Leesplan mei 2019

geplaatst in: Boeken, Leesplan | 2

Aan het begin van elke maand maak ik een leesplanning. Van elk boek dat ik wil lezen zoek ik op hoeveel bladzijden het boek heeft. Ik ga er van uit dat ik 100 bladzijden op een dag kan lezen. De ene dag lukt dat gemakkelijk en de andere dag lukt dat totaal niet. Benieuwd welke boeken er voor deze maand in mijn planning staan?

Ik wil deze maand 13 boeken gaan lezen. Dit zijn voornamelijk recensieboeken. Het zou fijn zijn om even geen recensieboeken meer te hebben liggen zodat ik me kan richten op het weglezen van de stapel ongelezen boeken van bijna 200 boeken… Kijk hier om te zien wat ik nog allemaal ‘moet’ lezen.

Recensieboeken

Coen de Kort – Checklist
Clavis 2018, 128 bladzijden, 15+
Bart wil een vriendin. Om diverse redenen. Er komen drie meisjes in aanmerking: Eva, Sharon en Isa. Hoe te kiezen? Vrijgezellige buurman Joska weet raad: hij is amateurwetenschapper en verwacht dat onderzoek uitkomst zal bieden. Voor Bart het begin van een turbulente periode. En dan krijgen zijn ouders ook nog huwelijksproblemen én moet hij voor wiskundebijles naar de altijd nukkige Lieke. Het overzichtelijke leven van Bart is voor een tijdje compleet zoek. Koop dit boek bij bol.com

Elena Favilli & Francesco Cavallo – Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes 2
Rose Stories 2018, 212 bladzijden, meerdere illustratoren, vertaald door Monique ter Berg, 8+
Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes 2 is een nieuwe verzameling van honderd bedtijdverhalen over buitengewone vrouwen, van Nefertiti tot Beyoncé, van Rosalind Franklin tot J.K. Rowling. Koninginnen en activisten, ballerina’s en advocaten, piraten en computerdeskundigen, astronauten en uitvinders – een bont gezelschap van vrouwen die je het gevoel geven dat de mogelijkheden onbegrensd zijn. Koop dit boek bij bol.com

Geronimo Stilton – Fantasia XIII: het drakeneiland
De Wakkere Muis 2018, 314 bladzijden, illustraties van Alessandro Muscillo & Silvia Bigolin, vertaald door Loes Randazzo, 8+
Nog nooit hebben draken zo’n grote hoofdrol gespeeld in een Fantasia en nog nooit moest Geronimo zo hard slikken voordat hij aan een avontuur begon… Op Dragonera, het drakeneiland, wonen vijf drakenstammen, elk met een eigen bijzondere gave. En zonder hun hulp kan Geronimo niet aan zijn opdracht beginnen: het veilig terugbrengen van vijf gekidnapte inwoners van het rijk Lotusbloem, die worden vastgehouden door de helse heks Dondersteen. Geronimo zal zich dus niet alleen over zijn angsten heen moeten zetten en de draken om hulp vragen, maar ook zal hij daarna naar het verschrikkelijke versteende rijk van de heks moeten afreizen. Als dat maar goed gaat… Je weet het: Fantasia’s zijn te magisch om te missen en Fantasia XIII is daarop geen uitzondering! Boordevol fantasiastische extra’s, zoals 3D en kras- en ruikpagina’s! Koop dit boek bij bol.com

Irene de Pous – Yaru Makki’s reis
KNNV 2019, 112 bladzijden, illustraties van Nora Tinholt, 8+
Yaru Makki, een eigenwijs duinkonijn, woont op Schiermonnikoog. Jaloers kijkt hij naar de trekvogels die naar het zuiden vliegen. Op reis, dat wil hij ook! Hij neemt de veerboot naar Lauwersoog. Daar ontmoet hij Bakkes, een reislustige en wereldwijze rat. Bakkes vertelt Yaru Makki over al zijn heldhaftige avonturen. Samen besluiten ze met de trekvogels mee te liften, maar dat blijkt zo gemakkelijk nog niet. En is Bakkes wel zo dapper als hij lijkt? Koop dit boek bij bol.com

