365 romans die je als boekenlezer gelezen wilt hebben – 4

geplaatst in: Kalender | 0

Voor dit jaar heb ik twee leuke scheurkalenders gekocht: eentje van National Geographic en eentje over 365 romans die je als boekenlezer gelezen wilt hebben. Het leuke van een scheurkalender is dat je elke dag een nieuwe foto of boekinformatie leest. Een nadeel van zo’n kalender is dat je de blaadjes weer weggooit en niet bewaard. Het lijkt mij een leuk idee om dit jaar wekelijks een foto te plaatsen met daarop de kalenderblaadjes van die week.

boekomslag Ilja Leonard Pfeijffer - Peachez

Maandag 21 januari: Ilja Leonard Pfeijffer – Peachez (2017)
De Arbeiderspers 2017, 176 bladzijden
Voor Peachez, een romance heeft Ilja Leonard Pfeijffer zich gebaseerd op een waargebeurd verhaal: dat van een professor in Amerika die verliefd wordt op een fotomodel dat hij surfend op het internet leert kennen en voor wie hij een alles overstijgende liefde gaat koesteren die zijn leven overhoophaalt. Uiteindelijk blijkt zijn liefde te zijn gegrond op een fantasie. Maar geldt dat niet in wezen voor alle liefdesrelaties? Koop dit boek bij bol.com

Dit klinkt als een leuk en fascinerend verhaal, dus dit boek komt op mijn wil-ik-lezen-lijstje.

boekomslag Jón Kalman Stefánsson - Iets ter grootte van het universum

Dinsdag 22 januari: Jón Kalman Stefánsson – Iets ter grootte van het universum (2015)
Ambo Anthos 2016, 340 bladzijden, vertaald door Marcel Otten
‘Iets ter grootte van het universum’ is een caleidoscopische roman waarin de lezer meegezogen wordt in het rijke universum van Stefánsson, aan de hand van een familiegeschiedenis in het twintigste-eeuwse IJsland. Het relaas van een gespannen relatie tussen vader en zoon en dat van een vrouw die zich ondanks alle tegenslagen staande weet te houden, zijn aanleiding tot vele dichterlijke bespiegelingen. Hoe onvoorwaardelijk moet liefde eigenlijk zijn? En zijn onze gevoelens niet altijd een weerspiegeling van het hele universum? Koop dit boek bij bol.com

Dit kan een interessant verhaal zijn, maar toch trekt het me niet echt aan.

boekomslag Marieke Lucas Rijneveld - De avond is ongemak

Woensdag 23 januari: Marieke Lucas Rijneveld – De avond is ongemak (2018)
AtlasContact 2018, 270 bladzijden
“De avond is ongemak’ van Marieke Lucas Rijneveld is het schrijnende verhaal van een gereformeerd boerengezin dat wordt getroffen door de dood van een kind. Door de ogen van Jas, die zich ophoudt in het niemandsland tussen kindertijd en volwassenheid, zien we hoe de familieleden elk op hun eigen manier omgaan met het verlies. Vader en moeder zijn volledig verlamd door verdriet en zien niet hoe Jas en haar zusje Hanna en haar broer Obbe ondertussen langzaam ontsporen. Koop dit boek bij bol.com

Dit klinkt als een fascinerend, maar treurig verhaal. Dit boek komt op mijn wil-ik-lezen-lijstje.

boekomslag Nino Haratischwili - Het achtste leven (voor Brilka)

Donderdag 24 januari: Nino Haratischwili – Het achtste leven (voor Brilka) (2014)
AtlasContact 2016, 1276 bladzijden, vertaald door Elly Schippers & Jantsje Post
Dit verhaal over acht levens van één Georgische familie begint in een kleine stad tussen Georgië en Azerbeidzjan, waar een getalenteerde chocolatier zijn dochters grootbrengt en en passant een recept bedenkt voor een verrukkelijke chocoladedrank met gevaarlijke krachten. Het brengt hem rijkdom en aanzien, maar dat betekent in die tijd ook al spoedig gevaar. Nitsa is de achterkleindochter van Stasia, een van de dochters van de chocolatier. Ze woont in Berlijn en vertelt op meeslepende wijze, en ook met veel ironie en humor, de dramatische geschiedenis van haar familie en die van de “rode’ twintigste eeuw. Koop dit boek bij bol.com

