Voor dit jaar heb ik twee leuke scheurkalenders gekocht: eentje van National Geographic en eentje over 365 romans die je als boekenlezer gelezen wilt hebben. Het leuke van een scheurkalender is dat je elke dag een nieuwe foto of boekinformatie leest. Een nadeel van zo’n kalender is dat je de blaadjes weer weggooit en niet bewaard. Het lijkt mij een leuk idee om dit jaar wekelijks een foto te plaatsen met daarop de kalenderblaadjes van die week.

boekomslag Michael Cunningham - De uren

Maandag 18 februari: Michael Cunningham – De uren (1999)
Bakker 1999, 228 bladzijden, vertaald door Servaas Goddijn
In De uren maakt Michael Cunningham op een geniale wijze gebruik van leven en werk van Virginia Woolf om het verhaal te vertellen van een aantal mensen uit deze tijd, die allen worstelen met de tegenstrijdige eisen van liefde en nalatenschap, hoop en wanhoop. Het verhaal van de laatste dagen van Virginia Woolf voordat zij zelfmoord pleegde, spiegelt in deze speels opgezette roman de levensverhalen van Samuel, een beroemd dichter wiens leven wordt overschaduwd door zijn talentvolle maar gedeprimeerde moeder, en zijn hartsvriendin Clarissa, die een evenwichtig en gelukkig leven probeert te leiden ondanks haar veeleisende familie en vriendschapsbanden. Koop dit boek bij bol.com

Dit boek lijkt mij niet interessant en komt ook niet op mijn wil-ik-lezen-lijstje.

Dinsdag 19 februari: Jane Gardam – Old Filth-trilogie (2004-2013)

boekomslag Jane Gardam - Een onberispelijke man

Een onberispelijke man (Old Filth 1)
Cossee 2017, 320 bladzijden, vertaald door Joost Poort
Alles aan Edward Feathers is vlekkeloos – zijn garderobe, zijn manieren, zijn naam en faam als topadvocaat met een glansrijke carrière in Hongkong. Door en door een gentleman, die zijn bijnaam Old Filth – Failed In London, Try Hongkong – geen eer aandoet. Maar zijn onberispelijkheid is bedrieglijk en misleidt vaak ook hemzelf. Na de dood van zijn geliefde Betty, zijn echtgenote, lijkt hij onverstoorbaar en koestert hij zijn herinneringen aan haar. Maar met de herinneringen komen ook de twijfels. Waarom heeft zij zijn collega en tegenpool Terence Veneering altijd verdedigd, of tenminste nooit een kwaad woord over hem gesproken? Wat in hun huwelijk was respect, wat genegenheid en wat onvoorwaardelijke liefde? Wat hebben zij voor elkaar verborgen willen houden? Edward heeft moeite het beeld van Betty helder te krijgen. Op een koude Engelse winterdag sluit hij zichzelf per ongeluk buiten en staat in zijn sloffen op het besneeuwde tuinpad. Noodgedwongen belt hij aan bij de nieuwe buurman: Veneering. Iemand die, voelt Edward, meer van Betty weet dan goed is voor zijn zielenrust en liefdevolle herinneringen. Koop dit boek bij bol.com

boekomslag Jane Gardam - Een trouwe vrouw (Old Filth 2)

Een trouwe vrouw (Old Filth 2)
Cossee 2017, 256 bladzijden, vertaald door Gerda Baardman & Kitty Pouwels
Begin jaren zestig keert Betty, op dat moment nog Elizabeth, terug naar haar geliefde, lawaaiige en naar heerlijk eten geurende Hongkong, waar zij is opgegroeid. Daar krijgt de jonge vrouw met de rode krullen, onmiskenbaar een kind van het British Empire, een onberispelijk huwelijksaanzoek. Schriftelijk, op briefpapier van een advocatenkantoor. Als Betty ‘eeuwige trouw’ belooft aan Edward Feathers, een advocaat met de rare bijnaam Old Filth (Failed In London Try Hong Kong), weet zij intuïtief, dat hun huwelijk nauwelijks op passie gegrond zal zijn. En zij weet nog niet, dat zij kort daarna Terry Veneering zal ontmoeten, de liefde van haar leven, en Edward Feathers’ aartsrivaal. Toch zal ze later, als oude dame terug in Engeland, bij hoog en bij laag beweren dat zij hartstochtelijk van Edward houdt. Is liefde een kwestie van attitude? Of van integriteit? Koop dit boek bij bol.com

boekomslag Jane Gardam - Laatste vrienden (Old Filth 3)