Judith van der Stelt – Hotel Achtertuin
KNNV 2019, 68 bladzijden, illustraties van Tineke van der Stelt, 6-
Peuters en kleuters ontdekken de tuin en zijn bewoners … De opa en oma van Doris en Jop hebben wel honderd buren, maar ze wonen niet in de stad. Rara, hoe kan dat? Goed geraden, ze hebben een tuin. En in die tuin wonen een heleboel dieren: mollen en musjes, hommels en waterjuffers, kikkers en vlinders en nog veel meer! In korte verhaaltjes leren kleine kinderen alle tuindieren kennen. Bij elk verhaaltje hoort ook een activiteit. Maak zelf een uiltje van een dennenappel, bouw een dierenhotel of maak een verzamelkastje voor al je mooie natuurvondsten. Koop dit boek bij bol.com

Kevin Brooks – Hondenjong
De Harmonie 2019, 418 bladzijden, vertaald door Jenny de Jonge, 15+
Jeet groeit op te midden van een roedel wilde honden. Als hij na een mislukte roofoverval in een besloten gemeenschap terechtkomt, vermenselijkt hij. Het dorp wordt bedreigd door een vijandige clan en Jeet moet zich opmaken voor een beslissende strijd, hij worstelt met zijn identiteit van half-hond en half-mens. Zal de dreigende veldslag en zijn vriendschap met een ander hondenjong hem tot inkeer brengen? Koop dit boek bij bol.com

Maria Isabel Sánchez Vegara – Anne Frank
De Vier Windstreken 2019, 32 bladzijden, illustraties van Sveta Dorosheva, vertaald door Antja Schoehuys-Blaak, 6-
In het prentenboek Anne Frank wordt haar schrijnende levensverhaal duidelijk en eerlijk verteld. De prachtige illustraties zijn stuk voor stuk kunstwerken: alles is in zwart-wit weergegeven, op het dagboek na (wanneer dat in beeld komt). Koop dit boek bij bol.com

Peter Nys – En garde! (De parameters 2)
Clavis 2018, 294 bladzijden, illustraties van Conz, 12+
Verleden. Elke avond staart Tycho Brahe naar de hemel. Hij wil maar één ding: wetenschapper worden en onderzoeken hoe de sterren en planeten door het heelal reizen. Als hij een onbekende ster ontdekt, lijkt zijn droom werkelijkheid te worden. Heden. Ite barst bijna uit elkaar van woede. Eindelijk lijkt ze meer te kunnen ontdekken over de plotse verdwijning van haar moeder, maar haar vrienden proberen haar onderzoekingen tegen te houden. Waarom? Toekomst. Geheim agent A Zeven is eraan gewend onder een valse naam te opereren. Maar recente ontwikkelingen in de parametertoren suggereren dat ook zijn echte identiteit is gebouwd op list en bedrog. In welk complot is hij beland? Koop dit boek bij bol.com

Pieter Feller & Tiny Fisscher – Clara, het krantenmeisje
Droomvallei 2019, 260 bladzijden, 10+
Amsterdam 1911/1912 Clara is het allereerste krantenmeisje van het land geworden! Ze is de hele dag op straat en schrijft ook stukjes voor de krant. Maar niet alles loopt op rolletjes. Zij en haar beste vriend Koos groeien uit elkaar, en op een koude winterse dag gebeurt er thuis iets vreselijks. En dan blijkt Clara’s moeder ook nog eens geheimen te hebben… Koop dit boek bij bol.com

