365 romans die je als boekenlezer gelezen wilt hebben – 2

geplaatst in: Kalender | 0

Voor dit jaar heb ik twee leuke scheurkalenders gekocht: eentje van National Geographic en eentje over 365 romans die je als boekenlezer gelezen wilt hebben. Het leuke van een scheurkalender is dat je elke dag een nieuwe foto of boekinformatie leest. Een nadeel van zo’n kalender is dat je de blaadjes weer weggooit en niet bewaard. Het lijkt mij een leuk idee om dit jaar wekelijks een foto te plaatsen met daarop de kalenderblaadjes van die week.

boekomslag Nathan Hill - De Nix

Maandag 7 januari: Nathan Hill – De Nix (2016)
De Bezige Bij 2016, 702 bladzijden, vertaald door Dennis Keesmaat
Samuel Anderson is een schrijver met een writer’s block, een verveelde leraar op een plaatselijke universiteit. Zijn moeder heeft hij niet meer gezien sinds ze hem als kind in de steek liet. Maar dan ziet hij haar, ruim twintig jaar later, op het nieuws, terwijl ze stenen gooit naar een ultraconservatieve politicus. Koop dit boek bij bol.com

Ik heb dit boek niet gelezen, maar wel eens in de boekhandel bekeken. Bovenstaande omschrijving maakt mij nieuwsgierig, dus ik ga dit boek op mijn wil-ik-lezen-lijstje zetten.

boekomslag Husch Josten - Wittgenstein op de luchthaven

Dinsdag 8 januari: Husch Josten – Wittgenstein op de luchthaven (2017)
Cossee 2018, 156 bladzijden, vertaald door Anne Folkertsma
14 november 2015. In de ochtend na de aanslagen van Parijs wil de journaliste Karen voor een reportage van Londen naar de Franse hoofdstad vliegen. Maar de luchthaven Heathrow lijkt op een vesting, nadat een anonieme beller gedreigd heeft een vliegtuig op te blazen. Informatie blijft uit en het wachten begint. Opnieuw heeft Karen het gevoel vast te zitten. Niets lijkt op de juiste plek terecht te komen, ook niet privé. Niet met haar vriend Ben, die zijn Adele niet los kan laten en ook niet met de door haar bewonderde Franse fotojournalist Julien. Hij is al dagen in Parijs en onbereikbaar. Afleiding van haar onrust biedt een oudere man, die te midden van al dat lawaai in terminal twee in een boek van Wittgenstein zit te lezen. Karen raakt met hem in gesprek. Maar Wittgenstein (zo noemt ze de man) blijkt een scepticus die de journalistiek niet bijzonder hoog heeft zitten. ‘Waar haal je je verhalen vandaan?’, vraagt hij. ‘Alles is toch al vele malen verteld!’ En zij, slimme journaliste, spint Wittgensteins draad verder. ‘Ik zoek het niet-vertelde verhaal over een gebeurtenis die wij niet in ons leven willen toelaten.’ Juist op dat moment is een geweldige explosie te horen en krijgt Karen – zonder dat zij het weet – haar ‘niet-vertelde verhaal’. Koop dit boek bij bol.com

Ik heb nog nooit van dit boek gehoord, maar de omschrijving maakt me nieuwsgierig. Ik denk dat ik dit boek op mijn wil-ik-lezen-lijstje ga zetten.

boekomslag Josefine Klougart - Een van ons slaapt

Woensdag 9 januari: Josefine Klougart – Een van ons slaapt (2012)
Oevers 2018, 292 bladzijden, vertaald door Michal van Zelm
Als ze naar huis terugkeert om haar moeder te bezoeken die aan kanker sterft, verhaalt de ik-persoon over een korte, intense liefdesaffaire en het verdriet en desillusie als gevolg van het einde ervan. Koop dit boek bij bol.com

Ook van dit boek heb ik nog nooit gehoord, maar het lijkt mij ook niet zo boeiend.

