365 romans die je als boekenlezer gelezen wilt hebben – 3

geplaatst in: Kalender | 0

Voor dit jaar heb ik twee leuke scheurkalenders gekocht: eentje van National Geographic en eentje over 365 romans die je als boekenlezer gelezen wilt hebben. Het leuke van een scheurkalender is dat je elke dag een nieuwe foto of boekinformatie leest. Een nadeel van zo’n kalender is dat je de blaadjes weer weggooit en niet bewaard. Het lijkt mij een leuk idee om dit jaar wekelijks een foto te plaatsen met daarop de kalenderblaadjes van die week.

boekomslag Philip Roth - Het complot tegen Amerika

Maandag 14 januari: Philip Roth – Het complot tegen Amerika (2004)
De Bezige Bij 2007, 430 bladzijden, vertaald door Ko Kooman
Toen luchtvaartheld Charles A. Lindbergh bij de verkiezingen van 1940 Franklin Roosevelt verpletterde, sloeg in elke joods familie in Amerika de angst toe. Lindbergh verweet de joden publiekelijk dat ze uit eigenbelang aanstuurden op een zinloze oorlog met nazi-Duitsland. Wat daarna gebeurde in Amerika vormt de historische achtergrond voor Het complot tegen Amerika, de confronterende roman waarin Philip Roth vertelt hoe zijn eigen familie overleefde tijdens de periode-Lindbergh. Koop dit boek bij bol.com

Ik ken dit boek niet. Volgens de omschrijving op de kalender is het een soort what-if-verhaal: wat zou er met de wereld gebeurd zijn als Franklin D. Roosevelt niet de verkiezingen had gewonnen in 1940. Klinkt als een interessant verhaal. Komt op mijn misschien-lijstje.

Dinsdag 15 januari: Patrick Süskind – Het parfum: de geschiedenis van een moordenaar (1985)
Bakker 1985, 256 bladzijden, vertaald door Ronald Jonkers
Achter een walmende viskraam in Parijs wordt op 17 juli 1738 Jean-Baptiste Grenouille geboren. De voedsters die het ventje aan de borst krijgen houden het niet lang met hem uit: hij is te gulzig en je ruikt hem niet. De geur, de onmiskenbare geur van zuigelingen, ontbreekt. Hij moet van de duivel bezeten zijn. Jean-Baptiste overleeft de mazelen, dysenterie, waterpokken en cholera. Hij heeft geen behoefte aan moederliefde of de aandacht van een vader. We volgen hem op gepaste afstand op zijn tocht door de donkerste stegen van Parijs, en zijn er getuige van hoe hij de parfumeur Baldini om zijn vinger windt. Gaandeweg krijgen we een vermoeden van wat er met Grenouille aan de hand kan zijn… Koop dit boek bij bol.com

Ik heb dit boek gelezen in mijn studietijd en vond het een fascinerend verhaal.

boekomslag Frans Hempen - Woudbloem

Woensdag 16 januari: Frans Hempen – Woudbloem (2018)
SMTM 2018, 370 bladzijden
Als het noodlot Harm Mulder en zijn gezin treft bij een zware aardbeving in het Groningse gaswinningsgebied, wil hij weten wie er schuldig is aan deze ramp. Hoelang wisten de gasbedrijven en de overheid al van de risico’s? Wie kan hij vertrouwen als alles om hem heen instort? Hoe dichter Harm bij de waarheid komt, hoe meer hij wordt tegengewerkt. Maar als je niets meer te verliezen hebt, zet je alles op het spel. Koop dit boek bij bol.com

Ik heb nog nooit van dit boek gehoord, maar het lijkt me een interessant verhaal. Volgens de kalender is het een dystopisch verhaal waarbij er een zware aardbeving in Groningen is waar een dode bij valt.