Uit eigen kast

Barbara Voors – Kind van me
De Geus 2011, 250 bladzijden, vertaald door Janny Middelbeek-Oortgiesen, 18+
Alba, 41 jaar, is zwanger van de veertien jaar jongere Seth. Haar ongeplande zwangerschap gooit haar leven compleet overhoop. Binnen tien dagen moet ze beslissen wiens leven voorgaat: dat van haarzelf of dat van haar ongeboren kind. Koop dit boek bij bol.com

Charles Elton – Mr Toppit
Viking (GB) 2009, 344 bladzijden, 18+
And out of the Darkwood Mr Toppit comes, and he comes not for you, or for me, but for all of us…When the author of The Hayseed Chronicles, Arthur Hayman, is mown down by a concrete truck in Soho, his legacy passes to his widow, Martha, and her children – the fragile Rachel, and Luke, reluctantly immortalised as Luke Hayseed, the central character of his father’s books. But others want their share, particularly Laurie, who has a mysterious agenda of her own that changes all their lives. For buried deep in the books lie secrets which threaten to be revealed as the family begins to crumble under the heavy burden of their inheritance. Koop dit boek bij bol.com

Bibliotheekboeken

Mirthe van Doornik – Moeders van anderen
Prometheus 2018, 284 bladzijden, 18+
Een buitenwijk in de jaren negentig. Nico en Kine hebben eigen regels om de wereld bij elkaar te houden. Altijd in de voorste metrowagon staan, altijd een groene trui dragen op donderdag. Maar de belangrijkste regel: nooit praten over hun moeder, nooit over haar drankgebruik, nooit over de dingen waar ze bang voor zijn. Reikhalzend kijken de zusjes uit naar het moment dat ze een scooter kunnen kopen. Terwijl ze hun wereld langzaam uitbreiden lijkt vooral Kine zich te ontplooien. Nico daarentegen raakt steeds meer vervreemd van haar leeftijdsgenoten. Nauwkeurig analyseert ze de rampen die er om hen heen gebeuren, tot ze in haar fatalisme niet meer ziet welke ramp er werkelijk op hen afkomt. Koop dit boek bij bol.com

Persis Bekkering – Een heldenleven
Prometheus 2018, 270 bladzijden, 18+
Igor, of igor zoals hij zelf beweert, is een held. Hij kan alles, en wat hij nog niet kan leert hij sneller dan iedereen. Een uitzondering, die zichzelf niettemin genereus met de wereld deelt. Iedereen wil in de buurt zijn van deze levende legende. Hij is, onder pseudoniem, een beroemde straatfotograaf. Kookt op sterrenniveau in zijn tot aan het plafond volgebouwde appartement, waar hij ook ‘s werelds grootste dirigenten van advies voorziet. Want de laatste jaren is hij gek genoeg blijven hangen in de klassieke muziek. Igor is een verbluffend virtuoos violist, zijn spel is foutloos en perfect. Zo perfect dat het een probleem is geworden. Zijn nieuwe muziekvriend Adrian, die hij op een Europese tournee ontmoet, confronteert hem ermee. Levert perfecte beheersing van zijn instrument wel echte muziek op? Als igor op een dag wakker wordt in het bed van de jonge, veel te serieuze beeldend kunstenares Kiriko, wordt hij andermaal geconfronteerd met de uiterste consequenties van zijn heldendom. Koop dit boek bij bol.com

Alle boeken in alfabetische volgorde

Geen berichten gevonden.

2 Responses

 1. Conny

  Ik maak eigenlijk geen planning meer vooraf, tenzij ik mee doe met blogtour dan ligt dat boek bovenop.
  Planningen komen bij mij nooit uit…
  (ergens gaat het fout haha en meestal omdat recensie boeken voorrang krijgen)
  Zitten nog mooie titels je tussen ‘ je nog te lezen lijst”!

  • Mathilde

   Bij mij kloppen de planningen vaak ook niet, maar ik vind het fijn om een leesplan te hebben. Zo zie ik in ieder geval wat ik nog voor leuke boeken heb liggen…

Geef een reactie

Onzinreacties en spam worden natuurlijk niet geplaatst...

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.