Voor dit jaar heb ik twee leuke scheurkalenders gekocht: eentje van National Geographic en eentje over 365 romans die je als boekenlezer gelezen wilt hebben. Het leuke van een scheurkalender is dat je elke dag een nieuwe foto of boekinformatie leest. Een nadeel van zo’n kalender is dat je de blaadjes weer weggooit en niet bewaard. Het lijkt mij een leuk idee om dit jaar wekelijks een foto te plaatsen met daarop de kalenderblaadjes van die week.

Dinsdag 1 januari

boekomslag W.F. Hermans - De donkere kamer van Damokles

W.F. Hermans – De donkere kamer van Damokles
Van Oorschot 1958, 336 bladzijden
De donkere kamer van Damokles vertelt het verhaal van Henri Osewoudt, sigarenhandelaar te Voorschoten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontmoet hij de verzetsman Dorbeck, die sprekend op hem lijkt op één ding na, dat hij zwart haar heeft terwijl Osewoudt blond is, en die hem opdrachten geeft die hij gewillig uitvoert. Naar aanleiding van zijn daden wordt Osewoudt gevangen genomen, komt weer vrij, pleegt een moord, nog een moord. Na de bezetting lijkt alles zich tegen hem te keren en wordt hij gekwalificeerd als landverrader. Zich beroepen op Dorbeck blijkt onmogelijk: er is geen enkel spoor dat leidt tot deze man. Het enige dat Osewoudt heeft om de wereld Dorbecks bestaan te bewijzen is een camera met een foto van Dorbeck erin, maar ook die foto blijkt uiteindelijk niet te bestaan. Bestaat Dorbeck echt of heeft Osewoudt hem verzonnen? Is hij Osewoudts superego? In hoeverre is Osewoudt zelf verantwoordelijk voor zijn daden? Koop dit boek bij bol.com

Dit boek las ik voor het eerst op de middelbare school en ik vond het geweldig. Inmiddels heb ik het boek meerdere keren herlezen en ik blijf het een ontzettend goed verhaal vinden.

Woensdag 2 januari

boekomslag Louis Couperus - Boeken der kleine zielen

Louis Couperus – De boeken der kleine zielen
Veen 1901-1903, 664 bladzijden
‘Wat er nog kwam, Marianne… Ach, niet veel, maar de kleine ziel heeft ook niet veel nodig: een grein maar, een korrel… een grein van werkelijke waarheid en werkelijkheid… een korreltje… maar dat groot genoeg was als een schat… Want de kleine zielen hebben niet veel nodig… Een grein maar, een korrel… En van die korrel deelde ze, Marianne, dan nog wel wat mee… aan anderen… Mijn kind, dat is het hele geheim… Van die korrel nog overvloed mee te delen… aan anderen. Maar de korrel krijg je eerst laat, mijn kind, en om dat atoom van waarheid te bezitten… moet je eerst door alles heen… wat droom is.’ Louis Couperus schetst ons groots in onze kleinheid in de romancyclus De boeken der kleine zielen. Soms, heel soms, laat hij ons – afgunstige, ijdele en rancuneuze mensen – in een sprankje licht tot leven komen. Koop dit boek bij bol.com

Ik heb meerdere boeken van Louis Couperus gelezen, maar dit boek ken ik nog niet. Ik vind zijn boek Eline Vere een geweldig boek. Ik hou van de schrijfstijl van Couperus en ik ben dan ook erg benieuwd naar De boeken der kleine zielen.

Donderdag 3 januari

boekomslag Frederik van Eeden - Van de koele meren des doods

Frederik van Eeden – Van de koele meren des doods
Versluys 1900, 284 bladzijden
De hoofdpersoon, Hedwig de Fontayne, wordt in 1856 geboren. Zij blijkt een zeer gevoelig meisje te zijn. Op 20-jarige leeftijd trouwt Hedwig met Gerard. Ze kampt steeds meer met neerslachtigheid en gaat naar zee om te herstellen. Daar ontmoet zij de pianist Ritsaard, met wie zij een relatie krijgt. Ze vertrekt met hem naar Engeland, waar zij, als de relatie al tanende is, bevalt van een dochtertje. Het dochtertje sterft na enkele dagen. Hedwig lijdt aan een – wat we nu zouden noemen – postnatale psychose en vertrekt naar Parijs. Zij raakt het contact met de werkelijkheid volledig kwijt en komt terecht in een psychiatrisch ziekenhuis. De behandeling met morfine leidt tot een verslaving die Hedwig niet anders kan bekostigen dan door zich te prostitueren. Als zij de grenzen van de wanhoop heeft bereikt, laat zij zich opnemen om af te kicken. In het ziekenhuis maakt zij kennis met zuster Paula, die Hedwig helpt haar problemen te boven te komen. Na haar herstel keert Hedwig terug naar Nederland, waar zij in een piepklein huisje naast het arme boerengezin Harmsen gaat wonen. Daar leidt zij een nederig bestaan en vindt ze op een bescheiden manier het geluk. Koop dit boek bij bol.com

Ik heb dit boek gelezen voor mijn leeslijst op de middelbare school. De traagheid en het pessimisme van het verhaal sprak me erg aan. Het zou leuk zijn om het boek weer eens te herlezen.

Vrijdag 4 januari

boekomslag David Mitchell - Wolkenatlas

David Mitchell – Wolkenatlas
Querido 2004, 540 bladzijden, vertaald door Aad van der Mijn
In Wolkenatlas verweeft David Mitchell zes verhalen: het avontuurlijke reisverslag van notaris Ewing, de hilarische brieven van oplichter Frobisher, de thriller van roddeljournaliste Luisa Rey, de lotgevallen van uitgever Cavendish en het vraaggesprek met de kloon Sonmi-451. Het zesde verhaal speelt zich af in de toekomst, als de mensheid bijna ten onder is gegaan. Koop dit boek bij bol.com

Ik heb twee andere boeken van hem ongelezen in mijn kast staan, namelijk Dertien en Number9dream. Deze boeken moet ik maar eens inplannen voor mijn leesplanning. The thousand autumns of Jacob de Zoet heb ik gelezen toen wij in 2011 in Australië op reis waren en ik vond het een geweldig boek. Of ik Wolkenatlas wil lezen weet ik niet, want ik hou niet zo van korte verhalen.

Zaterdag 5 januari

boekomslag Gerard Reve - De avonden

Gerard Reve – De avonden
De Bezige Bij 1947, 242 bladzijden
In Frits van Egters weerspiegelt zich de jeugd, die zijn leven ziet verlopen in zinloosheid, eentonigheid en eenzaamheid. humor en de hoop dat er toch een hoger en groter Iets bestaat, houden hem op de been. Koop dit boek bij bol.com

Ik heb dit boek pas gelezen toen ik Nederlands ging studeren in Nijmegen. Ik vond het een verschrikkelijk boek. Het is saai en er gebeurt helemaal niets. Dit boek wil ik zeker niet herlezen.

Zondag 6 januari

boekomslag Jeroen Thijssen - Solitude

Jeroen Thijssen – Solitude
Nieuw Amsterdam 2014, 464 bladzijden
De Nederlandse koloniale geschiedenis door de ogen van een ontwortelde familie, in vier generaties. Koop dit boek bij bol.com

Zowel de schrijver als het boek zijn mij volledig onbekend. Bovenstaande omschrijving, en de omschrijving op de kalender, zorgen er niet voor dat ik het boek snel wil lezen.


Geef een reactie

Onzinreacties en spam worden natuurlijk niet geplaatst...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.