boekomslag Soseki Natsume - Kokoro; de wegen van het hart

Donderdag 17 januari: Soseki Natsume – Kokoro; de wegen van het hart (1914)
Lebowski 2014, 272 bladzijden
Sensei leeft met zijn vrouw afgezonderd van de buitenwereld, achtervolgd door geheimen uit het verleden. Langzaam maar zeker stelt hij zich open voor de jongeman en vertelt hij over zijn eigen studententijd, waarin dingen zijn voorgevallen die hem al zijn leven lang schuldgevoelens bezorgen. Kokoro: de wegen van het hart wordt beschouwd als een van de belangrijkste Japanse romans ooit, bekend bij elke scholier en gelezen door iedereen die de nationale literatuur serieus neemt. Koop dit boek bij bol.com

Ik hou van de Japanse cultuur en alleen daarom wil ik dit boek graag lezen. Het komt dus op mijn wil-ik-lezen-lijstje.

boekomslag Alex Boogers - Alleen met de goden

Vrijdag 18 januari: Alex Boogers – Alleen met de goden (2015)
Podium 2015, 518 bladzijden
De hoofdpersoon in “Alleen met de goden’ van Alex Boogers is de elfjarige Aaron Bachman. Op een avond ziet hij een man roerloos in de deuropening liggen. Zijn vader staat met gebalde vuisten in de gang en brult dat Aaron naar de huiskamer moet gaan. De vader belt de politie en geeft zichzelf aan. Koop dit boek bij bol.com

Ik heb nog geen boeken van Alex Boogers gelezen, maar dit boek staat al wel een tijd op mijn wil-ik-lezen-lijstje. Misschien moet ik er dit jaar eens tijd voor gaan maken.

boekomslag Murat Isik - Wees onzichtbaar

Zaterdag 19 januari: Murat Isik – Wees onzichtbaar (2017)
Ambo Anthos 2017, 598 bladzijden
De Bijlmermeer, begin jaren tachtig. De vijfjarige Turkse Metin komt met zijn ouders en zus naar Nederland. Het gezin gaat in de flat Fleerde wonen. Vader is een werkloze communist die overdag boeken van Marx leest en zich ’s avonds bezat met vrienden. Thuis is hij vaak gewelddadig en dan siddert het hele gezin. Metin vreest hem en maakt zich onzichtbaar. Maar langzaam – als de kinderen ouder worden en de moeder emancipeert – groeit het verzet tegen de vader. Ondertussen verandert de Bijlmer ook. Bedoeld als vooruitstrevende wijk verwordt het tot een gevreesd getto met veel criminaliteit en hordes junks. Op een zondagavond in 1992 boort een Boeing 747 zich in de flat Kruitberg. Tientallen bewoners komen om. In de weken daarna lopen op Metins middelbare school de raciale spanningen op. De Bijlmer verandert in de jaren daarna definitief: ondanks fysiek verzet van activistische bewoners worden veel flats gesloopt, waaronder die van Metin. Koop dit boek bij bol.com

Ik heb dit boek afgelopen jaar gelezen en vond het een fascinerend verhaal over opgroeien in de Bijlmer.

boekomslag Hanya Yanagihara - Een klein leven

Zondag 20 januari: Hanya Yanagihara – Een klein leven (2015)
Nieuw Amsterdam 2016, 752 bladzijden, vertaald door Josephine Ruitenberg & Kitty Pouwels
Vier studievrienden zoeken samen hun weg in New York: de charmante acteur Willem, de excentrieke kunstenaar JB, de getalenteerde architect Malcolm en Jude St. Francis. Jude is teruggetrokken, slim en raadselachtig, en zijn vrienden weten beter dan vragen te stellen over zijn verleden. Ze proberen zijn pijn te verlichten, maar naarmate de decennia verstrijken dringt zich de vraag op of Jude wel verlost kan worden van de demonen uit zijn verleden. Koop dit boek bij bol.com

Dit zou een interessant verhaal kunnen zijn. Maar ik zie ook dat het boek van de maand was bij DWDD en dan heb ik alweer minder zin om het te gaan lezen. De combinatie met hypeboeken (zoals DWDD-maandboek) en ik is niet zo goed. Op de een of andere manier zijn dit vaak niet de boeken die mij aanspreken.


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Geef een reactie

Onzinreacties en spam worden natuurlijk niet geplaatst...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.