365 romans die je als boekenlezer gelezen wilt hebben – 14

geplaatst in: Kalender | 0
365 romans die je als boekenlezer gelezen wilt hebben - week 14
boekomslag Joaquim Maria Machado de Assis - Posthume herinneringen van Brás Cubas

Maandag 1 april: Joaquim Maria Machado de Assis – Posthume herinneringen van Brás Cubas
Veen 2009, 268 bladzijden, vertaald door August Willemsen
Posthume herinneringen van Brás Cubas (1881) begint met de dood en de begrafenis van Brás Cubas. Vanuit het graf kijkt hij terug op zijn leven en vertelt hij over zijn afkomst, zijn liefdes en zijn geloof. Naast Brás Cubas ontmoet de lezer ook zijn minnares Vigilia. Koop dit boek bij bol.com

Dit verhaal spreekt me niet aan.

boekomslag Albert Vigoleis Thelen - Eiland van het tweede gezicht

Dinsdag 2 april: Albert Vigoleis Thelen – Eiland van het tweede gezicht
Van Oorschot 1953, 960 bladzijden, vertaald door Wil Boesten
Allerlei picareske gebeurtenissen op Mallorca worden afgewisseld met persoonlijke bespiegelingen en herinneringen.

Dit verhaal spreekt me helemaal niet aan.

boekomslag Willem Jan Otten - Specht en zoon

Woensdag 3 april: Willem Jan Otten – Specht en zoon
Van Oorschot 2004, 142 bladzijden
Een jonge schilder, in de mode vanwege zijn rake portretten, krijgt een opdracht die anders is dan alle voorgaande: schilder een gestorven jongen. ‘Je redt er een leven mee,’ zegt de steenrijke vader van de jongen. De schilder weet dat hij zichzelf zal moeten overtreffen. Wie was de jongen? Waarom is hij dood? Waarom komt de vader het schilderij niet afhalen? Koop dit boek bij bol.com

De samenvatting van dit boek maakt me nieuwsgierig. Toen ik Nederlands studeerde heb ik zijn roman De wijde blik gelezen en daar heb ik goede herinneringen aan. Dit boek komt op mijn wil-ik-lezen-lijstje.

boekomslag Bernhard Schlink - De voorlezer

Donderdag 4 april: Bernhard Schlink – De voorlezer
Ambo 1996, 202 bladzijden, vertaald door Gerda Meijerink
Michael Berg, een jonge Duitse scholier, raakt geobsedeerd door Hanna, een tramconductrice die tweemaal zo oud is als hij. Ze geven zich hartstochtelijk aan de liefde over en daarna leest hij haar telkens voor, het ene boek na het andere, de hele wereldliteratuur. Maar van de ene dag op de andere is zij verdwenen waarna ze in zijn herinnering blijft rondspoken, tot hij haar terugziet op een plaats waar hij haar nooit had verwacht. Koop dit boek bij bol.com

Ik heb dit boek in een makkelijk-lezen-versie gelezen met mijn leesclub Makkelijk Lezen in de bibliotheek van Schiedam. Ik vond het een verrassend verhaal, maar hoef het niet opnieuw te lezen.

boekomslag J.D. Salinger - De vanger in het graan

Vrijdag 5 april: J.D. Salinger – De vanger in het graan
Donker 1958, 254 bladzijden
Het boek speelt zich af in de donkere dagen rond Kerstmis in New York, als Holden wegens slechte prestaties van school is gestuurd maar het niet aan zijn ouders durft te vertellen. In plaats daarvan zwerft hij door de stad en ontmoet hij allerlei mensen, onder wie zijn kleine zusje, de enige die hij helemaal vertrouwt. Koop dit boek bij bol.com

Ik heb dit boek in het Engels gelezen op de middelbare school. Het is misschien leuk om het boek weer eens te herlezen.

boekomslag Multatuli - Max Havelaar

Zaterdag 6 april: Multatuli – Max Havelaar
De Ruyter 1860, 360 bladzijden
Max Havelaar (1860) is een gedeeltelijk autobiografische roman over de mislukte poging van een ambtenaar in het voormalig Nederlands-Indië om iets te doen aan de uitwassen van het kolonialisme, zoals machtsmisbruik en corruptie. Multatuli schreef het boek als aanklacht tegen deze wantoestanden in de vergeefse hoop dat het zou leiden tot verbetering van de situatie. De invloed van de roman op het kolonialisme was echter vrijwel nihil, maar die op de Nederlandse literatuur daarentegen was immens. Koop dit boek bij bol.com

Ik heb dit boek gelezen toen ik Nederlandse taal- en letterkunde studeerde. Ik vond het een fascinerend verhaal over voormalig Nederlands-Indië.

boekomslag Harry Mulisch - De ontdekking van de hemel

Zondag 7 april: Harry Mulisch – De ontdekking van de hemel
De Bezige Bij 1992, 928 bladzijden
Is de hemel een organisatie die op het punt staat begrepen en opgerold te worden door de technologisch hoogontwikkelde mens van de twintigste eeuw? De ontdekking van de hemel (1992) is een totaalroman waarin alle thema’s en obsessies uit het werk van Harry Mulisch in 65 hoofdstukken bijeenkomen. Dit monumentale boek is tegelijk een psychologische roman, een filosofische roman, een tijdroman, een ontwikkelingsroman, een avonturenroman en een alles overkoepelend mysteriespel. Koop dit boek bij bol.com

Ik vind de boeken van Harry Mulisch verschrikkelijk, met dit boek als uitzondering. Ik heb het in de jaren 90 gelezen en ik vond het verhaal geweldig. Als ik tijd heb ga ik dit boek zeker herlezen.

Welke boeken uit dit overzicht wil jij lezen? En waarom?


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Geef een reactie

Onzinreacties en spam worden natuurlijk niet geplaatst...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.