boekomslag Marjolijn van Heemstra - En we noemen hem

Donderdag 10 januari: Marjolijn van Heemstra – En we noemen hem (2017)
Das Mag 2017, 220 bladzijden
Op 5 december 1946 wordt in Den Haag een bom bezorgd, verpakt als sinterklaassurprise. Drie ‘foute Nederlanders’ komen om het leven. Brein achter de aanslag is een verre oom van Marjolijn van Heemstra. In de familie groeit de aanslag uit tot een heldendaad. Op haar achttiende krijgt Marjolijn een ring die van deze ‘bommenneef’ was – met het verzoek haar eerste zoon naar hem te vernoemen. Als ze jaren later in verwachting is, begint ze een zoektocht naar het ware verhaal achter de Sinterklaasmoorden. Met de buik groeit ook de twijfel: was bommenneef een held of een ordinaire misdadiger? Koop dit boek bij bol.com

Ik heb dit boek afgelopen jaar gelezen en ik vond het verhaal zowel fascinerend als saai.

boekomslag Jens Christian Grøndahl - Dat weet je niet

Vrijdag 11 januari: Jens Christian Grøndahl – Dat weet je niet (2010)
Meulenhoff 2010, 204 bladzijden, vertaald door Annelies van Hees
Advocaat David en zijn Engelse vrouw Emma zijn bij elkaar gebleven terwijl iedereen om hen heen in scheiding lag, maar nu wordt hun intimiteit plotseling bedreigd. Hun dochter Zoë heeft haar eerste expositie als kunstenaar en komt bij haar ouders langs met haar nieuwe vriend, een Pakistaan. David en Emma zijn ervan overtuigd dat zijn achtergrond niet belangrijk is, maar ze raken allebei in de war van hun pogingen dit te bevestigen. Ze worden geconfronteerd met de keuzes, gebeurtenissen en relaties die hun leven gevormd hebben. Waren hun opofferingen de moeite waard? En hoe weet je of je echt van iemand houdt? Koop dit boek bij bol.com

Ik heb nog nooit een boek van deze schrijver gelezen en ik weet ook niet of ik dat ga doen. Bovenstaande omschrijving klinkt wel interessant, maar het omslag vind ik dan weer vreselijk. Ik weet het niet…

boekomslag Arnon Grunberg - Tirza

Zaterdag 12 januari: Arnon Grunberg – Tirza (2006)
Nijgh & Van Ditmar 2006, 430 bladzijden
De vrijheid mag lonken, maar liefst niet de hele dag; wanneer de vrijheid uitsluitend tijdens de zomervakantie lonkt, is het leven al zwaar genoeg. Jörgen Hofmeester is vader van twee dochters en werkzaam voor een gerenommeerd bedrijf. Dankzij een uitgekiend financieel beleid woont hij op stand: bandeloosheid leidt tot rampen. Stilstand is voor Hofmeester de voorwaarde voor liefde en geluk. Loom houdt hij van zijn dochters. Dat zijn echtgenote hem ingeruild heeft voor een jeugdliefde op een woonboot en dat een gedeelte van zijn vermogen is verdwenen door malversaties van merkwaardige groeperingen die de wereldeconomie beheersen, het deert hem niet. Zolang hij maar van zijn kinderen mag houden. Maar op een avond staat zijn echtgenote weer voor de deur. En dan doet een man zijn intrede in het leven van Jörgen Hofmeester, een man die als twee druppels water op Mohammed Atta lijkt. Koop dit boek bij bol.com

Ik ben fan van de boeken van Arnon Grunberg en ik heb hem afgelopen jaar ontmoet bij Boek & Meester, waar hij werd geïnterviewd door Ernest van der Kwast. Dit boek heb ik jaren geleden gelezen en ik vond het een mooi boek, met een verrassend einde. Ik wil dit boek graag een keer herlezen.

boekomslag Charles Dickens - Twee steden

Zondag 13 januari: Charles Dickens – Twee steden (1859)
Veen 1980, 398 bladzijden, vertaald door Theun de Vries
Roman over de Franse revolutie, zich beurtelings in Londen en Parijs afspelend

Ik wil al jaren meer lezen van Charles Dickens, maar het enige verhaal wat ik van hem ken is A christimas carol. Ik vind het tijdperk waarin dit verhaal zich afspeelt erg fascinerend, dus dit boek komt op mijn wil-ik-lezen-lijstje. Dan wel in het Engels, want zo te zien is de Nederlandse vertaling nergens meer te koop en ook niet te leen in de bibliotheek van Rotterdam. Niet meer nieuw te koop


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Geef een reactie

Onzinreacties en spam worden natuurlijk niet geplaatst...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.