365 romans die je als boekenlezer gelezen wilt hebben – 10

geplaatst in: Kalender | 0

Voor dit jaar heb ik twee leuke scheurkalenders gekocht: eentje van National Geographic en eentje over 365 romans die je als boekenlezer gelezen wilt hebben. Het leuke van een scheurkalender is dat je elke dag een nieuwe foto of boekinformatie leest. Een nadeel van zo’n kalender is dat je de blaadjes weer weggooit en niet bewaard. Het lijkt mij een leuk idee om dit jaar wekelijks een foto te plaatsen met daarop de kalenderblaadjes van die week.

boekomslag Elif Shafak - De heilige van de beginnende waanzin

Maandag 4 maart: Elif Shafak – De heilige van de beginnende waanzin
De Geus 2008, 382, vertaald door Manon Smits
Als Omar één ding geleerd heeft in de paar maanden dat hij in Boston woont, is het wel dit: Amerikanen willen een naam goed kunnen uitspreken. Namen zijn de brug naar de existentiële burcht van de ander. De naam van iemand kunnen uitspreken is een deel van zijn bestaan begrijpen. Daarom heeft Ömer zijn naam in Omar veranderd. Hij deelt in Boston een huis met Abed en Piyu en raakt hopeloos verliefd op Gail. Gail is een aantrekkelijke Amerikaanse die eigenlijk Zarpandit heet en haar onzekerheid en verlegenheid wegstopt achter stellige meningen en merkwaardige obsessies. Wat Gail en Omar tot elkaar brengt, is het gevoel dat ze alleen in deze relatie zichzelf kunnen zijn. En het besef dat hun beider voorstelling van de Amerikaanse droom niet dezelfde is… Koop dit boek bij bol.com

Dit kan wel eens een interessant boek zijn, maar voorlopig komt het op mijn misschien-lijstje.

boekomslag David Lodge - Small World

Dinsdag 5 maart: David Lodge – Small World
Penguin (GB) 1985, 338 bladzijden, niet vertaald
Philip Swallow, Morris Zapp, Persse McGarrigle and the lovely Angelica are the jet-propelled academics who are on the move, in the air and on the make in David Lodge’s satirical Small World. It is a world of glamorous travel and high excitement, where stuffy lecture rooms are swapped for lush corners of the globe, and romance is in the air… Koop dit boek bij bol.com

Bovenstaande samenvatting maakt me niet nieuwsgierig, maar de tekst op de kalender doet dat wel. Daarom komt dit boek op mijn wil-ik-lezen-lijstje.

boekomslag Ian McEwan - De kinderwet

Woensdag 6 maart: Ian McEwan – De kinderwet
De Harmonie 2014, 206 bladzijden, vertaald door Rien Verhoef
Zou jij je kind redden als de medische behandeling in strijd is met je geloof? Rechter aan het Hooggerechtshof Fiona Maye wordt alom geprezen om haar ethische en weloverwogen uitspraken. Wanneer haar echtgenoot haar verlaat na een ruzie over een mogelijk open huwelijk, stort ze zich op een ingewikkelde zaak van een doodzieke 17-jarige jongen die, samen met zijn ouders, een noodzakelijke bloedtransufsie weigert omdat dit in strijd is met zijn geloof als Jehova’s getuige. Besluit Fiona dat de jongen te jong is om zelf over leven en dood te beslissen of weegt het recht op vrije wil toch zwaarder? Haar uitspraak heeft hoe dan ook grote gevolgen. Koop dit boek bij bol.com

Dit lijkt me een interessant verhaal en het komt daarom op mijn wil-ik-lezen-lijstje.

boekomslag Marcel Möring - Dis

Donderdag 7 maart: Marcel Möring – Dis
De Bezige Bij 2017, 400 bladzijden
Jakob Noach, tijdens de Tweede Wereldoorlog ternauwernood ontsnapt aan de Duitsers, vestigt zich in de jaren vijftig als schoenmaker in Assen. Door zijn verbeeldingskracht en ondernemingsgeest weet hij zich in een aantal decennia te ontwikkelen tot de meest invloedrijke ondernemer van de stad. Dit geeft hem echter niet de genoegdoening voor het verlies van zijn ouders en broer en aan deze tragiek van de geschiedenis ontkomt de generatie na hem evenmin. Dis is Dantes benaming voor de stad in de hel. Marcel Möring modelleerde zijn nieuwe grote roman, die zich tijdens de nacht van de TT in Assen afspeelt, naar de Inferno. Maar de hel van Assen wordt niet bevolkt door overspeligen, bedriegers en moordenaars. In Dis wordt de hel bewoond door mensen die net als Jakob Noach speelbal zijn van hun tijd. Hun hel is de hel die gemaakt wordt door anderen. Koop dit boek bij bol.com