Laatste vrienden (Old Filth 3)
Cossee 2018, 222 bladzijden, vertaald door Gerda Baardman & Kitty Pouwels
Het zou een leven lang duren – en Betty is dan al overleden – totdat Edward Feathers en Terry Veneering, als advocaten felle tegenstanders in talloze processen, zich realiseren dat zij net zo goed vrienden hadden kunnen zijn. En toch: het blijft voor Edward ondanks dit voortschrijdend inzicht een raadsel wat Betty zo aantrekkelijk vond aan Veneering. Hij is dan wel een imposante verschijning en getrouwd met de mooiste vrouw uit een van de rijkste families van Hongkong, maar desalniettemin iemand die in de betere kringen van Hongkong (en in Engeland al helemaal!) als een parvenu wordt beschouwd. Over Veneerings afkomst waren er altijd geruchten. Was zijn vader een circusartiest – of wellicht een Russische spion against the British Empire? Voor Feathers was dat gossip, hij wilde slechts weten waarom Betty nooit een kwaad woord over Veneering wilde horen. Maar zo’n vraag is not done voor Feathers – net als voor Veneering, die er uiteindelijk nooit achter kwam waarom Betty onomstotelijk trouw bleef aan haar onberispelijke man. Koop dit boek bij bol.com

Dit verhaal klinkt interessant, ook omdat er in elk deel een ander personage centraal staat. Dit boek komt op mijn wil-ik-lezen-lijstje.

boekomslag Jonathan Littell - De Welwillenden

Woensdag 20 februari: Jonathan Littell – De Welwillenden (2006)
De Arbeiderspers 2008, 978 bladzijden, vertaald door Jeanne Holierhoek & Janneke van der Meulen
De Welwillenden is het minutieus beschreven verslag van alles wat Max Aue tijdens de oorlog aan het oostfront, in Polen, Hongarije, de Oekraïne, Rusland en in Berlijn heeft meegemaakt. De lezer maakt kennis met schuldigen die ook slachtoffers zijn, slachtoffers die ook schuld dragen en met beulen die geen enkel schuldgevoel kennen. Tijdens de oorlog klimt Aue op tot in de hoogste rangen van de SS, hij beschrijft enerzijds hoe zijn Einsatzkommando zonder aarzeling hele dorpen uitmoordde, hoe hij later een cruciale rol speelde bij de Endlösung der Judenfrage, en fileert anderzijds haarfijn het gedrag en de drijfveren van de mensen om hem heen. Aue wordt ingedeeld bij de persoonlijke staf van Himmler. Via die weg raakt hij direct betrokken bij de Holocaust. Koop dit boek bij bol.com

Ik heb dit boek gelezen in de zomer van 2015. Ik vond het een verschrikkelijk en fascinerend verhaal.

boekomslag Haruki Murakami - Norwegian Wood

Donderdag 21 februari: Haruki Murakami – Norwegian Wood (1987)
Atlas 2007, 318 bladzijden, vertaald door Elbrich Fennema
Toru Watanabe is een eerlijke, stille en buitengewoon serieuze jonge student in Tokio. Hij is dol op een mooie jonge vrouw genaamd Naoko, maar hun wederzijdse liefde wordt getekend door de tragische dood van hun beste vriend jaren geleden.Toru went aan het campusleven en de eenzaamheid en afzondering die hij daar ervaart, maar Naoko kan de druk en verantwoordelijkheid van het leven niet verdragen. Terwijl zij zich verder terugtrekt in haar eigen wereld, vindt Toru aansluiting bij de andere studenten en voelt hij zich aangetrokken tot Midori, een jonge, onafhankelijke en seksueel geëmancipeerde vrouw. Koop dit boek bij bol.com

