365 romans die je als boekenlezer gelezen wilt hebben – 5

geplaatst in: Kalender | 0

Voor dit jaar heb ik twee leuke scheurkalenders gekocht: eentje van National Geographic en eentje over 365 romans die je als boekenlezer gelezen wilt hebben. Het leuke van een scheurkalender is dat je elke dag een nieuwe foto of boekinformatie leest. Een nadeel van zo’n kalender is dat je de blaadjes weer weggooit en niet bewaard. Het lijkt mij een leuk idee om dit jaar wekelijks een foto te plaatsen met daarop de kalenderblaadjes van die week.

boekomslag Kazuo Ishiguro - De rest van de dag

Maandag 28 januari: Kazuo Ishiguro – De rest van de dag (1989)
De Arbeiderspers 1989, 276 bladzijden
In ‘De rest van de dag’ van Nobelprijswinnaar Kazuo Ishiguro kijkt Mr. Stevens, een ouder wordende Engelse butler, terug op de tijd dat hij in dienst was van lord Darlington, in de jaren dertig en veertig. Zijn leven lang heeft hij zijn waardigheid afgemeten aan die van zijn werkgever, maar achteraf blijkt dat hij de ware aard van de gebeurtenissen verkeerd heeft ingeschat. Koop dit boek bij bol.com

Ik vind het omslag erg mooi en de omschrijving spreekt me ook aan. Dit boek komt op mijn wil-ik-lezen-lijstje.

boekomslag Keri Hulme - Kerewin

Dinsdag 29 januari: Keri Hulme – Kerewin (1984)
Feministische Uitgeverij Sara 1985, 608 bladzijden, vertaald door Anneke Bok
Kerewin Holmes heeft zich teruggetrokken in een zelfgebouwde toren aan de kust van Nieuw-Zeeland. Ze wil met niemand meer iets te maken hebben en zich geheel aan haar kunst wijden. Haar isolement wordt echter doorbroken door een merkwaardig jongetje dat niet kan spreken en dat wordt opgevoed door zijn pleegvader, een Maori fabrieksarbeider. Koop dit boek bij bol.com

Dit kan een leuk boek zijn, maar het klinkt ook een beetje als een roman. Ik weet niet of ik dit boek wil lezen.

boekomslag Virginia Woolf - Mevrouw Dalloway

Woensdag 30 januari: Virginia Woolf – Mevrouw Dalloway (1925)
Athenaeum-Polak & Van Gennep 2012, 190 bladzijden, vertaald door Boukje Verheij
Op een mooie zomerochtend gaat Clarissa Dalloway de deur uit. Ze is bezig met de voorbereidingen voor het feest dat ze die avond gaat geven. Lopend door Londen herinnert ze zich de tijd dat ze even oud was als haar dochter – en haar relatie met Peter Walsh. Elders in Londen wordt Septimus Smith, getraumatiseerd teruggekeerd uit de Eerste Wereldoorlog, geplaagd door hallucinaties. Hun levens kruisen elkaar op verrassende wijze. Koop dit boek bij bol.com

Ik heb nog nooit iets van Virginia Woolf gelezen, maar als ik de omschrijving lees doet het me denken aan de boeken van Elizabeth Taylor. Ik zet dit boek op mijn misschien-lijstje.

Donderdag 31 januari: Bernlef – Een jongensoorlog (2005)
Querido 2005, 132 bladzijden
Het is oorlog. De jongen Michiel wordt door zijn moeder Amsterdam uit gestuurd om in veiligheid op het platteland het einde van de oorlog af te wachten. In het gezin van Jan Tulp en op school weet hij met enige moeite een eigen plek te veroveren. De wereld in het dorp lijkt duidelijk. De dokter heult met de vijand, boer Tulp houdt vast aan zijn principes, de buurman is een NSB’er die met de vrouwen solt. Maar langzaam wijkt de gemakkelijke dagelijksheid en ontdekt Michiel dat niet alles is wat het lijkt. Dat er voor principes een prijs betaald moet worden, dat liefhebben en eerlijkheid niet altijd samengaan en dat wat fout lijkt ook goed kan zijn. Koop dit boek bij bol.com

Er zijn in Nederland veel boeken over de Tweede Wereldoorlog. Ik weet niet of ik zin heb om meer deze boeken te lezen. Het verhaal springt er ook niet echt uit voor mij.

boekomslag Konstantin Paustovski - Verhaal van een leven

Vrijdag 1 februari: Konstantin Paustovski – Verre jaren & Onrustige jeugd (Verhaal van een leven 1 & 2) (1946)
De Arbeiderspers 1970, 646 bladzijden, vertaald door Wim Hartog
Paustovski schreef een memoriaal dat loopt van het einde van de tsarentijd tot aan de hongersnoden die voortkwamen uit de Nieuwe Economische Politiek van de Sovjets. Het is een omvangrijke reeks persoonlijke herinneringen op het strijdtoneel van de geschiedenis. In dit eerste deel van Paustovski’s Verhaal van een leven in de Russische Bibliotheek zijn Verre jaren en Onrustige jeugd opgenomen. Koop dit boek bij bol.com

Dit lijkt me een langdradig geheel en klinkt niet interessant genoeg voor mij om te willen lezen.

boekomslag Carson McCullers - Het hart is een eenzame jager

Zaterdag 2 februari: Carson McCullers – Het hart is een eenzame jager (1961)
De Arbeiderspers 1960, 368 bladzijden, vertaald door Molly van Gelder
Vier gewone mensen worstelen met de raadsels van hun leven. De setting: een zuidelijk stadje in de VS, in de jaren dertig. Mick Kelly is een tomboy met muzikaal talent, maar geen geld om dat te benutten. Jake Blount is een alcoholistische marxist op de vlucht. De teleurgestelde dokter Copeland is zwart in de verkeerde stad. En Biff Brannon, de zachtaardige kroegbaas, kijkt toe. Hun levens kruisen elkaar. Allemaal zoeken ze naar verlossing. En allemaal vermoeden ze dat het antwoord op al hun vragen zal komen van John Singer. Maar die kan niet praten. Wie zal hen redden? Koop dit boek bij bol.com

Dit lijkt me een heel interessant verhaal en het boek komt dan ook op mijn wil-ik-lezen-lijstje.

boekomslag Ian McEwan - Boetekleed

Zondag 3 februari: Ian McEwan – Boetekleed (2001)
De Harmonie 2002, 508 bladzijden, vertaald door Rien Verhoef
Het is 1935. Briony en Cecilia Tallis, twee zussen uit een rijke Engelse familie, brengen met hun familie de zomer door op een landgoed. Het lijkt een normale hete zomerdag te gaan worden, maar als Briony haar zus en hun vriend Robbie bespiedt bij de fontein van het landhuis krijgt dit voorval door haar verbeeldingskracht grote gevolgen. Als later op de dag een misdaad gepleegd wordt beschuldigt ze Robbie hiervan. Dit heeft desastreuze gevolgen en verandert het leven van alledrie voorgoed. Koop dit boek bij bol.com

Dit lijkt mij een leuk boek en daarom komt het op mijn wil-ik-lezen-lijstje.


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Geef een reactie

Onzinreacties en spam worden natuurlijk niet geplaatst...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.