Ondanks dat dit een heel dik boek is zou ik het graag willen lezen. Het verhaal klinkt interessant. Dit boek komt op mijn wil-ik-lezen-lijstje.

boekomslag Etgar Keret - Verrassing

Vrijdag 25 januari: Etgar Keret – Verrassing (2011-2012)
Podium 2012, 252 bladzijden, vertaald door Adriaan Krabbendam & Ruben Verhasselt
Als geen ander weet Etgar Keret de werkelijkheid naar zijn hand te zetten. Zo opent Verrassing met een verhaal over een schrijver die bezoek krijgt van drie vreemdelingen die op gewelddadige wijze een verhaal opeisen. In “Leugenland’ ontdekt een man dat zijn verzinsels daadwerkelijk bestaan en bedenkt hij vervolgens alleen nog maar vrolijke smoezen. En dan is er nog het verhaal over Ella, die een rits ontdekt in de mond van haar vriend. Ze besluit verder te leven met de jongen die daarachter schuilgaat. Koop dit boek bij bol.com

Ik heb nog nooit van deze schrijver gehoord, maar bovenstaande omschrijving maakt nieuwsgierig naar de verhalen uit deze bundel.

boekomslag Jan Brokken - De kozakkentuin

Zaterdag 26 januari: Jan Brokken – De kozakkentuin (2015)
AtlasContact 2015, 350 bladzijden
In “De Kozakkentuin’ beschrijft Jan Brokken de bijzondere vriendschap tussen Alexander von Wrangel en Fjodor Michajlovitsj Dostojevski ten tijde van de turbulente gebeurtenissen in het Rusland van de tweede helft van de negentiende eeuw. De levensgeschiedenis van de familie Von Wrangel werd door Brokken eerder beschreven in zijn magistrale Baltische zielen. De nazaten van de familie attendeerden Brokken op de vriendschap tussen Alexander en Dostojevski. Er bleek een verzameling documenten, memoires en brieven bewaard te zijn gebleven. Brokken verdiepte zich in dit rijke archief en schreef een boek over deze vriendschap, die bijna een kwart eeuw heeft geduurd. Met grote verbeeldingskracht reconstrueert Brokken de wereld waarin beide jongemannen leefden, werkten en beminden. Koop dit boek bij bol.com

De omschrijving zorgt er niet voor dat ik dit boek wil lezen. Het lijkt me een wat saai verhaal.

boekomslag Fjodor Dostojevski - Misdaad en straf

Zondag 27 januari: Fjodor Dostojevski – Misdaad en straf (1866)
Veen 1992, 600 bladzijden, vertaald door Lourens Reedijk
Armoede, filosofie en noodlottig toeval drijven Raskolnikov tot de beroemdste moord uit de literatuurgeschiedenis: hij brengt een oude woekeraarster op gruwelijke wijze om het leven. In Dostojevski’s ‘Misdaad en straf’ volgen we Raskolnikov in de donkere straten van het Sint-Petersburg van de negentiende eeuw op zijn zoektocht langs duivelse logica, vertwijfeling en wanhoop, tot hij, volledig verteerd door schuldgevoelens, zijn misdaden bekent. Dostojevski voert een rariteitenkabinet van personages op, onder wie een goede moordenaar, een vrome hoer en een weerzinwekkende schuinsmarcheerder. Koop dit boek bij bol.com

Ik heb dit boek in 2006 in het Engels gelezen en vond het een fascinerend verhaal.


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Geef een reactie

Onzinreacties en spam worden natuurlijk niet geplaatst...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.