365 romans die je als boekenlezer gelezen wilt hebben – 9

geplaatst in: Kalender | 0

Voor dit jaar heb ik twee leuke scheurkalenders gekocht: eentje van National Geographic en eentje over 365 romans die je als boekenlezer gelezen wilt hebben. Het leuke van een scheurkalender is dat je elke dag een nieuwe foto of boekinformatie leest. Een nadeel van zo’n kalender is dat je de blaadjes weer weggooit en niet bewaard. Het lijkt mij een leuk idee om dit jaar wekelijks een foto te plaatsen met daarop de kalenderblaadjes van die week.

kalender 365 romans die je als boekenlezer gelezen wilt hebben week 9
boekomslag isegawa - abessijnse kronieken

Maandag 25 februari: Moses Isegawa – Abessijnse kronieken
De Bezige Bij 1998, 624 bladzijden, vertaald door Ria Loohuizen
De hoofdrolspeler vertelt zijn levensgeschiedenis in relatie tot zijn ouders en grootouders in de woelige jaren ’70 in het Oeganda van Idi Amin. Hij groeit op in een traditioneel dorp, waar huwelijken gearrangeerd worden en het gezag van ouders onaantastbaar is. Hij ontdekt de stad met zijn corruptie, woont enkele jaren in een seminarie onder een kerkelijke dictatuur, krijgt een baan in een middelbare school, en komt, na onderdompeling in de wereld van sex, fraude en chantage… Niet meer nieuw te koop

Dit lijkt me niet zo’n interessant verhaal en komt niet op mijn lijstje.

boekomslag Joseph O'Connor - Stella Maris

Dinsdag 26 februari: Joseph O’Connor – Stella Maris
Nijgh & Van Ditmar 2003, 480 bladzijden, vertaald door Harm Damsma & Niek Miedema
In de koude winter van 1847 zet de Stella Maris vanuit een door onrecht en hongersnood geteisterd Ierland koers naar New York. Aan boord bevinden zich honderden vluchtelingen. Onder hen een dienstbode met een verterend geheim, de bankroete Lord Merridith met zijn vrouw en kinderen, een ambitieuze auteur en een schrijver van revolutionaire balladen. Maar op de dekken waart ook een vermomde moordenaar rond die hunkert naar wraak. Koop dit boek bij bol.com

Dit lijkt me wel een interessant boek, omdat de geschiedenis van de hongersnood in Ierland gecombineerd wordt met een thriller. Komt op mijn wil-ik-lezen-lijstje.

boekomslag Tomas Lieske - De vrolijke verrijzenis van Arago

Woensdag 27 februari: Tomas Lieske – De vrolijke verrijzenis van Arago
Querido 2018, 288 bladzijden
Joys, een opstandig vijftienjarig meisje, zit bij haar ouders in de auto. In de Italiaanse Dolomieten duikt er plots een jonge vos op voor de wielen en de ouders verongelukken. Het meisje raakt in coma. Of is het waar dat ze gewoon opstaat? De jonge vos volgt haar en langzaam maar zeker groeit er een onvoorwaardelijke diepe vriendschap tussen hen. Haar geluk is compleet als ze een thuis vinden bij Paul Ehrenfest, de Leidse fysicus bij wie in de jaren twintig Albert Einstein en tal van andere wereldberoemde Nobelprijswinnaars logeren. Zo ook de aantrekkelijke Niels Bohr, die in staat is onmogelijke ideeën tot levend bestaan te denken. Koop dit boek bij bol.com

Dit klinkt als een fascinerend verhaal en komt dan ook zeker op mijn wil-ik-lezen-lijstje.

boekomslag Marguerite Yourcenar - Alexis, of De verhandeling over de vergeefse strijd

Donderdag 28 februari: Marguerite Yourcenar – Alexis, of De verhandeling over de vergeefse strijd
Athenaeum-Polak & Van Gennep 2007, 224 bladzijden, vertaald door Theo Kars
In Alexis openbaart een jonge aristocraat zijn vrouw in een brief zijn homoseksualiteit. Koop dit boek bij bol.com

Dit boek lijkt mij niet zo interessant en wil ik niet lezen.

boekomslag Parsi Ilmari Jääskeläinen - De tien schrijvers van Laura Witte

Vrijdag 1 maart: Parsi Ilmari Jääskeläinen – De tien schrijvers van Laura Witte
Nieuw Amsterdam 2016, 334 bladzijden, vertaald door Annemarie Raas
Na twee grote teleurstellingen keert Ella Milana terug naar haar geboortedorp om er les te geven. Nadat de lokale krant een verhaal van haar heeft gepubliceerd, nodigt de beroemde schrijfster Laura Witte haar uit het tiende lid te worden van haar succesvolle schrijversgroep. Dit geeft Ella nieuwe energie. Als ze ontdekt dat er eerder een tiende lid was van wie niemand kan vertellen hoe hij verdween, heeft ze een missie. De negen schrijvers laten weinig los, maar één onthult haar hun geheime ‘waarheidsspel’. Ella daagt hen uit het met haar te spelen. Dat brengt alles in een bloedstollend spannende versnelling, met een weergaloze onthulling. Koop dit boek bij bol.com

Hmm, ik weet het niet. Klinkt mij als een thriller en daar ben ik geen fan van.

boekomslag Oek de Jong - Hokwerda's kind

Zaterdag 2 maart: Oek de Jong – Hokwerda’s kind
Augustus 2004, 444 bladzijden
In de liefde bepaald worden door ervaringen uit de kindertijd? Zo vergaat het Lin Hokwerda. Zij is haar vaders oogappel, maar hij is onbetrouwbaar. Op haar tiende verliest zij hem en verhuist van het Friese platteland naar Amsterdam. Ze stort zich op het tafeltennis. Op haar negentiende breekt ze met haar coach en de topsport. Dan ontmoet ze Marcus, Henri, Jelmer. In drie opeenvolgende liefdes voert haar weg naar de buitenste duisternis. Is het toeval? Is het haar lot? Waarom gebeurt het onwaarschijnlijke? Koop dit boek bij bol.com

Dit boek wil ik misschien lezen. Lang geleden, toen ik nog op de middelbare school zat, heb ik Opwaaiende zomerjurken van hem gelezen. Misschien is het tijd om weer eens een boek van hem te lezen.

boekomslag Knut Hamsun - Honger

Zondag 3 maart: Knut Hamsun – Honger
verscheen voor het eerst in 1890, vertaald door Cora Polet
Honger, dat oorspronkelijk in 1890 verscheen, is een klassieker in de moderne wereldliteratuur. Het is het wilde verhaal van een jonge schrijverjournalist die op de grens van het hongerlijdersbestaan vecht voor een plaatsje in de samenleving. Knut Hamsun werd voor zijn werk bekroond met de Nobelprijs voor de Literatuur. Niet meer nieuw te koop

Dit lijkt me geen interessant boek.


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Geef een reactie

Onzinreacties en spam worden natuurlijk niet geplaatst...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.