Marcel Möring is één van mijn favoriete schrijvers en daarom wil ik dit boek zeker gaan lezen.

boekomslag Nesco - De uitvreter, Titaantjes, Dichtertje

Vrijdag 8 maart: Nesco – De uitvreter, Titaantjes, Dichtertje
Nijgh & Van Ditmar 1918, 156 bladzijden
De uitvreter: Kantoorbediende Koekebakker vertelt over Japi, een zonderlinge jongeman die enige tijd deel heeft uitgemaakt van zijn vriendenkring. Met kunstschilder Bavink komt hij mee naar Amsterdam, waar hij op kosten van Bavink, Bekker, Hoyer, Appi en Koekebakker leeft. Zij hebben het zelf ook niet breed, maar delen grootmoedig hun karige voedsel en schrale kleding met hem. Japi probeert te ‘versterven’, los te komen van alle materiële zaken, maar gaat om de liefde voor een vrouw toch keihard aan het werk, ergens in Afrika. Als die vrouw hem bedriegt, komt hij terug. Uiteindelijk neemt Japi een rigoureuze beslissing.

Titaantjes: De vriendenkring wordt opnieuw beschreven met ook deze keer Koekebakker als observator, maar nu Bavink als belangrijkste personage. Onderwerp is de verhouding van deze aardige jongens tegenover de wereld, de maatschappij, de bazen. Ieder van de jongens probeert zijn eigen houding te bepalen; gemakkelijk is dat niet en voor sommigen loopt het dramatisch af.

Dichtertje: Eduard, een keurige kantoorjongen, heeft dromen die niet passen bij zijn bestaan als sinds zes jaar getrouwde burgerman met een jong dochtertje: ‘een groot dichter worden en dan vallen’. Er ontstaat een heel bijzondere relatie tussen hem en Dora, zijn schoonzusje. Ze zijn twee verwante zielen, wat ook zij zo voelt. Onontkoombaar loopt het verhaal af op de dramatische ontknoping. Koop dit boek bij bol.com

Ik heb dit boek gelezen op de middelbare school en later toen ik Nederlandse taal- en letterkunde ging studeren. Ik wil dit boek zeker weer eens herlezen.

boekomslag Theodor Fontane - Effi Briest

Zaterdag 9 maart: Theodor Fontane – Effi Briest
De Arbeiderspers 1977, 336 bladzijden, vertaald door Pé Hawinkels
De ondergang van een jonge vrouw die getrouwd is met een oudere man, maar zich door een charmante majoor laat verleiden. Niet meer nieuw te koop

Dit lijkt me geen boeiend boek, dus helaas…

boekomslag Margriet de Moor - De verdronkene

Zondag 10 maart: Margriet de Moor – De verdronkene
Contact 2005, 332 bladzijden
Zaterdag 31 januari 1953. Lidy reist van Amsterdam naar Zierikzee in het rustige besef dat Armanda op haar tweejarig kind zal passen en de avond zal doorbrengen met haar man. Ze belandt in de stormvloed die Zuidwest Nederland van de kaart veegt. In een samenloop van ongehoord kwade meteorologische omstandigheden zal de drieëntwintigjarige Lidy nog maar één weekend leven, versneld, op volle kracht, temidden van mensen met wie zij voor de rest van dat leven meer verbonden is dan met haar geliefden thuis. Armanda, intussen, zet haar dagen tot op hoge leeftijd voort. Het lot, door haarzelf gemanipuleerd, wijst haar het niet geleefde leven van haar zuster toe. Koop dit boek bij bol.com

Dit klinkt als een heel fascinerend verhaal en komt daarom op mijn wil-ik-lezen-lijstje. Ik heb al meerdere boeken van Margriet de Moor gelezen, maar deze nog niet.


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Geef een reactie

Onzinreacties en spam worden natuurlijk niet geplaatst...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.