365 romans die je als boekenlezer gelezen wilt hebben – 6

geplaatst in: Kalender | 0

Voor dit jaar heb ik twee leuke scheurkalenders gekocht: eentje van National Geographic en eentje over 365 romans die je als boekenlezer gelezen wilt hebben. Het leuke van een scheurkalender is dat je elke dag een nieuwe foto of boekinformatie leest. Een nadeel van zo’n kalender is dat je de blaadjes weer weggooit en niet bewaard. Het lijkt mij een leuk idee om dit jaar wekelijks een foto te plaatsen met daarop de kalenderblaadjes van die week.

boekomslag Marlene van Niekerk - Agaat

Maandag 4 februari: Marlene van Niekerk – Agaat (2004)
Querido 2006, 584 bladzijden, vertaald door Riet de Jong-Goossens
Milla Redelinghuys kan op haar sterfbed alleen nog met de ogen spreken. Haar zwarte huishoudster Agaat verzorgt haar; zij is de enige die Milla begrijpt. Terwijl Milla haar zware leven overdenkt in de lege kamer van de stille plaats, leest Agaat Milla’s dagboeken aan haar voor. Zo komt langzaam het tragische verleden aan het licht dat deze vrouwen bindt en uiteendrijft. Koop dit boek bij bol.com

Dit lijkt mij een erg zielig verhaal en daarom wil ik het niet lezen.

boekomslag Per Petterson - Paarden stelen

Dinsdag 5 februari: Per Petterson – Paarden stelen (2003)
De Geus 2006, 346 bladzijden, vertaald door Marianne Molenaar
De 67-jarige Trond trekt zich terug in een huisje aan een meer in het oosten van Noorwegen. Na de dood van zijn vrouw heeft hij zijn bedrijf en zijn huis verkocht. Nu woont hij alleen met zijn bastaardhond. Hij brengt de tijd door met praktisch werk: reparaties, voorbereidingen voor de winter. Een ontmoeting met een leeftijdgenoot maakt herinneringen los aan de zomer van 1948, toen Trond een jongen van vijftien was en de vakantie samen met zijn vader doorbracht. Het was een zomer vol hooi, warmte, regen en mannen die hard hun best deden om het werk af te krijgen. Een perfecte zomer, totdat Trond voor het eerst in zijn leven de dood tegenkwam. Koop dit boek bij boo.com

Dit boek klinkt als redelijk interessant en ik zou het misschien willen lezen.

boekomslag Chimamanda Ngozi Adichie - Amerikanah

Woensdag 6 februari: Chimamanda Ngozi Adichie – Amerikanah (2013)
De Bezige Bij 2013, 508 bladzijden, vertaald door Hien Montijn
Ifemelu en Obinze zijn hevig verliefd op elkaar. Hun geluk wordt wreed verstoord wanneer zij hun land Nigeria wegens de militaire dictatuur moeten verlaten. De mooie, zelfverzekerde Ifemelu gaat in Amerika studeren. Ze ontmoet daar nieuwe mensen, knoopt vriendschappen aan, maar krijgt ook te maken met vernederingen en tegenslag. Koop dit boek bij bol.com

Dit lijkt me een interessant verhaal. Ik ben benieuwd naar het verhaal van een Nigeriaanse schrijver. Dit boek komt op mijn wil-ik-lezen-lijstje.

boekomslag Malcolm Lowry - Onder de vulkaan

Donderdag 7 februari: Malcolm Lowry – Onder de vulkaan (1947)
De Bezige Bij 1966, 518 bladzijde, vertaling van John Vandenbergh (later door Peter Bergsma)
De Britse ex-consul Geoffrey Firmin, eenenveertig jaar, verslaafd aan tequila en mescal, veroorzaakt zijn eigen dood en indirect die van zijn ex-vrouw Yvonne. Ze zijn in het gezelschap van Hugh Firmin, journalist, negenentwintig jaar, gewezen partizaan in de Spaanse Burgeroorlog, halfbroer van de consul, en bevinden zich in Mexico, aan de voet van twee machtige vulkanen. Op de achtergrond is de wereld in oorlog; een apocalyptische parallel met de situatie waarin de hoofdpersonen verkeren. Het is Allerzielen, 1939, de Dag der Doden, een fiesta, een dag van rouw en dronkenschap, van kerkhoven en kermis. Koop dit boek bij bol.com

Dit lijkt mij geen interessant verhaal en ik wil het boek dan ook niet lezen.

boekomslag James Joyce - Ulysses

Vrijdag 8 februari: James Joyce – Ulysses (1922)
De Bezige Bij 1969, 852 bladzijden, vertaald door John Vandenbergh (later door Paul Claes & Mon Nys)
Ulysses, het meesterwerk van James Joyce, is de onovertroffen evocatie van één dag in Dublin aan het begin van de twintigste eeuw, 16 juni 1904. We volgen drie Dubliners, vreemdelingen in hun eigen land: Stephen Dedalus, de student die kunstenaar wil zijn; Leopold Bloom, een joodse colporteur van advertenties en de reïncarnatie van Odysseus, de eeuwige zwerver; en Molly, Blooms vrouw, die in het slothoofdstuk een magistrale, ontroerende en scabreuze monoloog afsteekt. Koop dit boek bij bol.com

Ik heb ooit The virgin and the gypsy van James Joyce gelezen en dat vond ik een saai verhaal. Dit verhaal trekt me eigenlijk wel, dus misschien moet ik dit boek eens gaan lezen.

boekomslag Oek de Jong - Pier en oceaan

Zaterdag 9 februari: Oek de Jong – Pier en oceaan (2012)
Augustus 2012, 804 bladzijden
In Pier en oceaan beschrijft Oek de Jong de geschiedenis van Abel Roorda, zijn ouders en grootouders én de grote verandering die Nederland onderging in de periode tussen de Hongerwinter van 1944 en de komst van de grote welvaart in de jaren zestig. De roman speelt zich af in Amsterdam en op het Friese en Zeeuwse platteland, destijds nog de ‘diepe provincie’. De aangrijpende huwelijksscènes van Abels vader en moeder tonen de liefde in een verdwenen tijd. Pier en oceaan is de roman van het Hollandse water: van roerloze veenplassen tot de zee die door de paalhoofden op de Zeeuwse stranden stuift. Abel Roorda zoekt het water, net als zijn vader en grootvader. Pier en oceaan is de roman van het grote verlangen. Koop dit boek bij bol.com

Dit lijkt me niet zo’n interessant verhaal.

boekomslag Tom Wolfe - Het vreugdevuur der ijdelheden

Zondag 10 februari: Tom Wolfe – Het vreugdevuur der ijdelheden (1987)
Bakker 1988, 556 bladzijden, vertaald door Jan Fastenau, Balt Lenders & Gerard Verbart
Wanneer Sherman McCoy, een jonge investeringsbankier met een veertienkamerappartement in Manhattan, betrokken raakt bij een bizar ongeluk in de Bronx, storten justitie, politici, pers, politie, kerkelijke instanties en een scala aan sjoemelaars van hoog tot laag zich likkebaardend op hem. We volgen McCoys teloorgang door de ogen van zijn vrouw en door die van zijn vriendin, door de ogen van de jonge openbare aanklager voor wie de zaak-McCoy als geroepen komt, en door die van de drankzuchtige Engelse journalist die zijn carrière in Amerika hoopt te redden. Koop dit boek bij bol.com

Ik ben erg benieuwd naar dit verhaal en zal het op mijn wil-ik-lezen-lijstje zetten.


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Geef een reactie

Onzinreacties en spam worden natuurlijk niet geplaatst...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.