tweede Wereldoorlog was van mijn zevende tot mijn dertiende jaar. En toen het voorbij was, toen ik student was, toen ik mijn dienstplicht vervulde en toen ik mijn eerste onderzoeksbaan kreeg, was Nederland wat je noemde ‘in wederopbouw’: de huizen werden hersteld, de kerken en de andere gebouwen. Maar vooral waren we de welvaartsstaat aan het bouwen. Dat wil zeggen: de AOW kwam tot stand – ouderdomspensioen voor iedereen, het Ziekenfonds, de Ziektewet – medische zorg voor iedereen. Dat gebeurde.
In die tijd woonde ik met mijn jonge gezin in een Singelhuis in Utrecht. En overal hingen touwtjes uit de brievenbussen. Kinderen konden gewoon de voordeuren opentrekken en bij elkaar naar binnen lopen. Volwassenen ook. We vertrouwden elkaar en we zeiden: ‘Make love, not war.’ We hadden natuurlijk kritiek op de regering en we vonden dat dingen anders moesten, maar we wantrouwden ze niet. De regering had moreel gezag in die tijd.
Nu is het bijna 2017 en er zijn heel veel dingen veranderd. (blz. 7)

Op 30 november 2016, bijna een jaar geleden, was Jan Terlouw te gast bij het tv-programma De wereld draait door. Hij vertelde daarin over de dingen die hij miste in de politiek van tegenwoordig. Hij haalde het voorbeeld aan van het touwtje uit de brievenbus dat zijn ouders vroeger hadden. Daarmee gaf hij aan dat mensen elkaar vertrouwden. Iets wat volgens hem tegenwoordig ontbreekt. Wat hij nog meer vertelde staat in dit boekje.

Het tweede deel van dit boekje gaat over zijn bekendste jeugdboek Koning van KatorenDit boek verscheen in 1971 en gaat over Stach die graag koning wil worden. Hij krijgt zeven ontzettend moeilijke opdrachten.

We zijn enorm bevoorrecht: we leven in een van de beste landen van de wereld. Dat maakt onze verantwoordelijkheid voor de rest van de wereld des te groter. Stach horen wij allemaal te zijn. (blz. 64)

Over dit boek

Het is een dun boekje en ik vond het interessant om te lezen. Koning van Katoren is één van mijn favoriete jeugdboeken en dat maakt het leuk om te lezen hoe Jan Terlouw de opdrachten van Stach verbind met het heden. Het boekje is een essay over hoe Jan Terlouw tegen de maatschappij en onze wereld aankijkt.

Met dank aan uitgeverij Lemniscaat voor het recensie-exemplaar


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Geef een reactie

Onzinreacties en spam worden natuurlijk niet geplaatst...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.