365 romans die je als boekenlezer gelezen wilt hebben – 13

geplaatst in: Kalender | 0
365 romans die je als boekenlezer gelezen wilt hebben week 13
boekomslag Julian Barnes - Flauberts papegaai

Maandag 25 maart: Julian Barnes – Flauberts papegaai
De Arbeiderspers 1985, 224 bladzijden, vertaald door Else Hoog, 18+
Geoffrey Braithwaite, een ouder wordende arts wiens vrouw is overleden, raakt gefascineerd door het leven en werk van Flaubert en reist regelmatig naar Frankrijk om alle plekken te bezoeken waar de schrijver gewoond en gewerkt heeft. Hij beschrijft zijn bevindingen in een poging te ontdekken wat er nu eigenlijk te weten valt over iemands leven of het nu dat van Flaubert, dat van zijn overleden vrouw of zijn eigen leven is. Koop dit boek bij bol.com

Dit lijkt me geen interessant boek.

Dinsdag 26 maart: Jeroen Brouwers – Bezonken rood
De Arbeiderspers 1981, 152 bladzijden
Samen met zijn moeder bracht Jeroen Brouwers zijn kleuterjaren door in het Japanse interneringskamp Tjideng op Java. In de roman Bezonken rood heeft hij op aangrijpende wijze zijn herinneringen verwerkt aan deze periode uit zijn jeugd. Koop dit boek bij bol.com

Dit boek maakt me nieuwsgierig en daarom zet ik het op mijn wil-ik-lezen-lijstje.

boekomslag Laurent Binet - HhhH

Woensdag 27 maart: Laurent Binet – HhhH
Meulenhoff 2010, 382 bladzijden, vertaald door Liesbeth van Nes
In HhhH probeert Laurent Binet de feiten zo waarheidsgetrouw mogelijk te vertellen en de verleiding te weerstaan om de waarheid draaglijker te maken dan ze is. Nazikopstuk Reinhard Heydrich, alias ‘de beul van Praag’ en ‘het blonde beest’, is uitvinder en uitvoerder van de Shoah, en een van de meest wrede nazi’s die het Derde Rijk kende. Hij was de chef van Eichmann en de rechterhand van Himmler. Bij de SS noemden ze hem ‘HhhH’: ‘Himmlers hersens heten Heydrich…’ In mei 1942 wordt hij in Praag in zijn open Mercedes getroffen door een granaat. De gevolgen zijn meedogenloos: de granaat is geworpen door de Tsjechische parachutist Jan Kubis, en als represaille worden twee Tsjechische dorpen met de grond gelijkgemaakt, honderden mannen standrechtelijk geëxecuteerd en duizenden vrouwen en kinderen afgevoerd en vergast. Alle personages die in dit boek voorkomen hebben bestaan of bestaan nog steeds. Alle feiten die worden verteld zijn waargebeurd. Maar achter de voorbereidingen van de aanslag vindt een andere strijd plaats: die tussen fictie en werkelijkheid. Koop dit boek bij bol.com

Dit lijkt me geen interessant boek.

boekomslag Giorgio Bassani - De tuin van de familie Finzi-Contini D

Donderdag 28 maart: Giorgio Bassani – De tuin van de familie Finzi-Contini
De Bezige Bij 2015, 282 bladzijden, vertaald door Bas Heijne & Jan van der Haar
Aan de rand van Ferrara ligt een vervallen villa, omringd door een grote, parkachtige tuin, waar de geheimzinnige Finzi-Contini’s wonen. Als de plaatselijke tennisclub joden begint te weren, besluiten de Finzi-Contini’s hun privétennisbaan open te stellen. En zo raakt de verteller van de roman, een joodse gymnasiast, aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog in de ban van de verlichte, weelderige droomwereld van de familie Finzi-Contini. Koop dit boek bij bol.com

Dit boek lijkt me interessant en komt op mijn wil-ik-lezen-lijstje te staan.

boekomslag Ilja Leonard Pfeijffer - La Superba

Vrijdag 29 maart: Ilja Leonard Pfeijffer – La Superba
De Arbeiderspers 2013, 348 bladzijden
Deze roman is een monument voor een stad zoals er maar één is: Genua, La Superba (de hoogmoedige).En meer nog dan een roman over een schokkend echte en labyrintische stad, is het een liefdesverhaal dat tragisch eindigt.En meer nog dan een stadsroman en een liefdesroman, onderzoekt, vertelt en ontrafelt La Superba de fantasie van een beter leven elders en laat zien hoe mensen van gerenommeerde schrijvers en verlopen heren van stand tot arme Senegalese sloebers en flanerende hoeren op verschillende manieren verdwalen in die fantasie. En meer nog dan over de stad, de liefde en het lot van de zoekende mens gaat deze grandioze meerstemmige roman over het schrijven van een grandioze meerstemmige roman. Hoertjes zijn voor de lunch. Rond een uur of elf, half twaalf, komen ze tevoorschijn. Ze hangen rond in het labyrint van steegjes in de hellende driehoek tussen Via Garibaldi, Via San Luca en Via Luccoli, aan weerskanten van de Via della Maddalena, in duistere straatjes met poëtische namen als Vico della Rosa, Vico dei Angeli en Vico ai Quattro Canti di San Francesco. Dit zijn stegen waar zelfs op het middaguur de zon niet doordringt. Daar leunen ze achteloos tegen deurposten of ze zitten in groepjes bij elkaar op straat. Ze zeggen dingen tegen mij als `amore . Ze zeggen dat ze van mij houden en dat ze willen dat ik bij hen kom. Koop dit boek bij bol.com

Dit lijkt me niet zo’n boeiend verhaal.

boekomslag Chuck Palahniuk - Invisible Monsters

Zaterdag 30 maart: Chuck Palahniuk – Invisible Monsters
Vintage (GB) 1999, 298 bladzijden
She’s a fashion model who has everything: a boyfriend, a career, a loyal best friend. But when a sudden freeway accident leaves her disfigured and incapable of speech, she goes from being the beautiful center of attention to being an invisible monster, so hideous that no one will acknowledge she exists. Enter Brandy Alexander, Queen Supreme, one operation away from becoming a real woman, who will teach her that reinventing yourself means erasing your past and making up something better. And that salvation hides in the last places you’ll ever want to look. Koop dit boek bij bol.com

Dit klinkt als een geweldig boek, dus deze komt zeker op mijn wil-ik-lezen-lijstje.

boekomslag Maria Semple - Waar is Bernadette?

Zondag 31 maart: Maria Semple – Waar is Bernadette?
Luitingh-Sijthoff 2012, 334 bladzijden, vertaald door Linda Broeder
Voor haar man Elgie Branch, topman bij Microsoft, is ze zijn geestige, getalenteerde, wispelturige en getroebleerde vrouw. Voor designexperts is ze een revolutionair architect. Voor de moeders van school is ze een regelrecht gevaar. Voor de vijftienjarige Bee is ze haar beste vriendin, en gewoon mam. Maar dan verdwijnt Bernadette. Bee zet alles op alles om haar moeder terug te vinden. Koop dit boek bij bol.com

Dit kan een leuk boek zijn, maar ook een te romantisch verhaal. Ik weet het daarom nog niet…

Welke van deze boeken komen op jouw leeslijstje?


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Geef een reactie

Onzinreacties en spam worden natuurlijk niet geplaatst...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.