boekomslag Daniel Kehlmann - Tijl

Tijl Uilenspiegel, legendarisch entertainer en provocateur, staat er alleen voor wanneer zijn vader, verdacht van duivelse magie, begin zeventiende eeuw door de kerk ter dood wordt veroordeeld. De jonge Tijl moet vluchten en trekt door een door godsdienstoorlogen geteisterd Europa, waar iedereen van huis en haard is verdreven. Zo ook Frederik van Bohemen, de ‘Winterkoning’, die na een koningschap van slechts één winter Praag moet verlaten en als balling zijn toevlucht zoekt in Den Haag. Tijl wordt zijn hofnar en kan het vooral goed vinden met zijn vrouw Liz – net als hij een rebelse geest met een groot rechtvaardigheidsgevoel.

Klik hier voor meer informatie over dit boek

Wat vind ik van dit boek?

Op 24 september ben ik begonnen met het luisteren naar dit verhaal over Tijl Uilenspiegel. Hij heeft niet echt bestaan, maar hij is bekend geworden door allerlei verhalen over hem. Tijl is een mythisch figuur. In dit boek leef je als lezer mee met Tijl Uilenspiegel. Je leert hoe hij is opgegroeid en hoe hij een reizende artiest is geworden. Ondertussen wordt er ook verteld hoe het leven in Europa aan het begin van de zeventiende eeuw was. Er waren meerdere oorlogen, en Tijl reisde in die tijd door heel Europa. Hij was welkom bij koninklijke hoven en heeft daarbij veel gezien.

Ik vond het een fascinerend verhaal om naar te luisteren tijdens mijn dagelijkse wandelingen. Ik vond het leuk om te horen over de intriges bij de verschillende koningen en hoe Tijl Uilenspiegel er overal voor zorgde dat hij een goed leven had.


Geef een antwoord

Onzinreacties en spam worden natuurlijk niet geplaatst...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.