Ik hou van de boeken van Haruki Murakami, maar dit boek heb ik nog niet gelezen. Het eerste boek dat ik van hem las, Kafka on the shore, vond ik erg goed. Daarom komt dit boek op mijn wil-ik-lezen-lijstje.

boekomslag Thomas Mann - De Buddenbrooks

Vrijdag 22 februari: Thomas Mann – De Buddenbrooks (1901)
A.W. Bruna 1980, 538 bladzijden, vertaald door Johan de Molenaar
In zijn wereldberoemde debuut uit 1901 vertelt Thomas Mann de familiegeschiedenis van vier generaties Buddenbrook, een voornaam koopmansgeslacht uit Lübeck. De oprichter van de firma Johann Buddenbrook sr. en zijn zoon Johann jr. hebben de grondslag gelegd voor een solide, machtige familie- en bedrijfstraditie. Maar bij de kinderen van Johann jr. ondermijnen artistieke impulsen en een expansief gevoelsleven de robuuste vitaliteit van het handelsimperium. Met Thomas, die veel te kunstzinnig is voor de harde handelspraktijk, begint de zakelijke neergang. In Thomas’ zoon Hanno, de vierde generatie, bereikt de tegenstelling tussen burger en kunstenaar een hoogtepunt. Koop dit boek bij bol.com

Ik heb dit boek niet gelezen, maar het klinkt wel interessant. Maar ik denk dat ik nog genoeg andere, misschien leukere, boeken op mijn lijstje heb staan. Dit boek zal ik daarom niet aan mijn wil-ik-lezen-lijstje toevoegen.

boekomslag Arnon Grunberg - De joodse messias

Zaterdag 23 februari: Arnon Grunberg – De joodse messias (2004)
Vassallucci 2004, 494 bladzijden
Xavier Radek is een in Basel woonachtige, geassimileerde, niet-joodse jongeman met een missie: hij wil meer weten over het lijden van de joden. Daarom besluit hij de ‘vijanden van het geluk’ te gaan troosten. Zijn grootvader was een nazi die het handwerk van de dood nog verstond. Zijn vader is een bekende architect, met een voorliefde voor massagesalons. En dan zijn moeder: een hartstochtelijke vrouw, die een aquarellerende dictator die zeventig jaar geleden actief was consequent aanduidt als ‘Je-weet-wel-wie’. Hoewel zijn ouders Xaviers gedrag afdoen als puberale stoornis, raakt hij bevriend met Awromele, zoon van een rabbijn, die hem adviseert Jiddische lessen te nemen en zich te laten besnijden. Na een problematische besnijdenis raakt Xavier volledig overtuigd van zijn messianistische aspiraties: hij gaat schilderen om te troosten en vertrekt met Awromele naar het Venetië van het Noorden, alwaar hij zich aanmeldt bij de Rietveld Academie, terwijl Awromele werk vindt als vakkenvuller bij Albert Heijn. Door de Europese woestijn trekken ze naar het beloofde land… Koop dit boek bij bol.com

Ik ben fan van de boeken van Arnon Grunberg. Dit boek las ik in 2005.

boekomslag Yasunari Kawabata - De schone slaapsters

Zondag 24 februari: Yasunari Kawabata – De schone slaapsters (1968)
Meulenhoff 2005, 128 bladzijden, vertaald door C. Ouwehand
Nobelprijswinnaar Yasunari Kawabata (1899-1972) beschrijft in dit prachtige boek de ervaringen en overpeinzingen van de oude heer Eguchi tijdens diens bezoeken aan een geheim huis waar hij naast mooie jonge meisjes de nacht doorbrengt. Dit boek is niet meer nieuw te koop

Op basis van de beschrijving hierboven en op de kalender lijkt mij dit niet zo’n boeiend verhaal. Ik ga dit boek niet lezen.


Geef een reactie

Onzinreacties en spam worden natuurlijk niet geplaatst...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.